2020. november 15., 19:51

Sokba került, de az emberek egészsége a legfontosabb

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere a nehézségek ellenére is jó ötletnek tartja az országos tesztelést. Azt mondja, bár a projekt számos nehézséggel járt, és alaposan megterhelte a költségvetést, úgy érzi, tanultak a hibákból. Ha újra sor kerül rá, már nagyobb tapasztalattal vágnak neki a feladatnak. Hájos Zoltánnal az országos tesztelés két fordulója között beszélgettünk.

Hájos Zoltán 2009 óta vezeti Dunaszerdahelyt
Fotó: Rózsár Vince

Polgármester úr, legutóbb nyár elején, az első hullám lecsendesedését követően beszélgettünk. Akkor úgy fogalmazott, soha ilyen nehéz időszaka nem volt még polgármesterként. Így az országos tesztelés első fordulója után mit gondol?

Rosszabb, nehezebb mindig jöhet, de ez az időszak, különösen a költségvetési hiány miatt, rendkívüli kihívást jelent. Egyrészt a központi költségvetésben van kiesés, kevesebb pénz jön az államtól, kilenc városi óvodánk fenntartását például most részben saját pénzből kell megoldanunk. A másik dolog, hogy az önkormányzat saját bevételi forrásai is csökkentek, az ingatlanadó befizetésének elmaradása különösen fájó.

Az év végi zárást még várjuk, de körülbelül háromszázezer euróval van most kevesebb a város kasszájában az ilyenkor megszokottnál.

Persze nem csak mi, önkormányzatok szenvedünk ettől. Nincs család, amely ne érezné a koronavírus gazdasági hatását.

Matovičéknak sincs könnyű dolguk, boldog-boldogtalan szidja most a kormányt.

Nem szerettem volna beállni a kritikusok, a méltatlankodók hosszú sorába. Lett volna értelme az ellenkezésnek? Nem hinném! A városvezetés időben tudatosította, hogy a legfontosabb cél az emberéletek, az egészség megőrzése. Innentől másodlagos kérdés, hogy az önkormányzatok mit gondolnak.

Lehet Facebookon, tévében, újságban lamentálni, de mi inkább arra koncentráltunk, hogyan tudjuk megoldani az előttünk álló feladatot.

Mind az első tesztelés előtt, mind most. Nem a panaszkodás volt a lényeg, hanem a lakosok érdeke. Minden szervezési, anyagi kérdést ennek rendeltünk alá.

Nézzünk akkor kicsit a színfalak mögé! Hogyan zajlott a szervezés, ki döntötte el, hol és mennyi állomás legyen?

A tesztállomások szervezésénél a kormány előzetes tájékoztatása alapján abból indultunk ki, hogy a választási helyiségeket alakítjuk majd át tesztállomássá. A körzetek szerinti beosztás biztosította volna, hogy nagyjából megegyezzen az egy állomásra jutó lakosok száma.

Tizennyolc választási körzet van Dunaszerdahelyen, nagy részüknek iskolákban van a központjuk, tantermekben.

Könnyen belátható, ezek technikailag nem alkalmasak arra, hogy az érkező és távozó emberek találkozását elkerüljük, ez ugyanis szigorú feltétel volt. A katonaság és a közegészségügy részéről alapvető elvárás volt ennek a feltételnek a teljesítése, mint az is, hogy legyen megfelelő helyiség, ahová a személyzet elvonulhat, átöltözhet, sőt azt is elvárták, hogy a tesztelésre érkezők számára mosdó álljon rendelkezésre. Ezek azért erősen lecsökkentik a szóba jöhető helyiségek, intézmények körét. Kézenfekvőnek tűnt, hogy tornatermekben alakítsuk ki az állomásokat, szeptember óta úgysem jártak ott a gyerekek. A fentieken kívül volt még jó néhány nézőpont, amit figyelembe kellett vennünk. A nyugdíjasklubba, amely egyébként szavazóhelyiség, például többek között azért sem vihettünk embereket, mert tele van olyan bútorokkal, amiket nagyon nehéz fertőtleníteni. Szó volt arról is, hogy a városi sportcsarnokban rendezünk be két állomást, technikailag alkalmas is lett volna a helyszín, de ez a helyi kézilabdaklub edzéseit, meccseit teljesen ellehetetlenítette volna.

Rengeteg mindenre kellett figyelnünk, nem volt egyszerű feladat, de azt hiszem, nincs miért szégyenkeznünk.

A honvédelmi minisztérium által Szeredről idevezényelt katonákkal nagyon jó volt a kapcsolat, az állami rendőrség egységeivel szintén. Mindenki tette a dolgát, az önkéntesek, a katonák és persze az egészégügyi szakemberek. Nélkülük mit sem ér a legjobb szervezés. Az első hétvége tapasztalatai alapján azt mondom, sikeres volt az akció. Nem volt különösebb fennakadás, időben kinyitott mind a 16 tesztelőállomásunk. Ha valaki követte a nap eseményeit, láthatta, ez korántsem volt általános.

hájos zoltán
Fotó:  Rózsár Vince

Azért Dunaszerdahelyen is előfordult négy-öt órás várakozási idő.

Világos, de melyik nagyobb városban nem? Én magam is két órát álltam sorban reggel héttől, tudom, voltak, akik kétszer ennyit vártak, sőt, az autós tesztelőállomásnál akár ennél is többet. De nem egy, nem két nálunk nagyobb város nem is csinált ilyet, nekünk sikerült, bár kétségtelen, hogy voltak fennakadások.

