2023. június 15., 19:19

Rekordot döntött a Mentálisan sérültek versfesztiválja

Tizennegyedszer rendezték meg a Carissimi Nonprofit Alapítvány és a Mentálisan Sérülteket Segítők Társasága galántai szervezetének közreműködésével a fogyatékossággal élő fiatalok versmondó fesztiválját. Idén minden eddiginél többen, hetvennyolcan vettek részt az eseményen. 

Teltház a taksonyi művelődési központban
Teltház a taksonyi művelődési központban
Fotó: Szőcs Emese

A Petőfi emlékév jegyében telt az idei fesztivál, szinte az összes szavaló Petőfi művet adott elő. A résztvevők láthatóan komolyan vették a feladatot. A legtöbb férfi résztvevő öltönyben jelentek meg, hogy ezzel is ünnepélyesebbé tegyék ezt a számukra oly fontos napot.


,,Gyönyörű volt. Olyan produkciókat láthattunk, hogy tátva maradt a szánk"

- fogalmazott Pék Anna, a fesztivál főszervezője, aki szerint a felvidéki magyar mentálisan sérültek közösségének ez a rendezvény már kulcsfontosságú.

Baracskay Réka minden évben részt vesz a fesztiválon
Baracskay Réka minden évben részt vesz a fesztiválon
Fotó:  Szőcs Emese

A szavalókkal beszélgetve megtudtuk, hogy leginkább a találkozás öröme, az együtt töltött idő az, ami miatt izgatottan várják évről évre a Mentálisan sérültek versfesztiválját. 
A zsűriszékekben idén Bodri Eleonóra, Zupko Mária, Zsidó János és Bauer Edit foglaltak helyet, akik mind nyitott szívvel és megértő lélekkel figyelték az előadásokat.

Néma Noel, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny aranysávos díjazottja
Néma Noel, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny aranysávos díjazottja
Fotó:  Szőcs Emese

A szünetekben Szőcs Emese énekkel buzdította a résztvevőket, néptáncbemutatóra is sor került, a felsőszeli apróságok tánca óriási tapsvihart aratott. Néma Noel, a felsőszeli alapiskola tanulója, aki az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen aranysávos minősítést ért el, pedig egy mesével örvendeztette meg a jelenlevőket. A Kobold zenekar előadására pedig a hangulat igazán a tetőfokára hágott. Nevetés, jókedv töltötte meg az óriási termet. 

A Kobold zenekar előadása mosolyt rajzolt az arcokra
A Kobold zenekar előadása mosolyt rajzolt az arcokra
Fotó:  Cséfalvay Ágnes
Ha van Isten, miért engedi, hogy valaki sérülten szülessen? Sokszor találkoztam ezzel a kérdéssel már és minden egyes verfesztivál közelebb visz a válaszhoz. Azért van rájuk szükség, hogy szembesítsenek minket az élet valóban fajsúlyos dolgaival. Hogy megtanítsanak minket szívből nevetni, önzetlenül szeretni, bátran ölelni és mindenért hálásnak lenni. Számukra a boldogság magától értetődő, mindennapi áldás, amely fordított arányban áll egészségükkel, mégis ez teszi őket példaértékűvé számunkra, akik magunkat egészségesnek mondjuk.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.