2023. március 9., 08:34

Tőketerebesen vette kezdetét az Andrássy 200 emlékév

A szerdai nappal vette kezdetét az Andrássy 200 emlékév Tőketerebesen.

Andrássy
Galéria
+23 kép a galériában
Potápi Árpád János ünnepi beszéde
Fotó: Molnár Gabriella

Az emlékév megrendezésének ötletgazdája Kassa Megye kulturális intézménye, a tőketerebesi Andrássy Múzeum volt. Kezdeményezésüket, a járási székhely polgármestere, Marek Čižmár és Kassa Megye főispánja, Rastislav Trnka is támogatta. Az emlékév fővédnöke az Andrássy leszármazott Szapáry György, Magyarország volt amerikai nagykövete (2011-2015).  

Andrássy
Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete és felesége, Hetey Ágota, kassai főkonzul
Fotó:  Molnár Gabriella

Az egyes források szerint éppen két évszázada, 1823.március 8-án, Oláhpatakon született Gróf Andrássy Gyula tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezés a tőketerebesi Szűz Mária Jelenése római katolikus templomban vette kezdetét. Az ökomenikus szentmisét Marek Pristaš római katolikus atya szolgáltatta. A meghívott vendégek között volt többek között Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete, és felesége, Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és  Szapáry György is.

Andrássy
Az ünnepi misét követően a megemlékezés az Andrássy mauzóleumban folytatódott
Fotó:  Molnár Gabriella

A templomi ünnepi misét követően, a hazai valamint az anyaországi meghívott vendégek s nem utolsó sorban a nemesi család leszármazottai a városligeti Andrássy család mauzóleumában megkoszorúzták Andrássy Gyula gróf és neje szarkofágját.

A koszorúzást követően, az Andrássy kastélymúzeum kertjében található mauzóleum előtt elsőként Szapáry György mondott ünnepi beszédet. A két országot, Magyarországot és Szlovákiát összekötő erős emberi és baráti szálak bizonyítékaként értelmezett meghívását megköszönve, Andrássy Gyula gróf életpályájának rövid ismertetésével folytatta.

Andrássy
Az emlékév fővédnöke, az Andrássy család leszármazottja, Szapáry György ünnepi beszéde
Fotó:  Molnár Gabriella
Kiemelte, hogy 1867-től a Magyar Királyság miniszterelnökeként és 1871-től az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztereként szolgált Andrássy Gyula tudatában volt annak, hogy minden ország ereje és sikere belső békéjén és gazdasága fejlődésén múlik. Mint mondta, a gróf nagyban hozzájárult a magyar gazdaság repülőrajtjához, ami a mai Szlovákia bányászatának és iparának is nagy fejlődést hozott.

Záró gondolataiban arra utalt, hogy Andrássy Gyula igazi államférfi volt, hiszen pontosan felismerte kora európai erőviszonyait és szándékait, aminek köszönhetően sikerült együttműködnie az európai hatalmakkal a béke megőrzésének érdekében.  

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára ünnepi beszédét gróf Andrássy Gyula cselekvésének egyik fontos vezényszavára, a reménységre vonatkozó idézettel kezdte:

Én nem nézhetek remény nélkül a jövendőbe, mert bízom nemzetem józanságában, bízom nemzetem erélyében és elveink igazságában.“
Andrássy
Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó:  Molnár Gabriella

Megköszönve a meghívást, örömét fejezte ki, hogy a bicentenáriumot azon a helyen, a tőketerebesi kastélyban ünnepelheti az egybegyűltekkel, ahol az Andrássy család a nyarait töltötte és amit valószínűleg igazi otthonuknak tekintettek. Ahogy mondta, a birtokain lovagolni szerető gróf fontosabb döntései előtt nagyokat vágtázott, mert eközben jobban tudott gondolkodni, mint az íróasztala előtt. A birtokait gyakran látogató gróf nemcsak ezeket fejlesztette a jó gazda gondosságával, de egyben a környező településeket is. Azt, hogy ez alól Tőketerebes sem volt kivétel, egy példával szemléltette: 1869-ben az az évben meghozott népiskolai törvény végrehajtását is támogatandó, a gróf a községi iskola alapítására adományozott egy korábban általa megvásárolt épületet, melyben azelőttn zárda működött. Az 1871-ben Terebes és Homonna között megépült vasútvonal augusztus 26-ai első próbaútján a gróf maga is részt vett. Az államtitkár véleménye szerint sok olyan tényező volt a gróf életében, ami miatt a tőketerebesi kastélykert a rá való emlékezés méltó helyszíne. Hangsúlyozta, hogy

gróf Andrássy Gyula az igazi államférfi mintája volt, mert nemcsak nagy, országos szinten tudott tervezni és végrehajtani, hanem aprópénzre váltva azt, a helyi közösségekről is gondoskodott.

Nevét ma is azért ismerik elsősorban, mert nemcsak  országos, de nemzetközi politikus is volt. Ahogy mondta, fiatal emberként Széchenyi István is felfigyelt rá, de végül Kossuth Lajos nyerte meg az általa képviselt ügynek. Rövid katonai pálya után, Párizst, Londont és Konstantinápolyt is megjárva  a diplomáciában nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A 175 éve kitört forradalom és szabadságharc után halálraítélt grófot képletesen kivégezték. A kifürkészhetetlen sors úgy hozta, hogy miniszterelnökként ő helyezte a koronát a halálos ítéletét aláíró Ferenc József fejére.  1871-től a monarchia közös külügyminisztere.

