2023. január 9., 19:01

Sikeres évet zárt a Füleki Vármúzeum

A Füleki Vármúzeum rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. A tavalyi turistaszezonban több mint 28 ezer érdeklődő látogatott el a füleki várba, ami az azt megelőző két évhez képest kimagasló látogatottságnak számít. 

Füleki vár
Fotó: Schnelczer Zoltán

2022-ben a koronavírusjárvány már nem befolyásolta a Füleki Vármúzeum éves tevékenységét, így a megszokott rendezvénynaptár szerint tudták megvalósítani eseményeiket. Megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok és Galériák éjszakáját és a Füleki Várjátékokat is. 

Valószínűleg ez hatással volt az ideérkező turistákra is, mivel a 2020-as és a 2021-es évhez képest jelentős számú látogatottság növekedést tudhatunk magunk mögött”

– közölte Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa.  

Az összlátogatottság 28 371 fő volt, ebből majd 22 000 volt a fizető látogató.

„Bár közelítünk a 2019-es szinthez, a bevételek alapján azt kell mondani, hogy ennek a pénznek a reálértéke jócskán csökkent. Megemelkedtek az energiaárak, folyamatosan emelkedik a minimálbér, ami befolyásolja a költségvetésünket is. Úgyhogy sokkal kevesebb pénzből tudunk gazdálkodni, mint a korábbi években, de azért pozitívan értékeljük ezt az időszakot” – tette hozzá Illés.

A vármúzeum munkatársai már tervezik az idei rendezvényeket és kiállításokat.

A várhegybe vájt egyik légóvóhelyen Kamil Jurašek festőművész világító képeit tekinthetik meg a látogatók, a vár Bebek-tornyában a turistaszezont a plakátok történelmét összefoglaló kiállítással indítják, ősszel pedig pásztorkiállítással zárják. A Múzeumok és Galériák Éjszakájára a Petőfi Emlékévhez csatlakozva, a szécsényi, a balassagyarmati, a losonci és a rimaszombati múzeummal közösen nyitnak egy kiállításláncolatot.

Szeretnénk Petőfit olyan szemszögből bemutatni, hogy érdekes legyen az ideérkező magyar és szlovák turisták számára is, külön kiemelve a füleki látogatását”

– mondta a Vármúzeum munkatársa.

Ezen kívül a Városi Honismereti Múzeumban többek között három évfordulós tárlat is nyílik, František Mráz, illetve Balázs Alfréd helyi művészek életjubileumainak, valamint Fülek mezővárosi címének 600. évfordulója alkalmából.

Az idei turistaszezon március 15-én nyílik a füleki várban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.