Ebben azért az is benne van, hogy rendkívül fejnehéz lett a múlt hétvége. Mindenki szombaton akart teszteltetni.

Emiatt nem hiszem, hogy az embereket kellene hibáztatni. Ez egy annyira új, annyira szokatlan helyzet volt, senki nem tudta, mire készüljön. A vasárnapunk persze sokkal nyugodtabb volt, reggel bejártam a tesztelőhelyeket, egy-két helyen volt csak kisebb sor.

Sokat tanultunk az első fordulóból. Mi is és a lakosaink is.

Már látszik, egy óra alatt átlagosan nagyjából 30-35 embert lehet letesztelni, ha ezt az érdeklődők figyelembe veszik, szerintem a hétvégén kevesebb lesz a fennakadás. Ehhez az is kell, hogy ne igazolódjanak be a félelmeink.

Mire gondol?

Mivel a szomszédos járásokban gyakorlatilag sem lesz tömeges tesztelés, attól tartunk, sokan lesznek például Galántáról, Szencről, Vágsellyéről, vagy akár Pozsony agglomerációjából, akik, ha szükségük van tesztre, majd nálunk akarják megoldani. A Dunaszerdahely környéki települések polgármestereivel egyeztettem, megbeszéltük, hogy a saját lakosainkat fogjuk előnyben részesíteni, ezért két sort alakítunk ki, az egyik a Dunaszerdahelyi járás lakosai számára lesz kialakítva, a másik a járáson kívüliek részére. A járáson kívüliek számára a mostani tesztelés lehetőség, a járásbeliek számára szükségszerű.

Eddig arról beszéltünk, mit sikerült megoldani, most beszéljünk egy kicsit arról, hogy utólag mit csináltak volna másképp. Hol kell finomítani a második kör előtt?

Ha az egész országra jellemző hosszú sorokat nem számítjuk, azt hiszem, rendben lezajlott a tesztelés első fordulója. Néhány részletet azért mindenképp finomhangolunk. A Jilemnický utcai alapiskolában lévő tesztállomásnak szombaton igencsak sűrű napja volt, ennek részben az az oka, hogy ott a tervezett két állomás helyett csak egyet engedélyeztek, hiába a rengeteg lakos. Meggyőztük a közegészségügyi hivatalt, a második fordulóban már két állomás lesz az iskolában, kicsit átszerveztük a dolgokat, így már működni fog. A másik probléma, amit meg kellett oldanunk, hogy a múlt héten nem tudtunk tesztállomást biztosítani a város szélén élő marginalizált, jellemzően roma közösségnek.

Nehezen találtunk szakembereket oda, az egészségügyi személyzet nem vállalta a munkát.

Most kapunk a járáshatárokon túlról is segítséget, így ez is menni fog.

Milyen anyagi vonzata van a tesztelésnek? Számos településvezető tiltakozott a második kör ellen, mondván, már így is túl magasak a költségeik.

A kérdése aktuálisabb nem is lehetne, alig egy-két órával ezelőtt fejeztük be az összegzést.

Az első forduló költsége számításaink szerint 17 ezer euró körül van, a kettő együtt meglesz 35 ezer euró.

Bár az egészségügyi dolgozókkal a honvédelmi tárca kötött szerződést, tőlük kapnak majd jutalmazást, az önkénteseket már saját költségvetésből fizettük, ez fejenként bruttó száz euró. A dologi kiadás is rengeteg. Sátrakat, konténereket, mobilvécéket béreltünk. Nem csak egy hétvégére, nagyjából másfél hétre. Ez komoly összeg, ahogy a professzionális fertőtlenítés sem olcsó. Hogy ebből az állam mennyit fizet majd vissza, azt még nem tudjuk. Nyilván nem mindent. Vannak költségek, amiket alig-alig lehet kimutatni, viszont az önkormányzatot alaposan megterhelik. Azzal például nem számolok, hogy visszakapnánk a tesztelőállomásokon elfogyasztott villamos energia árát, de az akcióról egész hétvégén fáradhatatlanul tudósító városi média munkatársainak, vagy a városi rendőröknek a bére is bizonyára ránk marad.

Ez ön szerint rendben van? Nem zavarja mindez?

Mit tehetnénk? Az emberek egészsége a legfontosabb. Ha csak a második fordulóra gondolok, nekiállhatnánk számháborúzni, mondhatnánk, hogy a járáshatárokon túlról érkezők rontották le a statisztikáinkat, de kérdezem, mi értelme van ennek? Látjuk, hogy nyakunkon a járvány. Megjelent a vírus a járás iskoláiban, nálunk Dunaszerdahelyen, Várkonyban, Alistálon. A számok is mutatják, valami nincs rendben, ebből a szempontból szerintem igenis célszerű a második forduló. Sőt ki merem jelenteni, azt sem tartanám ördögtől valónak, ha másodjára is országos lenne. Olajozottabban is működne, tanultunk a hibákból, és függetlenül attól, hogy a szomszédos járások megúszták, azt gondolom, nekünk, dunaszerdahelyieknek el kell mennünk a második körre is. Én elmegyek, ahogy az első alkalommal, úgy most is. Rengeteg emberrel találkozom, tartozom ennyivel a szeretteimnek.

Az interjú a tesztelés második köre előtt készült, megjelent a Magyar7 2020/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.