2024. február 17., 14:02

Szigorúbb ellenőrzések és drogtesztek várnak a sofőrökre Kassa megyében

Az alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezető sofőrök számának csökkentését tekinti egyik legfontosabb feladatának az új Kassa megyei rendőrfőkapitány. Štefan Mulik, aki egy hónappal ezelőtt vette át a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság vezetését, jelezte, nagyszabású ellenőrzéseket terveznek az ittas vezetők kiszűrésére, sőt, a rendőröknél rövidesen drogtesztek is lesznek.

rendőr, rendőrség, közlekedés, ellenőrzés
Fotó: TASR

„Igyekszem minél inkább segíteni az embereknek, ezért a lehető legtöbb olyan intézkedést és rendőrségi akciót készítem majd elő, amelyek a tudatmódosító szer hatása alatt levő sofőrök kiszűrésére szolgálnak. Maguknak a sofőröknek is tudatosítaniuk kell, hogy az alkohol vagy a kábítószer a járművek volánja mögött hatalmas problémát jelent, ami nemcsak őket és családjukat veszélyezteti, hanem sokszor a közlekedés már, ártatlan résztvevőit is” – mondta Mulik.

A megyei rendőrfőkapitány a közeljövőben nagyszabású akciót tervez, amely során bizonyos időre „légmentesen” lezárnak egy várost vagy városrészt. „Csak, hogy megmutassuk a polgároknak, komolyan gondoljuk ezt a dolgot. Egyetlen, alkohol hatása alatt álló sofőr sem jut be a városba vagy onnan ki” – figyelmeztetett.

A Kassa megyei rendőrök rövidesen drog gyorsteszteket is kapnak. Ezeket elsősorban bizonyos kiválasztott régiókban alkalmazzák majd. „A fiatalok azt gondolják, ha nullát fújnak, automatikusan folytathatják a vezetést. Amennyiben fennáll a gyanú, hogy kábítószert fogyasztottak, gyorstesztet végzünk a helyszínen, s ha pozitív lesz, biológiai mintavételre küldjük az illetőt” – magyarázta a rendőrfőkapitány.

A rendőrhiány Kassa megyét is érinti, Mulik pedig meg akarja előzni az olyan helyzeteket, hogy egy helyszínre nem tud kimenni rendőrjárőr, mert az adott szolgálati körzetben épp egy sincs. Ezt úgy tervezi elérni, hogy szükség esetén egy járőrbe két körzetből vonnának össze rendőröket. Véleménye szerint így nagyobb területet tudnának lefedni, megerősödne a rendőri jelenlét a városokban és a falvakban, illetve bizonyos esetekben a nyelvi akadályokat is legyőzhetnék.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.