Andrássy
Potápi Árpád János
Fotó:  Molnár Gabriella

Ahogy az államtitkár rámutatott, az Andrássy Gyula által megfogalmazott jövőkép részben már a mi múltunk, az általa vezetett ország közös történelmünk része.

Ezért, véleménye szerint a mai Szlovákia és Magyarország minden állampolgára büszke lehet rá, mint a miniszterelnökére és a monarchia külügyminiszterére. A szlovák és a magyar nemzetet összekötő, európai szinten ismert és elismert államférfinak a munkássága közös kincsünk.

Szerinte az ő reménysége lehet jövőképünk alapja, mivel  mindenki józan, erős és igaz elvekre építő nemzetében bízik. Ahogy mondta, Magyarország érdeke, hogy ne csak határain belül, de a szomszédjában is ilyen nemzetek és közösségek virágozzanak. Magyarország kormánya a gróf reménységére is építve ezt a meggyőződést képviseli a XXI.században. A nemzetek Európájában hisznek, ahol nem a birodalmi érdekek, hanem az állami szuverenitás jelenti az igazodási pontot és a biztos alapot.

Kiemelte, hogy Magyarország kormánya, a nemzetek Európájára tekintve arra törekszik, hogy a Kárpát-medencei magyarságot cselekvő, sőt gondoskodó közösségbe egyesítse, mert ez méltó Andrássy Gyula hazaszeretetéhez és országa, sőt királya iránti hűségéhez. Rávilágított arra a tényre, hogy a gróf személyében és a családja történetében már hordozta annak az átfogó képnek az első mozaikkockáit, amiért a nemzetpolitikai államtitkárság hosszú évek óta dolgozik.

Emlékeztetett rá, a Kárpát-medence helyi közösségeinek bevonásával azon fáradozik kollégáival, hogy a magyar nemzet minden tagja otthon érezhesse magát szülőföldjén, hiszen csak erős közösségekre épülve jöhet létre az a józanság, erély és igazságosság, amiben a gróf is reménykedett. Ahogy mondta, az idei emlékév keretén belül Magyarország kormánya a szülőföldhöz való kulturális kötődést szeretné elmélyíteni, ezért is támogatja a Tőketerebesen megszervezett programokat.

Andrássy
Az Andrássy mauzóleum homlokzata
Fotó:  Molnár Gabriella

Arra utalva, hogy Szlovákia többször jó példával járt elő a műemlékek megőrzésében, örömmel nyugtázta, hogy a tőketerebesi kastélyban tett tavaly őszi látogatása alkalmával láthatta, hogy az Andrássy mauzóleum külsejét ugyan szépen megóvták, de mint hozzátette, sürgető maradt a felújítás elvégzése. E méltatlan állapotok felszámolásában segítsége jeleként Magyarország kormányánál való közbenjárásáról biztosította a megjelenteket, kifejezve reményét a felújítási munkálatok mihamarabbi elkezdését illetően.

Az államtitkár köszönetet mondott  a néhai magyar miniszerelnök és az Andrássy család emlékét gondozó Tőketerebes város polgármesterének és az Andrássy Múzeum igazgatóasszonyának, továbbá az emlékév fővédnökségét elvállaló Szapáry György nagykövet úrnak.

Potápi a bevezetőjében említett Andrássy-beszéd egy másik gondolatával zárta ünnepi felszólalását:

Meggyőződésem szerint Európa oly jövendőnek néz elébe, melyben a népek belbecsének több befolyása lehet saját sorsukra, mint eddig lehetett.“

Azt kívánva végezetül, hogy a bicentenárium adjon időt és alkalmat a szlovák és a magyar nemzetnek arra, hogy a gróf szellemiségének örök értékeiből merítve egyre több kapcsolódást találjon a jövő kihívásainak leküzdésére.

Andrássy Gyula
Zala György 1902-ben készített Andrássy Gyulát ábrázoló bronzszobrát a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönözte a tőketerebesi kiállításra
Fotó:  Molnár Gabriella

Az emlékév nyitónapjának hátralévő részében a tükörteremben tartották meg a kastélyban szeptember elsejéig látogatható Andrássy 200 kiállítás ünnepélyes megnyitóját, melyen többek között az is elhangzott, hogy a bicentenáriumi emlékév során a kiállításon túl a tőketerbesi múzeum minden korosztályra gondolva, számtalan tematikus rendezvénnyel várja még látogatóit. A kiállítás tárlatvezetését követően az est során a gróf életét és munkásságát ábrázoló árnyjátékot láthattak a megjelentek a kastély átriumában. Végezetül pedig a tőketerebesi Andrássy Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum barátságának emléket állító, a kastély falaira kivetítetve  a gróf életét bemutató árnyékszínházban gyönyörködhettek a türelmes érdeklődő meghívottak.

Az Andrássy 200 kiállításról lapunk jövő héten megjelenő 2023/11-es számában olvashatnak. 

Andrássy
Galéria
+23 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.