2023. május 26., 12:49

Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során

Június 2-től szeptember derekáig többféle ízlést és korosztályt kielégítő programok garmadája várja majd az érdeklődőket Komáromban, ahol e tekintetben példás az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a helyi civil szervezetek együttműködése. Bár a műsorkínálat már elkészült, ám az időközben további rendezvényekkel bővülhet – hangzott el a tervezett kulturális kavalkád kapcsán a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során
Galéria
+2 kép a galériában
Keszegh Béla polgármester és Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A vonatkozó idei programot Keszegh Béla, Komárom polgármestere az érintett intézmények és a civil társulások képviselőivel együtt mutatták be a az újságíróknak. A városvezető megköszönte e fontos, turistacsalogatónak is szánt műsorkínálat gazdagításához az újszerű, hagyományteremtő rendezvényeikkel hozzájáruló szervezők munkáját. Mint mondta: az egyik céljuk az, hogy minden hétvégén élő zene szóljon a belvárosban.

A Klapka téri Bottékán kívül, amely e programok rendszeres társszervezője, további vendéglátóhelyek is csatlakoztak a kezdeményezésükhöz. Ettől a Covid-járvány és a gazdasági válság miatt visszaesett forgalmuk növekedését is remélik. Hozzátette: az is a szándékuk, hogy a nyári hónapokban újabb és újabb  helyi és környéken élő előadók, művészeti csoport mutatkozhasson be a nagyközönségnek.

A rendezvények közül kiragadta a Tiszti Pavilon udvarán június 18-án megrendezendő I. Komáromi Yoga Festet, amely egy teljesen új kezdeményezés. Továbbá megemlítette az ugyanott szeptember 3-i megtartandó Zsidó Kultúra Napját, amely a megdöbbentő múltbeli események után más fényben mutatja be a zsidóságot. Az  esemény részeként a Duna Menti Múzeummal közösen megrendezendő  panelkiállítással és egy Seress Rezső-esttel szeretnék jobban beemelni a köztudatba a Komáromhoz is kötődő, méltatlanul mellőzött világsztárt, aki az egyik leghíresebb örökzöld dal, a Szomorú vasárnap zenéjét is szerezte.

Szólt az augusztus 19-20-ára e helyszínre tervezett Népművészet Ünnepéről is, amellyel a magyar államalapítás napjához szeretnének méltó módon kapcsolódni. Megköszönte a MOL Alapítvány támogatását, amivel hozzájárult a közösségkovácsoló, nívós kikapcsolódást biztosító nyári rendezvénysorozat megvalósulásához, leszögezve: „fontosak ezek az alkalmak”.
Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során
Nagy médiaérdeklődés övezte a Városházán megtartott sajtótájékoztatót
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója hangsúlyozta: a további műsorszervezőkkel példamutatóan együttműködnek, nem rivalizálnak egymással. Közösen szeretnék kultúrával és érdeklődőkkel megtölteni a belvárost. „Az idei sokszínű kínálatunk akármelyik főváros nyári programjaival vetélkedhet. A célunk az, hogy az egyik meghatározó kulturális központtá váljunk nem csak idehaza, hanem az egész Kárpát-medencében”.

A kínálatból kiemelte a műsorfüzér június 2-3-i nyitányának számító III. Komáromi Jazzpikniket, amely kapcsán nem csak a jazz kiválóságai, hanem Dél-Szlovákia legjobb borai miatt is érdemes lesz kilátogatni a Tiszti Pavilon udvarába.

Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a tavalyi egynapos nyitány után július 7-8-án már kétnapos lesz a Klapka téren megvalósuló, feltörekvő zenekarok számára meghirdetett HashtagKN Zenei Fesztivál, amely legsikeresebb szereplőit díjazzák is. A Domonkos Pál, Vadkerti Imre, Emmer Péter és Lakatos Róbert összetételű szakmai bizottság az arra bejelentkezettek 14 banda közül 8-at tartott érdemesnek a fellépésre. Lakatos azt is elmondta: a nyár fontos színfoltja lesz a Muzsikás augusztus 6-i koncertje, amellyel  megalakulásuk 50. évfordulóját Budapesten kívül, nálunk is megünnepli a zenekar.

Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során
Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke a XI. Lehár Nyár programját ecsetelte. Bár a tíz éven át vasárnap  esténként megtartott koncertek sok más hétvégi rendezvények miatt, tavaly befejeződtek, de június 17-én 15-től 18 óráig a TP udvarán megrendezik a II. Nemzetközi Katonai Fúvószenekari Fesztivált.

Szombat délután a 3 országból érkező együttesekben majd összesen 105 katonazenész muzsikál, s a hagyományos koncerteken kívül ún. operett-mókát, az operett és a nóta vegyítését és kísérő műsorokat is terveznek. Délelőtt pedig Komárom különböző pontjain rövid kis „hívogató” koncerteket adnak a zenekarok. E társulás másik rendezvénye az augusztus 25-26-ára tervezett Operettfesztivál, amelyen Szinetár Miklós fővédnök is jelen lesz, s vele pódiumbeszélgetést is tartanak az operett műfaj reneszánszáról. A főszervező sajnálkozva jegyezte meg: nehéz úgy véglegesíteni a programot, hogy közben késik a pályázatok elbírálása...

Holop Ferenc, a Szlovákiában többször legjobbnak nyilvánított Helios Fotóklub elnöke elárulta: három kültéri kiállítással készülnek a nyárra. Azokkal Komáromot, mint a tornyok és a vizek városát kívánják bemutatni az érdeklődőknek. Azt is elmondta: klubtagjaik Komárom polgármesterének kérésére hozzávetőleg 800 fotót készítettek a dunaparti város szakrális épületeirlő, megörökítve azok külső és belső értékeit, szépségeit.  
Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során
Holop Ferenc, a sokszoros díjnyertes Helios Fotóklub elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kiss Réka a Villa Camarum Polgári Társulás képviseletében elsősorban az augusztus 26-28-án megtartandó VIII. Komálom Gyerkőcfesztiválról beszélt, kiemelve: az idén egy alapítványi támogatás jóvoltából háromnaposra bővül. A nyitónapon hangosítás nélküli programok lesznek, nehogy bezavarjanak a párhuzamosan folyó Operettfesztiválba. A másik két napon a Tiszti Pavilon udvarán, a Klapka téren és az Anglia parkban „áll majd a bál”, teret adva egyebek mellett Szalóki Áginak, az Alma együttesnek, a Belvárosi Betyároknak, a Csodamalom Bábszínháznak és a Bab Társulatnak is. A hétfői zárónapon (mivel kedd munkaszüneti nap lesz) a nagyszínpadon fellépő Kaláka együttes, valamint Csík Jánost és a Mezzo koncertje koronázza meg a családok aprajának és nagyjának kellemesen tartalmas szórakozást nyújtó rendezvényt.

Színes műsorözön várható az idei Komáromi Kulturális Nyár során
Kiss Réka a Villa Camarum Polgári Társulást is képviselte a tájékoztatón
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Mivel  Jozef Černek, a helyi Matica slovenská-székház igazgatója személyesen nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón, ezért a médiához eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy e nehéz időszakban  elsősorban a városvezetéssel és az Egressy Béni VMK-val való együttműködésüknek köszönhetik a megmaradásukat és a további eredményes ténykedésüket.

Hozzátette: a kétnyelvű Komáromban természetesnek és fontosnak tartja azt, hogy az általa irányított Slovenskí rebeli folklóregyüttes műsoraiban magyar néptáncok és népdalok elemei  is feltűnjenek. Június 17-én és július 2-án a Bosorka című új táncszínházi előadásukat mutatják majd be a székházukban. Szeptembertől pedig az „Egressyvel” közösen indítanák be egy szlovák gyermek folklóregyüttes tevékenységét.

A Komáromi Kulturális Nyár idei programja a képgalériában látható.

program
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.