2023. július 23., 13:07

Sodrófahajító-bajnokság és nemes ügy támogatása a vezekényi Retro-gasztro Fesztiválon – KÉPEKKEL

Hatodik alkalommal tartották meg a pozsonyvezekényi Retro-gasztro Fesztivált. A Nagyszombat megye által támogatott rendezvényen ezúttal is családias, jó hangulat uralkodott, minden korosztály megtalálta a kedvére való szórakozást és nemes ügyet is támogattak. A már hagyománynak számító sodrófahajító- és biciklidobó verseny során kiderült, ki a legerősebb leány, illetve legény a vezekényi vidéken.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Galéria
+13 kép a galériában
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó: Szomolai Andrea

Jól szervezett rendezvényen vannak túl a mátyusföldi pozsonyvezekényiek. A hatodik Retro-gasztro Fesztivál a helyi csoportok és zenekarok színpadra állításának jegyében zajlott, hiszen a cél mindig az, hogy a kis közösség megmutathassa, váll-váll melletti, összetartó munkával és kiszabott költségvetéssel is lehet nagyot álmodni.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

Ennek a retrofesztiválnak mindig különleges hangulata van, idén szerencsére az időjárás is kegyes volt a vezekényiekhez. A helyi futballpálya környékén már napokkal a fesztivál előtt komoly munka zajlott, a férfiak előkészítették a terepet, míg a lányok és asszonyok pecsenyehúst pácoltak, lángos- és palacsintatésztát kevertek és dagasztottak, és még a legkisebbeknek is jutott munka, pucolták és apróra nyomták a fokhagymát, hogy a csemadokosok által készített lángosra az is jusson. Hiszen mit ér egy igazi retrofesztivál hamisítatlan fokhagymás lángos nélkül. Ez készült ugyanis a Csemadok sátrában. Hobot Erika, a helyi szervezet elnöke az éjféli órákban már nagyon fáradtan elárulta, tizenöt kiló lisztből sütöttek lángost, és még ez sem volt elég, még vittek volna az emberek ebből a finom étekből. Erika azonban nem csak a lángos sütésében volt aktív, a fesztivált megelőző héten rendületlenül varrta a levendulás zsákokat és töltötte meg őket friss levendulavirággal. Ezeket a zsákokat jótékony céllal készítette.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

A vezekényi alapiskola kis tanulói roppant ügyesek, alig egy évvel ezelőtt kezdtek a robotika tudományával foglalkozni, és mára eljutottak arra a szintre, hogy több rangos nemzetközi versenyt megnyerve eljutottak a panamai világdöntőre. A megmérettetésre való felkészülés, az utazás és az ott tartózkodás azonban nem olcsó mulatság, így valójában az egész falu összefogott, és különböző szervezetek vállalták magukra azt, hogy a fesztiválon gyűjtést rendeznek a nemes cél érdekében, vagy a gasztro finomságokból származó bevételt ajánlják fel az iskolásoknak. A suli szülői tanácsának aktív tagjai rendületlenül sütöttek, főztek az egész fesztivál éjszaka alatt, a csemadokosok a lángosból és a palacsintából, valamint a levendulazsákokból származó bevételt, a tűzoltók barbeque hamburger és csülkös pacal eladásából származó bevétellel támogatták az iskolásokat. Médiacsaládunk Magyar7 hetilapok helyszínen való eladásából támogatta a nemes ügyet.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

A fesztivál elősorban a családokat hivatott megszólítani, nagyon sok olyan program volt, amely kedves a gyerekszíveknek – a tűzoltók mindig közkedvelt programokat tudnak ilyenkor létrehozni –, az idén is a gyerekek kedvence volt az általuk előállított habparty és a bemutató. A kicsiket a kosárkörhintában a polgármester, Zupko Tamás édesapja és nővére, Teréz hintáztatta, miközben a gyerekek még a gólyalábbal is ismerkedhettek. Az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport a vízijátékokat és az aquazorbingot, valamint a gyerek-floorball pályákat hozta el Vezekényre. Hobot Csaba és Szekács Lajos bácsi pedig rendületlenül vezették a fűnyíró kistraktort, amelyhez egy kis kék, házilag készített vonatvagont csatlakoztattak. A gyerekek imádták ezt az utaztatási formát. Úgy néz ki, a „kékvillám” a Csallóköz után a Mátyusföldön is sikert aratott, hiszen a vezekényikek Nagyszarváról, Kovács Koppánytól kapták kölcsön a retro járművet, aki egy héttel ezelőtt a nagyszarvai rancson a Vadkeleti fesztiválon debütáltatta a cowboyok által előállított kisvonatot.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

