2023. február 4., 08:57

Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal

Az ezredforduló óta február 4-én tartjuk a rákellenes világnapot, amely jó alkalom arra, hogy hangsúlyozzuk a rettegett kór megelőzésének, korai stádiumban történő felismerésének és a rendszeres rákszűreseken való részvételnek a jelentőségét. Az emberiséget a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett továbbra is legnagyobb mértékben a rosszindulatú daganatos megbetegedések sújtják és tizedelik. A gyógyulás sikere ezek esetében is nagy mértékben függ az emberek felelősségtudatától.

 Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal SZOMBATRA
A komáromi kórház sugárterápiás és klinikai onkológiai osztályának épülete
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az ezredfordulón, 2000. február 4-én szervezték meg az első rákellenes világkongresszust Párizsban, amely résztvevői, köztük a legnevesebb rákkutató intézmények és a betegeket képviselő civil szervezetek, illetve társaságok vezetői, valamint jeles orvosok és az ügyben érintett kormányzati tisztségviselők – a világméretű összefogás érdekében – aláírtak egy történelmi jelentőségű dokumentumot, a Párizsi Chartát.

Azóta e napon felettébb kiemelendő a rákbetegek minőségi és emberséges ellátásának, valamint az orvosi kutatások és elért eredmények, illetve új terápiás módszerek mielőbbi alkalmazásának a fontossága.

Ahogy a világkongresszuson megfogalmazták: függetlenül attól, hogy milyen stádiumban van a rákos beteg, minden lehető módon javítani kell az életminőségén és a közérzetén, csökkentve a fájdalmait.

A gyilkos kórral és annak megelőzésével, korai felismerésével kapcsolatos széleskörű tájékoztatásra, továbbá a betegség minél korábbi szakaszában történő felfedezését szolgáló, rendszeres rákszűrésekre nem csak e napon, hanem egész évben fókuszálni kell.

 Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal SZOMBATRA
Serénykednek a komáromi onkológiai központ munkatársai
Fotó:  Agel SK Rt.

A betegség korai észlelése érdekében az Európai Rákellenes Kódex foglalja össze az alapvető szabályokat, miszerint a 25 és 65 év közti páciensek esetében háromévente ajánlott a nőgyógyászati rákszűrés, 45 és 65 év között kétévente a mammográfiás vizsgálat. A vastagbélszűrés 50-70 éves kor között javasolt, az 50 év feletti férfiaknak pedig okvetlenül részt kell venniük prosztatarák-szűrésen. Minden betegnek alapvető joga van hozzájutni a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, s ezeket az életmentő kivizsgálásokat sem szabad kihagyni.

Sajnos, szinte minden családnak van olyan tagja, aki rosszindulatú daganatos megbetegedéssel küszködött vagy küszködik.

A múltban és jelenleg is az egyik leggyakoribb kórnak számít a rák, kialakulásának okai között tartják számon a helytelen életmódot, az életkörnyezet káros hatásait, a genetikai hajlamot és a különböző jellegű stresszhatásokat, amelyeknek az egész emberi szervezet és lélek ki van téve.

 Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal SZOMBATRA
Kényelmes körülmények között nyújtják a kemoterápiás kezeléseket
Fotó:  Agel SK Rt.

A már hosszabb-rövidebb ideje kezelt rákbetegek mellett Szlovákiában évente 35 ezren válnak a rettegett kór újabb áldozatává, s a számuk egyre nő. Öröm az ürömben az, hogy az onkológia hazai és világviszonylatban is az egyik leggyorsabban fejlődő orvostudományi ág.

Lássuk, hogy e téren mi a helyzet a komáromi kórházban! Az intézményben már több mint négy éve működik a jelenkorunk igényeit kielégítő, modern onkológiai központ, amely a kitűnő műszaki felszereltségének, kiváló szakembereinek és menedzsmentjének, nem utolsó sorban pedig a minimális hosszúságú várakozási időnek köszönhetően stabil vezető helyet vívott ki magának Szlovákia onkológiai térképén.

 Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal SZOMBATRA
Sokféle kezelés áll a rákbetegek rendelkezésére
Fotó:  Agel SK Rt.

Világviszonylatban a nőknél elsősorban a mell- és méhnyak-, továbbá a tüdő- és vastagbélrák, a férfiaknál pedig szintén a rosszindulatú tüdő- és vastagbél-, valamint a prosztatarák sorolható a vezető halálokok közé.

A komáromi kórházat is működtető Agel Slovakia Rt. egyik sajtóreferensétől, Jarmila Ševčíkovától azt is megtudtuk: a komáromi sugárterápiás és klinikai onkológiai osztály szakemberei a riasztó diagnózisok közül leggyakrabban a mell, végbél, tüdő, prosztata és az ORL szervek rosszindulatú daganatos megbetegedéseivel szembesülnek. Minden beteget egyéni bánásmódban részesítenek, s miután kiválasztják a számára leghatékonyabb kezelési stratégiát és taktikát, belefognak a minőségi gyógymód megvalósításába.

„Nagyon nagy jelentőséggel bír e kór megelőzése és korai stádiumban történő felismerése, ami a rendszeres preventív ellenőrzésekkel érhető el. A mellrák esetében a mellek rendszeres önvizsgálata is fontos, amivel a rákbetegség szintén már a korai stádiumban feltárható. Ezért arra már a kamaszlányokat is érdemes megtanítani“-- hangsúlyozta Pavel Demeter doktor, a komáromi kórház sugárterápiás és klinikai onkológiai osztályának főorvosa.

Hozzátette: a segítségért hozzájuk forduló páciensek többsége 50-70 év közti, de a rák nem csak ezt a nemzedéket, hanem a 20-100 év közti korosztályt sújtja. A gyógyítás sikere pedig több tényezőtől, így a páciens életkorától, klinikai állapotától, továbbá az eset multidiszciplináris megközelítésétől, valamint a gyógymóddal kapcsolatos, helyesen kiválasztott stratégiától és taktikától, illetve annak minőségétől is függ.

 Rákellenes világnap: Szlovákiában évente 35 ezren szembesülnek a riasztó diagnózissal SZOMBATRA
Pavel Demeter doktor, a komáromi kórház sugárterápiás és klinikai onkológiai osztályának főorvosa
Fotó:  Agel SK Rt.
Az onkológiai központunkban a rendszeres kezelések teljes skáláját kínáljuk, amelyek közé tartozik a kemoterápia, a hormonális és biológiai gyógymód, az immuno- és támogató terápia, valamint a csúcstechnológiás lineáris gyorsítóval történő sugárkezelés.

Az elmúlt négy évben csak sugárkezeléssel több mint 3 300 pácienst gyógyítottunk. A sugárkezelést nagyon gyorsan, csúcsminőségben, megfelelő kapacitásban, gyakorlatilag bárminemű korlátozás nélkül tudjuk nyújtani a rászorulóknak“ – zárta tájékoztatását a főorvos. Végül egy jótanács: ne feledjük, hogy egészséges táplálkozással, elegendő mozgással, a dohányzás és a drogfogyasztás mellőzésével is sokat tehetünk saját egészségünkért!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.