2021. augusztus 8., 08:31

Pörgött a szoknya, zengett a dal - KÉPEKKEL

A Csemadok Érsekújvári Járási dal- és táncünnepélye zajlott szombaton a muzslai szabadtéri színpadon. Fellépőkből és nézőkből nem volt hiány, hiszen már régóta nélkülöznünk kellett a többek közt a hagyományéltető rendezvényeket is.

Csemadok-1
Galéria
+16 kép a galériában

A vendégeket és a nézőket a község polgármestere Farkas Iván köszöntötte, a Csemadok Érsekújvári választmánya, a Csemadok muzslai alapszervezete és Muzsla község nevében.

csemadok-2
Sztruhár Izrael Diana, Kantár Éva, Farkas Iván
Fotó:  Bokor Klára

Kantár Éva, a Csemadok Érsekújvári választmányának elnökasszonya visszatekintett az elmúlt évekre, melynek alapján elmondhatjuk,

a Csemadok hagyományt teremtett ezzel a rendezvénnyel.

"Hatodik alkalommal gyűltünk össze Muzslán, a járás igaz magyar falujában a járási dal- és táncfünnepélyre. Példás múlttal rendelkezik a település, ami a néphagyomány és kultúra fennmaradását illeti. Ez a falu ad otthont nem csak a Csemadok országos és járási rendezvényeinek, de a Dunamenti Tavasz gyermekszínjátszó fesztiválnak, konferenciáknak, versenyeknek. Működik a faluban egy éneklőcsoport, a gyermekek számára pedig évente tábort szerveznek” – emelte ki az elnökasszony.

csemadok-2
Sztruhár Mátyás
Fotó:  Bokor Klára

A fellépőket a tizenkét éves Sztruhár Mátyás konferálta fel, csokorba foglalva a dalárdák, együttesek és csoportok rövid történetét is.

A műsort a helyi Endrődy János Alapiskola tanulói nyitották meg. Vágvölgyi Orsolya 6. osztályos tanuló több szavalóversenyen is jeleskedett, Strbík Lea 7. osztályos tanuló pedig az iskola kiváló mesemondója. Őket a helyi Dallos éneklőcsoport követte. A csoport 2005-ben alakult a Csemadok muzslai alapszervezete mellett.
Csemadok-4
Fotó:  Bokor Klára

Az Udvardi Dalárda minden dalos kedvű férfija fiatal korától szerepelt Csemadok rendezvényeken. Ebben nőttek fel és ma is büszkén vállalják a CSEMADOK márkanevet. Kisújfaluról két csoport érkezett. Az Ösztövér néptánccsoport táncolni vágyó fiatalokból áll, a Rozmaring pedig 16 éve alakult, ők minden évben új koreográfiaval mutatkoznak be.

A szőgyéni Szőlővirág népdalkör tagjai hangszeres kísérettel énekelnek, sikeresen szerepeltek a Bíborpiros Szép Rózsa elnevezésű országos népzenei vetélkedőn. A bényi Pántlika gyermek néptánccsoport 3 éve alakult, lelkesen készülnek, hogy a helyi hagyományokra építve bemutassák gazdag néptáncvilágunk egy-egy szeletét.

Csemadok-5
Fotó:  Bokor Klára

A Járási dal- és táncünnepélyen már hagyomány, hogy a szomszédos járásokból is meghívást kap egy-egy hagyományőrző csoport.

Most a komáromi járást az ímelyi nyugdíjas klub és az ímelyi Fagyöngy népdalkör képviselte. A nyugdíjasok a 2020-as Ki Mit Tud-on aranysávos helyezést értek el, a Fagyöngy pedig szerepelt már Drezdában is. A szórványvidékről érkezett a Csitári menyecskekórus, akik 2005-ben elnyerték a Bíborpiros Szép Rózsa nívódíját. A Nyitrai járás után a szintén szomszédos Lévai járás csoportja lépett fel. Az Érsekkétyi Pacsirta Éneklőcsoport 45 évvel ezelőtt alakult. Számos országos és nemzetközi megmérettetésen értek el kiváló helyezést, aranysávos minősítést.

Csemadok-6
Fotó:  Bokor Klára

Az Udvardi Asszonykórus 35 éve működik. A férfi dalárdával egyetemben évente képviselik a Zsitva menti települést a hagyományőrző rendezvényeken. A Tardoskeddi Férfikar 1972-ben alakult. A csoport jó eredménnyel szerepelt több népzenei fesztiválon, valamint a Bíborpiros Szép Rózsa országos döntőjében, többször arany fokozatú minősítést értek el. Vegyes csoportjuk is működik. A bélai Csemadok alapszervezet mellett működő Kék Szivárvány asszonykórus rendszeres fellépője a régió rendezvényeinek.

Csemadok-7
Fotó:  Bokor Klára

A szímői Rozmaring citera és népdalkör 36 éve , a citerások csoportja 11 éve alakult. Magukénak tudhatják a Bíborpiros Szép Rózsa és a Ködellik a Mátra népzenei fesztivál aranyminősítését, Egerben Aranypávások lettek, továbbá elnyerték Szímő község Faludíját és Polgármesteri Díjban is részesültek. Az Érsekújvári Csemadok népdalköre a népzene iránti szeretet szeretné erősíteni. A Szalkai Rikkancsok tánccsoport 2012 óta működik, céljuk a népszokások, a népviselet átörökítése.

Csemadok-8
Fotó:  Bokor Klára

Az 1972-ben alakult kürti Bokréta vegyeskórus Egerben a Palócgálán öt alkalommal mutatkozott be, ahol Arany és Arany Páva minősítést értek el. 2011 novemberében pedig elnyerték a fesztivál nagydíját. A nagykéri vegyes éneklőcsoport szintén a hetvenes években alakult. Több alkalommal sikeresen szerepeltek a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei versenyen, a szakmai zsűri kétszer nívódíjjal jutalmazta szereplésüket. A férfi éneklőcsoport nagykéri katonadalokkal elnyerte a Vass Lajos nagydíjat és különdíjat Budapesten.

A Járási dal- és táncünnepély az est folyamán az Érsekújvári Operettkvintett zenés műsorával folytatódott.

Nézzünk bele mi is a műsorba a képek segítségével.

csemadok-6-copy
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.