2021. június 14., 08:40

Rekordszámú íjász érkezett a XV. Füleki Íjászversenyre

Sokakat vonzott a Füleken 15. alkalommal megrendezett íjászverseny, melyre közel 150 szlovákiai és magyarországi versenyző érkezett. A nevezettek a Nógrád Íjásza címért versengtek, amit a hagyományos íjjal legtöbb pontot lövő íjász érdemelt ki. De ez a megmérettetés volt a közép-szlovákiai kupa idei versenysorozatának második fordulója is.

Íjászverseny
Fotó: Szvorák Emese

Rövid eligazítás, gyors bemelegítés és kezdődhetett a megmérettetés. A füleki vár falai közé 20 darab háromdimenziós célt helyeztek ki a szervezők, amelyre két vesszővel lőttek a versenyzők.

Íjászverseny
Fotó:  Szvorák Emese

„A 3D-s versenyeket általában az erdőben szervezzük, de ez nem a nagy lövésekről szól. Itt alkalmazkodni kellett a vár sajátosságaihoz, hiszen nincsen annyi hely. De igyekeztünk a célokat úgy elhelyezni, hogy mindenki megtalálja a saját lövés stílusának megfelelő pozíciót”- magyarázta Albert István, szervező, a Füleki Farkasok polgári társulás elnöke.

Többféle íjjal lehetett versenyezni, de a szervezők a hagyományos, történelmi íjak használatát helyezték előtérbe. A versenybe kicsik és nagyok, nők és férfiak, kezdők és gyakorlottabbak is bekapcsolódtak.

Íjászverseny
Fotó:  Szvorák Emese

A magyarországi Nahóczki Péter hatszoros világbajnok. Azt mondja, néhány cél még őt is kihívás elé állította.

„Be lehet csapni a szemet, mert itt nincsenek kiírva a méterek. Egy kicsit a szervezők úgy játszottak, hogy az optikai csalódás lehetőségét fenntartsák. Tehát vagy közelebbinek gondolja az ember azt az állatot, vagy távolabbinak”- mondta Nahóczki Péter.

Íjászverseny
Fotó:  Szvorák Emese

A marcellházai Fekete Sólyom Történelmi Íjászklubtól közel 20 versenyző nevezett. Köztük a friss világbajnok Bogár Péter, aki az isztambuli nemzetközi íjászversenyen pálya- és versenyrekordot is felállított.

„Más kategóriában lövök most. Csigás íjjal versenyzek, ami inkább a kikapcsolódást szolgálja”- nyilatkozta Bogár Péter.

A verseny célja főként az örömíjászat és a baráti együttlét volt, de a nap végén díjazták a legtöbb pontot elért versenyzőt. A Nógrád Íjásza cím idei győztese Ľubomír Králik lett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.