2023. január 12., 11:06

Petőfi, a tiszta beszéd költője

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a rozsnyói Rákóczi Magyar Ház Polgári Társulás megemlékezést tartott Rozsnyó főterén, a költőóriás emléktáblájánál.

petőfi sándor rozsnyó
Fotó: Fábián Gergely

Petőfi Sándor 1845-ben tett felföldi utazása alkalmával látogatott a városba. „Rozsnyó völgyben fekszik magas meredek hegyek között, mint az alamizsna-krajcár a koldus kalapjában. Aggtelek felé Pelsőcig hosszu, keskeny völgyön keresztül visz az út; ha ezt a hosszu, keskeny s rozsnyói kerek völgyet valamivel tele öntenék, egy óriási bunkósbot alakulna. Egyébiránt kellemes utazás esik benne. E völgy egy roppant nemzeti zászló is egyszersmind: vörös föld, fehér kősziklák, zöld erdő” – írja a költő az Úti jegyzetekben. 

Petőfi a Fekete Sas szállóban szállt meg, melynek falára, a költő emléke előtt tisztelegve, a rozsnyói Pákh Albert Társaság a Csemadokkal együttműködve 1992-ben emléktáblát helyezett el. Azóta a helyi magyarság minden év első napján itt emlékezik meg a költőről, ahogy idén is, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján.

Beke Zoltán, a Rákóczi Magyar Ház Polgári Társulás elnökségi tagja felidézte, Rozsnyó és a környék magyarsága immár három évtizede zarándokol el a város főterén található Petőfi-emléktáblához az év első napján, hogy megemlékezzen a magyar nemzet nagy egyéniségéről, lánglelkű költőnkről. Petőfi Sándor felvidéki körútja során 1845-ben a Szepességből érkezett Rozsnyóra. Itteni tartózkodása során napjait Néhrer Mátyás rozsnyói vállalkozó, későbbi szöggyártulajdonos társaságában töltötte, akivel debreceni diákévei során ismerkedett meg, és akihez életre szóló barátság kötötte. 

Mudi Róbert református lelkész ünnepi beszédében úgy fogalmazott, kereken 200 esztendeje született a legnagyobb és legérthetőbb magyar költő, a tüzes lelkű Petőfi Sándor, aki egyszerű, világos nyelvezetéért lett a nép költője, milliók szenvedélyes poétája.

Benned égnie kell annak a tűznek, amit másokban szeretnél lángra lobbantani. Ellenkező esetben csak a levegőbe fogsz beszélni, vagy ahogy Petőfi Sándor fogalmaz, béka módra kuruttyolni. És valljuk meg őszintén, sokan kuruttyoltak nekünk, beszéltek a levegőbe a közéletben az elmúlt időszakban itt, a Felvidéken. (…) Nem új keletű dolog ez. De Petőfi Sándor nem is ezt a tábort képviselte. Az életcéljaiért, a szabadság, a szerelem, az igazság eszméjéért élő és égő Petőfi rengeteget tud nekünk ma is tanítani

– hangsúlyozta. 

Mint mondta, Petőfi eszmeiségére a mai korban is szükség van. A világos, egyszerű és tiszta beszéd, a lélekből fakadó őszinte szó legyen újból érték! 

"Megmaradásunk záloga itt, a Felvidéken is az őszinte, tiszta, igaz magyar beszéd. Ragaszkodjunk ehhez, különösképpen ebben az esztendőben, tisztelettel adózva a költőóriásnak, de alázattal meghajtva magunkat az élő Isten előtt is. Ne a levegőbe beszéljetek, hanem tiszta lelkű magyar embe-rek tiszta, egyenes beszéde dicsérje az Istent Rozsnyón" – mondta Mudi Róbert.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.