2023. szeptember 21., 17:42

Pedagógiai asszisztenseket képeznek Szencen

Az utóbbi években egyre több iskola igényli a pedagógiai asszisztensek segítségét, akik aktívan részt vállalnak a kisiskolások nevelésében, de mégsem tanárok.

Kontár Zsuzsanna
Kontár Zsuzsanna
Fotó: Dunajszky Éva

Szervesen illeszkednek viszont a diákok mindennapjaiba, leegyszerűsítik a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára a feladatokat, és inspirálják őket, hogy a nehezebb akadályokat is képesek legyenek önállóan leküzdeni.

Mivel szinte minden iskolában vannak tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek, pedagógiai asszisztensből sosincs elég. Ezen a helyzeten próbál enyhíteni a szenci Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, amely jövőre elindítja a pedagógiaasszisztens-képzést.

Iskolánk már több mint tíz éve pedagógiai szakközépiskola. Jelenleg az óvodapedagógia és a nevelői szakot tanulhatják nálunk az érdeklődők. Két éve, a megyei iskolák napján az egyik pozsonyi pedagógiai szakközépiskola népszerűsítette az asszisztensi szakot. Ez az élmény győzött meg arról, hogy mi is elindíthatnánk pedagógiaasszisztens-képzést" 

– mondta lapunknak Kontár Zsuzsanna, a szenci pedagógiai középiskola igazgatója, hozzátéve, a következő tanévben kérvényezték is a szak nyitását.

Ami azért is figyelemre méltó, mert magyar nyelven ezt a szakot máshol nem oktatják. 

Azért tartjuk fontosnak, hogy a pedagógiai asszisztensek képzése magyar nyelven történjen, mert a magyar óvódákban és iskolákban magyar nyelven oktatott szakemberekre van szükség"

– fogalmazott az igazgató. Persze, az sem mellékes, hogy anyanyelven sokkal könnyebben elnyerheti a segítségre szoruló gyerek bizalmát is. 

Sokan nem is tudják, mi is valójában a pedagógiai asszisztens feladata. 

Elsősorban segíti az órák és a mindennapos tevékenységek előkészítését, zökkenőmentes lebonyolítását. Részt vesz a nap megszervezésében iskolán belül és kívül is: programokat és feladatokat készít elő, kíséri a csoportot, kapcsolatot tart a szülőkkel.

Különös figyelmet szentel a hátrányos helyzetű gyerekeknek és a családjuknak. Előfordul, hogy helyettesítenie kell egy-egy tanórán: ilyenkor azonban nem feladata a tanítás, csupán a gyerekek felügyeletét biztosítja" – sorjázza Kontár Zsuzsanna, aki szerint az új szak elindítása akadálymentesen zajlott. Az oktatási tárca kisebb javításokat kért az iskolai programba, illetve a szaktantárgyak tantervvázlatába, és a módosítások után június elejére bekerült az új szak az iskolahálózatba. A szak elfogadtatásában segítségükre volt Neszméri Tünde, Pozsony megyei képviselő és Kocskovics Gabriella, a Nemzetiségi Oktatásügy Fejlesztési Osztályának megbízott igazgatója is.

Pozsony megye prioritása, hogy középiskoláiban olyan szakok nyíljanak, amelyek iránt igény van a munkaerőpiacon, ilyen az óvodapedagógia és a logisztikai szak is, amely szintén keresett és magyar nyelven nem oktatják Szencen.

Prioritásunk az is, hogy az egyedi szakokat vállaló középiskolák jól működjenek, ilyen a szenci magyar középiskola is. Bízom benne, hogy nagy lesz az érdeklődés, és sikerrel nyílik meg a következő tanévben a pedagógiai asszisztensi szak" – fogalmazott lapunknak Neszméri Tünde megyei képviselő.

Az iskola 15 diákkal nyitja meg az új szakot, és az egész ország területéről várják a jelentkezőket, akiknek kollégiumi elhelyezést is biztosítani tudnak a megyei fenntartású kollégiumban.

Megjelent a MAGYAR7 37. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.