2023. december 7., 17:03

Rácz Zsolti, az ifjú birkózó bajnok

Új szlovákiai bajnoka van a füleki FTC birkózó szakosztályának. Rácz Zsolt két és fél éve versenyzik kötött- és szabadfogásban is, gyakori résztvevője a nemzetközi versenyeknek. Legutóbb 260 versenyző közül sikerült a dobogó legfelső fokára állnia.

rácz zsolt
Rácz Zsolt a dobogó legfelsőbb fokán
Fotó: Albert Attila

Füleken 1954-ben Hegedűs Lajos alapította meg az első birkózó egyesületet. A második ligában kezdtek, majd felkerültek az elsőbe, ahol mindig az első három helyezett között szerepeltek a fülekiek. Az egykor híres egyesület a kilencvenes években megszűnt, majd 14 év múlva Albert Attila és Zara Tibor edzők újraindították. Ma már 15-20 növendék edz minden kedden és csütörtökön a Mocsáry Lajos Alapiskola tornatermében. Itt találkoztam a legújabb bajnokkal, az ötödikes Rácz Zsolttal.

A gyerekek addigra már túl voltak a bemelegítésen, és a fogásokat gyakorolták. Egy szusszanásnyi szünet következett, így tudok pár szót váltani az edzőkkel. Mindketten hangsúlyozzák, akkor válik valaki birkózóvá, ha minimum négy évig kitart, és nemcsak az erejére, hanem az eszére is támaszkodik. Az egyik legújabb tehetség a Mocsáry Lajos Alapiskola ötödikes tanulója, Rácz Zsolt, akire már az első találkozásnál felfigyeltek. Zara Tibor szerint Zsolti gyorsan megtanulja a fogásokat, akarat van benne és jó a fizikuma.

– Rendkívül szívós, csak ahogyan a többi gyereknél, nála is fennáll a veszélye annak, hogy idővel alábbhagy a lelkesedése. Ezért fontos, hogy minél tovább a szőnyeg mellett tartsuk őt, nehogy elkallódjon – mondta Zara Tibor.

birkózás
Rácz Zsolt edzés közben
Fotó:  Nagy Andrea

Zsolti több mint két éve tagja az egyesületnek, sok versenyen járt és szinte halmozza a díjakat. Idén Szlovákiában szabadfogásban második, kötöttfogásban pedig első helyezést ért el. A vásárúti kötöttfogású nemzetközi versenyen is a dobogó legfelső fokára állt fel, a kassai Maroš Talla emlékversenyen pedig harmadik lett.

Minden versenyen izgulok egy kicsit, de nyerni akarok, a dobogó legfelső fokán állni. Ez motivál engem

– mondja Zsolti, majd azt is elárulja, hogy a legnagyobb élménye az volt, amikor a szlovák bajnokságon első helyezést ért el.

– Bevetettem azt a cselt, amit a legjobban tudok, és három ellenfelemen is sikerült felülkerekednem – fűzte hozzá.

Zsolti hátrányos helyzetű, leginkább edzői és tanárai támogatják. Amellett, hogy sportolóként szívós és kitartó, van elég bátorsága bárki ellen kiállni, jó tanuló is.

– Büszkén állíthatom, hogy külföldi edzők is felfigyeltek Zsoltira, látják benne a tehetséget. Ügyességével a klubunk hírnevét is öregbíti, és megvan a lehetősége arra, hogy nemzetközi edzőtáborban is részt vegyen – avatott be a részletekbe Albert Attila, a Füleki Birkózóklub elnöke.

Megjelent a Magyar7 2023/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.