2022. június 24., 15:39

Szakmai műhely községi könyvtárosoknak Muzslán

A könyvtár és könyvtáros szerepe, feladatai, törvények, szabályok, pályázatok, szakmai kapcsolatok, jó könyvtári gyakorlatok is szerepeltek a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett szakmai műhely programjában.

községi könyvtárosok
Fotó: Bokor Klára

A program délelőttjén Kecskés Ildikó, a SzMKE korábbi elnöke három blokkban tartott előadást az elméleti és a gyakorlati tudnivalókról - neki, mint módszertanosnak nagy tapasztalata van ebben. Délután a gyakorlati dolgokat vitatták meg. A résztvevők már reggel megfogalmazták, ők mire keresik a megoldást, a műhelymunka végén visszacsatolás formájában újra átvették, sikerült-e mindenkinek megkapnia a választ a kérdésére, problémájára.

Kecskés Ildikó
Kecskés Ildikó, az SzMKE korábbi elnöke
Fotó:  Bokor Klára

Tegdes Egyházi Dórát, az SzMKE elnökét a képzés céljáról kérdeztük.

Ez a szakmai nap egy sorozat második része, melyre a Bethlen Gábor Alaphoz pályáztunk. Többféle könyvtártípussal szeretnénk kiemelten foglalkozni. Az elsőt az iskolai könyvtárosoknak tartottuk májusban, ez a mostani pedig a községi könyvtárosoknak lett meghirdetve.

Szeretnénk a képzéseket hagyománnyá fejleszteni, mert a különböző könyvtárak eltérő kihívásokkal küzdenek. Célunk az, hogy egy információs csomagot nyújtsunk nekik arról, mik azok az alapdolgok, amiket egy községi könyvtárnak el kell látnia, melyek azok az alapdokumentumok, amiknek meg kell lenniük, milyen lehetőségeik vannak.

Sok olyan községi könyvtáros volt a mai összejövetelen, akik nemrégiben csöppentek bele a könyvtári világba. Őket fel kell zárkóztatni, ezért a gyakorlati dolgokra fókuszáltunk.

Bakó Veronika és Tegdes Egyházi Dóra
Bakó Veronika és Tegdes Egyházi Dóra
Fotó:  Bokor Klára

Mennyire tudnak a községi könyvtárak a digitális kölcsönzésbe becsatlakozni?

Három éve volt egy kutatásunk, hogy mennyire felszereltek a községi könyvtárak digitális eszközökkel. Most konkrét adatokat nem tudok mondani, de azt látom, inkább nincsenek ellátva. Sok helyen még internet sincs, a könyvtárosok kézzel írják a kölcsönzéseket adatait, a könyvtári állományok sincsenek feldolgozva elektronikus formában.

A mai workshopon is előjött, hogy sok településen a könyvtáros összemosott funkció…

Hivatali alkalmazott, kultúrreferens, rendezvényszervező, múzeumvezető, közben pedig ez a munka egész embert igényelne. Pedig, ha egy település lakossága eléri a 2500-at, a nemzetközi standard azt mutatja, hogy ott már két könyvtárosnak kellene lennie. A környéken pedig még fél könyvtáros sincs. Rosszul állunk.

Lehet valamilyen módon hatni a településvezetőkre a változás érdekében?

Nehéz a fenntartóra hatni, nincsenek is ehhez eszközeink. Nem tudják, mire képes egy 21. századi könyvtár, mekkora potenciál ez a községek részére. Egy alulról jövő kezdeményezés tudna csak ezen változtatni, kell, hogy a lakosság részéről érkezzen a nyomás.

Pár szép kezdeményezés is ismert, amikor szeretnék feléleszteni a könyvtárat, hiszen az alap könyvállomány már megvan.

Szakmai műhely a muzslai könyvtárban
Fotó:  Bokor Klára

Nem véletlen, hogy Muzslán tartották a képzést.

A muzslai egy nagyon jól működő könyvtár. Példáján bemutattuk, hogy kell kinézni a dokumentációnak, honnan jött az ötlet és az akarat, hogyan jutott el a muzslai könyvtár oda, hogy pár év alatt megsokszorozta az olvasók számát, a könyvállományt, valamint rendezvényeinek a számát.

Az elméletet a gyakorlattal nagyon szépen összekapcsoltuk a muzslai könyvtár példáján keresztül.

Folytatni szeretnénk a sorozatot, eljutni sok régióba, hogy a községi könyvtárosok mindenütt megkapják azokat az ismereteket, amelyek szükségesek sikeres működésükhöz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.