Mivel retro-gasztro fesztiválról van szó, természetesen nem maradhattak főzőverseny nélkül sem a vezekényiek. A főzés során egyetlen kitétel volt, bográcsételnek kellett készülnie – így a hagyományos gulyások mellett halászlé, pacal, csülkös ételek is készültek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hogy a 16 versenyző csapat étkei közül kihozzák a győztest. A zsűritagok – Sebők Éva, a magyar országgyűlés képviselője, Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Agócs Gergely, Nagyszombat megye képviselője és Bugyi Tamás, étteremtulajdonos, szakács voltak. Minden csapat egy gravírozott főzőkanalat kapott emlékbe.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

Azonban nem csak a főzőverseny specifikum ilyenkor Vezekényen, már hagyománynak számít, sőt az emberek elvárják a biciklidobó és a sodrófahajító versenyek megejtését. Rengeteg nő és férfi jelentkezett a megmérettetésre, mindenki kíváncsi volt, ki lesz a legerősebb leány, illetve legény a vezekényi határban. A biciklidobás nehéz versenyszámnak bizonyul, hiszen jó technikával kell megragadni a kerékpárt, és ügyes nekifutással, csípőlendülettel kell elhajítani azt. A legmesszebbre az eddigi csúcstartó, Mázsár Marian dobta el a kerékpárt, több mint hét méteres távra. Szilvási Csillával pedig jó lesz vigyázni, hiszen a hölgy több mint húsz méteres távolságra „vágta oda” a futballpálya füvéhez a kezébe adott sodrófát. A két első helyezett 5-5- liter borral lett gazdagabb. A gyerekeknek annyira megtetszett a felnőttek versengése, hogy szinte követelték a szervezőktől, hogy ők is kipróbálhassák a sodrófahajítást versenyen kívül, így a jó Lajos bácsi kötélnek, illetve sodrófának állt, és a tombolahúzás közben egy külön versenyszámot hirdetett a gyerekek számára sodrófadobásban.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

Egy fesztivál természetesen nincs meg fellépők nélkül. A műsorszámok sorát a Dorothy Dance kis táncosai kezdték, akik korreográfusuk és tánctanáruk, Ballán Dóra vezényletével állak színpadra. A Vásárúti Dalárda csallóközi és Kárpát-medencei bordalokat hozott el Vezekényre Zsapka Zsolt vezetésével. Hihetetlenül jó zenés műsort adott a vezekényi Görbe Tükör színjátszócsoport – a csoport lányai és asszonyai szó szerint a lángossütő és az ételes üstök mellől pattantak fel a színpadra, hogy bebizonyítsák, számukra sosem akadály egyszerre több dolgot csinálni a szórakoztatás és a jó ügy érdekében. Sőt az is kiderült, hogy a színjátszócsoport hangosítója, valamint a vezekényi disco-csinálás királya, Billy-G, vagyis Balázs Péter nem csak a zene készítéséhez ért, de tökéletesen, szinte profi szinten rappel is. A csoport tagjaként még maga a polgármester is dalra fakadt. Kosár Józsa Janka és duettpartnere, Kosár Szabolcs világslágereket hoztak el a közönségnek, világszínvonalú előadást nyújtva a kis falu színpadán. A helyiek nagyon várták a vezekényi amatőr énekesekből összeállt Majdnem zenekar fellépését, akik retro slágerekkel táncoltatták meg a népet. Az éjszaka ura aztán a helyi DJ volt.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Vezekény Retro Gasztro Fesztivál 2023
Fotó:  Szomolai Andrea

A fesztiválra megérkezett Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke is, aki elmondta, a megye kétezer euróval támogatta ezt a rendezvényt. Mindig fontos az a magyar megyei képviselők számára, hogy a magyarlakta Mátyusföldre és Csallóközbe is jusson elég anyagi forrás arra, hogy a kultúrát és a régiós szervezéseket támogatni tudják.

Vezekény Retro Gasztro Fesztivál
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.