2023. október 14., 19:11

„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében – KÉPEKKEL

A "rózsaszínű október" minden évben az emlőrák elleni küzdelmet jelképezi és e daganatos betegség megelőzésének fontosságát hangsúlyozza, s elsősorban a felvilágosításról, tanácsadásról és támogatásról szól. Célja az, hogy tudatosítsa az emberekben az önvizsgálat és a rendszeres rákszűrés fontosságát, valamint támogassa azokat a pácienseket és családtagjaikat, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
Kis ajándékokkal és felvilágosító brosúrákkal kedveskedtek a pácienseknek
Fotó: Agel SK Rt.

A mellrák a nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatos betegségnek számít, amiből évente világszerte több mint 2 millió új esetet diagnosztizálnak, s vélhetően a nőknél megállapított rákbetegségek mintegy 30 százalékát képezi.

Szlovákia azon országok jegyzékének felső harmadába tartozik, ahol a leggyakoribb ennek a rákfajtának az előfordulása. A legutóbbi statisztikai adatok szerint 2020 végéig nálunk csaknem 3 ezer betegnél diagnosztizáltak emlőrákot. Az AGEL Slovakia Rt. által működtetett komáromi kórház mamológiai tanácsadási központjában a „rózsaszín október“ jegyében a nőknek fokozottan azt tanácsolják, hogy rendszeresen járjanak mellrákszűrésre.

A megelőzés alapját ugyanis a havi rendszerességgel végzendő, önellenőrző mellvizsgálat képezi. Sajnos, a felmérések szerint ezt csak a nők 10 százaléka végzi. A szakemberek ezt az önvizsgálatot már a 20. életévtől ajánlják, a legalkalmasabb erre a menstruációt követő 3–4. nap. A megelőzést segítik a mammográfiai és ultrahangos vizsgálatok is.

„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében KÉPEKKEL
Érdemes ismeretgyarapító cikkeket olvasgatni...
Fotó:  Agel SK Rt.
Mivel az ifjabb nők melle mirigyesebb, mint az idősebbeké, ezért esetükben az ultrahangos vizsgálat jobban kimutatja az elváltozásokat. A 40. életév betöltése után azonban a mammográfiai vizsgálatnak szintén a megelőzés részét kell képeznie, mert azzal azok a 20 mm-nél kisebb, rosszindulatú elváltozások is feltárhatók, melyek valószínűleg még nem képeztek áttéteket“

– magyarázta Bese Jóba Erika doktornő.

A rendszeres mammográfiai mellvizsgálatra kétévente kell sort keríteni, ám azon a nőknek mindössze 30 százaléka vesz részt, holott az ideális részvételi aránynak legalább 70 százalékosnak kéne lennie. Annak során a páciens egy speciális röntgenkészülék elé áll, az illetékes asszisztens a mellét ráhelyezi a műanyag lapra, egy másik lappal pedig felülről leszorítja azt. Ilyenkor a hölgy nyomást érezhet, ami hozzávetőleg 25 másodpercig tart, majd másik pozícióból megismétlik a felvételt. A teljes vizsgálat közel 10 percet vesz igénybe.

„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében KÉPEKKEL
A betegségek megelőzéséhez a rendszeres vitaminfogyasztás is hozzátartozik
Fotó:  Agel SK Rt.

Becslések szerint a nők 10 százaléka elhiszi a világhálón terjedő cikkeknek a tartalmát, melyek negatívan értékelik a mammográfiai vizsgálatot. Sokan tartanak a vizsgálat alatt érezhető fájdalomtól, illetve a mell összepréselésétől.

Az emlőmirigy azonban nem annyira sérülékeny és kényes, hogy egy rövid, 3 másodperces nyomás káros hatással lehetne rá, netán betegséget okozna. Hiszen a nők életük során sok véletlen ütést szenvednek el, például sportolás közben, s a terhesség és szoptatás feladatával is megbirkóznak. Egyes nők amiatt is aggódnak, hogy a kivizsgálás alatt kapott sugárzás növeli a daganatképződés kockázatát.

Mindez abszurd aggodalom, mert a kapott röntgensugár-adag csekély, jóval kisebb és kíméletesebb, mint a hagyományos röntgen- vagy CT-vizsgálat esetében“

– nyugtatta meg a kételkedőket a tapasztalt szakember. A komáromi kórház egészségügyi dolgozói a „rózsaszínű október“ alkalmából kis ajándékokkal és felvilágosító brosúrákkal kedveskedtek a pácienseknek.

„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében KÉPEKKEL
A 40. életév betöltése után mammográfiai kivizsgálás is kell
Fotó:  Agel SK Rt.
„Rózsaszínű október“ a mellrák elleni harc jegyében KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.