2023. december 12., 13:17

Tízéves Kisújfalu református gyülekezetének kórusa. Advent 2. vasárnapján nevet is kapott.

Lélekemelő jubileumi és névadó koncerttel ajándékozta meg Kisújfalu református gyülekezetének kórusa december 10-én a híveket és az érdeklődőket a helyi templomban. Az ünnepségen a baráti Tahitótfalu kórusa is részt vett.

jub.koncert-kisujfalu-1.jpg
Kórustagok. Hátsó sor balról jobbra: Kecskés Eszter, Kozák Sára, Tóth Valéria, Gulyás Júlia, Tatár István Első sor: Szabó Ilona, Kis Jolán, Takács Beáta, Tatár Dalma, Varga Jolán, Geri Valéria, Kis Róbert. Akik egészségügyi és családi okok miatt nem tudtak a kórussal énekelni: Bitter Mihály és Sárai Hajnalka
Fotó: Bokor Klára

A vendégeket Tatár István a gyülekezet lelkipásztora üdvözölte, igét hirdetett Árvavölgyi Béla tahitótfalui tiszteletes.

Jubileumi koncert Kisújfalu
Richter Zsófia furulyás mögött a Kisharang fiatal karnagya Takács Éva
Fotó:  Bokor Klára

A kórust Takács Éva karnagy mutatta be. „2013 novemberében született meg az a gondolat, alapítsunk kórust, amikor ugyanezen év nyarán befejeztem kántorképzői tanulmányaimat. Nem volt ez új dolog, a kóruséneklés ugyanis mindig jelen volt községünkben, ahogy ezt Kis Róbert amatőr helytörténész is említette iskolatörténeti előadásában. 1923-ban négyszólamú férfi énekkart szervezett az akkori kántortanító, Tóth István, de a későbbi lelkipásztorok szolgálata alatt is mindig volt énekkar. Sokan emlékszünk Rácz Elemér tiszteletes úrra, kedves feleségére és családjára, akik vezettek a kórust, Nagy Zsolt tiszteletes úr idejében egy mostani kórustagunk, Gulyás Júlia tanító néni volt a kórus vezetője.

Jelenlegi kórusunk három szólamban énekel. Főleg egyházi énekeket s azoknak több szólamú feldolgozásait, zsoltárokat, ifjúsági énekeket éneklünk, szívesen veszünk részt községünk és más falvak rendezvényein, legyen szó megemlékezésekről, falunapról vagy szüreti mulatságról. A kórus létszáma szinte állandó, 10-15 fő között mozog. A férfi szólam kissé hiányos, de sziklaszilárdan helytállnak minden alkalmon”

– mondta el Takács Éva, aki megköszönte a jelenlegi és volt kórustagok odaadó munkáját, idejét.

Jubileumi koncert Kisújfalu
Fodor Péter pedagógus gondolatokat idéz Kodálytól
Fotó:  Bokor Klára

Arról, hogyan találtak a kórusnévre, Kis Jolán tiszteletes asszony számolt be, aki maga is tagja a kórusnak.

Elmondta, a névválasztás – Kisharang - egy képhez kötődik, amely egy szépen megmunkált kis harangot ábrázol. A fénykép 1936. június 25-én készült, amikor ezt a harangot itt Kisújfalun felszentelték. Elkészülte Nehézy Károly lelkész úrnak köszönhető, aki nagyon komoly bel- és külmissziós munkát végzett. Ezek után Molnár Mária misszionárius vitte magával Pápua Új Guinea egyik kis szigetére, ahol régebb óta missziós munkát végzett.

Érdekesség, hogy ez az első harang, amit magyar reformátusok küldtek a messzi távolba.

A harang feladata, hogy hírt adjon az élet nagy fordulóiról és szálljon hangja Isten dicsőségére.

 Névválasztásunk hátterében is ilyen küldetéstudat áll. Mi kórustagok Istentől jó hangot és a közös éneklés élményét kaptuk. Köszönet érte”

– fejtette ki a tiszteletes asszony.

Jubileumi koncert Kisújfalu
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepségen közreműködtek: Richter Zsófia, Fodor Péter, Mátyás Sára, Tóth Máté, Kecskés Eszter és Tahitótfalu Ecsedy Aladár Kórusa, Kónya Emőke vezetésével.

Jubileumi koncert Kisújfalu
Tóth Máté kántor zongorajátéka
Fotó:  Bokor Klára
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be”

– mondta Kodály Zoltán. Így igaz. A jubileumi koncert után szívünkben elcsendesedve, ünnepi hangulatban hagytuk el a templomot.

Kisújfalu temploma
Kisújfalu temploma
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.