2022. október 21., 16:08

Somorjai szlovák polgármesterjelölt: Egy somorjai polgármesternek épp úgy nem kell tudnia magyarul, ahogy angolul sem

Egészen elképesztő gondolatmenettel rukkolt elő Somorja város egyik polgármesterjelöltje, Jozef Bednár egy tévévitában. 

bednár
Fotó: TA3 repro

Az ugyan függetlenként induló, de a Smer-SD kormányokhoz ezer szállal kötődő jelölt azt nyilatkozta egy TA3-as tévévitában (amelyről mellesleg a regnáló településvezetőt, Orosz Csabát csak az utolsó pillanatban értesítették), 

Somorja polgármesterének nem kell tudnia magyarul! Talán merész gondolat ez, de Szlovákiában vagyunk. Olyan, mintha én azért tennék félre valakit, mert nem tud angolul vagy más nyelven!
Jozef Bednár újságíró, blogger Nagyszombat mellett Alsódombón (Dolné Dubové) született, 2006-tól 2010-ig, majd a második Smer-kormány idején is a kulturális tárca szóvivője volt.

Az ominózus interjúrészletet kiszúró Mózes Szabolcs azt írta közösségi oldalán: 

Bednár nem csak Szlovákiában él, hanem elsősorban Somorján! Ha a szlovák többségű ország elvárja tőlünk, hogy tanuljuk meg a nyelvüket, akkor jogos elvárás, hogy egy magyar többségű város polgármesterének - nem egy egyszerű lakosának, hanem a vezetőjének! - értenie és beszélnie kellene magyarul.

Szerkesztőségünk megkereste Orosz Csabát, Somorja polgármesterét, a Szövetség újrázni készülő jelöltjét, kommentálja Bednár magyar közösségre nézve sértő szavait. A településvezető annyit mondott, a kampány elején leszögezték, nem kívánnak belefolyni a negatív kampányba. 

A mögöttünk hagyott négy év eredményei mindenki számára nyilvánvalóak. Ezt ellenfeleink is elismerik. A következő ciklusra szóló terveink szintén nyilvánosak, programunk szabadon hozzáférhető. Mi nem a gyűlölet, hanem a teljesítmény nyelvén beszélünk! Magyarul és szlovákul is!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.