2022. július 3., 17:22

,,Tíz éve sorstársainkért, tíz éve eredményesen”

A Grace Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete fennállásának tizedik évét ünnepelte a hétvégén, amelyen egyúttal megrendezték a X. Grace-Cup hagyományos versenyét. A rendezvény az Egészségkárosultak és Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Találkozója is volt egyben, valamint bemutatták a ,,Peer to Peer(P2P)" – Mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi inklúziójának és szerepvállalásának erősítése a kortárs segítés erejével” című projektet.

X. Grace-cup-Nagypaka
Fotó: Reczai Lilla

A Grace Egyesület megalakulásának fő célja volt, hogy segítse az egészségkárosultakat és mozgáskárosultakat az integrációban. A Grace klub vezetősége az elindulással már a fiatalokat is fokozatosan bevonta a tevékenységbe, ezért megalapította a Grace Juniort. A szervezet sportklubot hozott létre, amely 2016-ban tagszervezete lett a Szlovákiai Mozgáskorlátozottak Szövetségének, amely által többek között részt vesznek a szlovák asztalitenisz bajnokságban. Számos tagszervezettel ápolnak remek kapcsolatokat (FEFOSZ, CSEFOSZ, Áhi Jóga), valamint a határon túli egyesületekkel is remek a viszonyuk. Jelenlegi taglétszámuk több mint hatvanöt fő. Az egyik legnagyobb sikerük az elmúlt tíz évben az volt, hogy soha nem adták fel, még ha falakba is ütköztek.

X. Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla

,,A sport a legkiválóbb eszköz a közösségépítésre és a társadalmi befogadásra egyaránt” – jelentette ki a köszöntőben Petrovič Irén, a Grace klub vezetőségi tagja. Sárközi Tibor, a Grace Egyesület elnöke megköszönte a támogatóknak és a versenyzőknek a részvételt, s hogy több mint százharmincan megtisztelték a rendezvényt – határontúli versenyzők már hagyományosan látogatják a Grace eseményeit.

X. Grace-cup-Nagypaka
Balról: Sárközi Tibor, Petrovič Irén, Petrovič Vivien, Zuzana Stavrovská, a projekt résztvevői: Nagy Gábor, Izsóf Gábor, Hír Sándor, Szabó László, Samuel Roško és Őry Péter
Fotó:  Reczai Lilla

A rendezvény jelentős pártfogója a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, aki elmondta: ,,Nagyon fontosnak tartom az együttműködést a magyarországi és a Szlovák Paralimpiai Bizottság között, hiszen csak így tudjuk erősíteni és támogatni egymást. 2022-ben huszonöt éves a Magyar Paralimpiai Bizottság. Eljutottunk odáig, hogy a magyar csapat Tokióban a tizennyolcadik helyen végzett a nemzetek világranglistáján. Az elmúlt években nagyon sokat próbáltunk tenni annak érdekében, hogy a külhoni magyarok számára is kinyújtsuk segítő karjainkat. Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni – hangsúlyozta Szabó László.

X. Grace-cup-Nagypaka
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke felszólalása
Fotó:  Reczai Lilla

Samuel Roško, a Szlovák Paralimpiai Bizottság főtitkára is kifejtette, hogy mindenki számára egy élhetőbb világot tudunk kialakítani, ha egységben dolgozunk. ,,Bölcs ember mondta egyszer: nem az a fontos, hogy győztesnek érezzük magunkat, hanem az a fontos, hogy maradandót hagyjunk magunk után az utókornak” – biztatta a résztvevőket Samuel Roško.

X. Grace-cup-Nagypaka
Samuel Roško, a Szlovák Paralimpiai Bizottság főtitkára is felszólalt
Fotó:  Reczai Lilla

Zuzana Stavrovská, az Egészségi Fogyatékkal Élő Személyek Hivatalának főbiztosa és Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere is biztatta a szervezetet, hogy tovább tevékenykedjenek, mert sikereik és munkásságuk nemzetközileg is elismert.

X. Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla

Hideghéthy Andrea, a SZAKC igazgatója bemutatta a 2019-ben indult P2P projekt jelentőségét, amelynek témája a mozgáskorlátozott fiatalok segítséget kapjanak a társadalmi felelősségvállalás terén. Három ország vett részt benne: Magyarország, Románia és Szlovákia. ,,A projekt legfontosabb eredményei közé tartozik a kidolgozott módszer bemutatása, amelyet online kiadványban fogalmaztak meg a készítők. Tartalmazza többek között a fiatalok társadalmi szerepvállalásra való felkészítésnek folyamatát, bemutatja az erőforrásokat, valamint az eszközöket, amelyek szükségesek az önismeret fejlesztéséhez és a sikeres kapcsolatépítéshez” – hangsúlyozta Hideghéthy Andrea.

X. Grace-cup-Nagypaka
Hideghéthy Andrea, a SZAKC igazgatója
Fotó:  Reczai Lilla

A kutatásban részt vett hat mozgáskorlátozott fiatalok közül hárman ellátogattak a nagypakai rendezvényre, hogy az eseményen jelenlévők megkérdezzék őket saját tapasztalataikról, nehézségeikről, életvitelükről és, hogy számukra mit jelentett a projekt.

X. Grace-cup-Nagypaka
Csocsó
Fotó:  Reczai Lilla

A Grace-cup versenyszámai között szerepelt az asztalitenisz, darts, triatlon, csocsó csapatverseny, íjászat, boccia csapatverseny, kerekesszékesek versenye és futball. Az első három helyezett díjazásban részesült.

X. Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla

A rendezvény záróakkordja a születésnapi torta elfogyasztása volt, hiszen torta nélkül nincsen születésnap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.