Pattanásig feszült helyzet a nagymegyeri Thermal Corvinus fürdőben

2021. június 9., 08:13
Reczai Lilla

Nagymegyer az elmúlt napokban a termálfürdőben zajló eseményektől hangos. Križan Tibor, a termálfürdő igazgatójának visszahívása a helyi szállásadók többségét felháborította, ezért a nagymegyeri városháza előtt nyilvánították ki nemtetszésüket a polgármester döntésével kapcsolatban ezzel a felirattal: Helyezze vissza Križan Tibort ügyvezetővé, hívja vissza Lukáš Machala ügyvezetőt.  

Nagymegyeri termálfürdő
Fotó: Nagymegyeri termálfürdő

Amint már portálunk is beszámolt az ügyről, Holényi Gergő, Nagymegyer polgármestere május 31-i hatállyal leváltotta a képviselő-testület által megválasztott ügyvezetőt és az önkormányzat jóváhagyása nélkül Lukáš Machalát – jelenleg a Republika párt szimpatizánsát – nevezte ki a városi tulajdonú termálfürdőt működtető kft. élére.

2021. június 2., 10:07

Tiltakozás a nagymegyeri városháza előtt

Lukáš Machala ügyvezető visszahívását követelik a tiltakozók.

Előzmények

A 2020 márciustól júniusig terjedő intervallumban a fürdő kedvezőtlen anyagi helyzetben volt, mert az üzemeltetési költségek hiteleit kellett törlesztenie. Nem lehetett tudni, meddig kell zárva tartani a létesítményt, de a vezetőség gyorsan alkalmazkodott a nyitás feltételeihez és sikerült átállni például a belépődíjak online elővásárlására. A gyorsan meghozott döntéseknek köszönhetően állt talpra a fürdő, jelenleg pedig semmilyen adóssággal nem rendelkezik.

Az újabb lezárást követően (október folyamán) a polgármester már tett kísérletet új ügyvezető kinevezésére – Milan Orešanský személyében –, de ő nem vállalta a poszt betöltését. A polgármester szerint Lukáš Machala jelenleg krízismenedzserként, jogászként és ügyvezetőként dolgozik, és a termálfürdő anyagi helyzetének stabilizálásán tevékenykedik.

A dolgozók nem értik

A termálfürdőt működtető Termál kft. nem magánjellegű cég, hanem az önkormányzat tartja fenn. A cég hosszú évtizedek munkájának köszönhetően épült ki, s a lakosság bizonyos része (nagyjából a 60%-a) rákapcsolódott már – a szolgáltatásaiknak köszönhetően. Ezáltal a város forgalma körülbelül 20 millió euróra rúg.

A termálfürdő előző ügyvezető igazgatója, Križan Tibor portálunknak azt nyilatkozta, hogy a fürdő dolgozói nem tudják pontosan miért is jött Machala.

Az alkalmazottak félve járnak dolgozni, pedig ennek nem így kellene lennie, hiszen a fürdő újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, s erre kellene összpontosítanunk. Ehelyett mindegyikünk frusztrált és nem tudjuk, hogy milyen következményekkel számolhatunk a továbbiakban. Az elmúlt hónapokban a felgyülemlett feszültség odáig fajult köztünk az ügyvezetővel, hogy feljelentést tettem a rendőrségen Lukáš Machala ellen zsarolás, veszélyes fenyegetés és egyéb bűncselekmények gyanújával. Az alkalmazottak sokáig nem is tudtak a kiélezett ellentétekről”

– mondta el Križan.

Fotó: Reczai Lilla
Balról jobbra: N. Varagya Szilvia-ügyvezetői tanácsadó, Knihár Mihály-szlovák junior úszóválogatott személyi edző, Križan Tibor-Termal s.r.o. ügyvezető, Varga Márta-NSzSz tag, Győry Károly-NSzSz elnök (archív)

Vörös Zsuzsanna a fürdő munkavállalói szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy azalatt a tizenhét év alatt, amióta ő a fürdőben dolgozik, egyetlen alkalommal sem aláztak meg munkatársat verbálisan úgy, mint ahogyan Machala tette.

A húsz éve nálunk dolgozó kolléganőt teljesen ledöbbentette az ügyvezető viselkedése. Emiatt panaszlevelet intéztem az ügyvezetőhöz. A fürdőben dolgozók 90%-a nagymegyeri lakos, naponta szívvel-lélekkel munkálkodunk azon, hogy a látogatók jól érezzék magukat a termálfürdőben, hiszen nem véletlenül vagyunk az ország harmadik legnevesebb fürdője. Sokéves tapasztalattal rendelkezünk már. Az embertelen viselkedésre pedig, véleményem szerint, nem szolgáltunk rá” – nyilatkozta Vörös Zsuzsanna.

Križan azt is hozzátette, hogy a Machala ügyvezető már bejelentette az új alkalmazottait, akiket különféle pozíciókra szerzett. Lukáš Machala megkeresésünkkor nem akart a jelenlegi helyzetről nyilatkozni, kérdésünkre, hogy milyen célokkal lépett a fürdő ügyvezetői posztjára, nem kívánt válaszolni.

Miért válaszoljak, ha csak úgyis kiforgatnák a szavaimat?“

– mondta el a telefonba Machala.

Lukás Machala-Thermal Corvinus
Fotó: napalete.sk
Lukáš Machala

A ’90-es évek óta szó volt a fürdő privatizációjának ötletéről, de ez mind a mai napig nem valósult meg. Križan Tibor elmondta, hogy egy alkalommal a fürdő portása felhívta Machala figyelmét a kötelező védőmaszk-hordásra, aki elutasította azt, mondván, ő nem fogja hordani, ő itt a tulajdonos.

,,Számunkra nagyon is nyugtalanítóak a hasonló kijelentések. Értetlenül állunk a dolgok előtt“ – fejtette ki véleményét Križan.

A polgármester is megszólalt

Holényi Gergő polgármester arra a kérdésre, hogy honnan ismeri Lukáš Machalát, elmondta, hogy Milan Orešanský ajánlotta őt, aki jó szakemberként hivatkozott Machalára.

,,Miután kineveztem Milan Orešanskýt a fürdő ügyvezetői posztjára, és ő nem vállalta különböző okok miatt, maga helyett ajánlotta be Lukáš Machalát, aki elfogadta a felkérést. Križan Tibornak is megmagyaráztam, hogy amíg Machalának a fürdőben feladata van, addig marad, s utána visszahívom őt a posztjáról.”

Az ügyvezetők kinevezéséről és visszahívásáról a polgármester dönt – 2019-től több jogi precedens is van, ami ezt bizonyítja, ehhez nem szükséges a képviselők jóváhagyása. Valószínűleg erről köztünk az elkövetkező időszakban még szó esik majd. A nagymegyeri cégek ügyvezetőinek azonban együtt kell dolgozniuk a polgármesterrel, mert ha nem tudnak, vagy nem akarnak együtt dolgozni, akkor mást kell kinevezni helyettük“

– vázolta Holényi.

A polgármester válaszából kitűnik, az önkormányzatok a hasonló önkényes kinevezéseket minden esetben jogi útra terelték, hiszen a törvény az ügyvezetők kiválasztásának jogát a képviselő-testület kezébe adja.

Holényi Gergő-Nagymegyer
Fotó: Nagymegyer hivatalos oldala
Holényi Gergő

A polgármester azt is elmondta, hogy a fürdőben volt arról szó, hogy tavasszal a pandémia időszaka alatt 5-6 alkalmazottnak – akiknek egyébként is lejárt a munkaszerződésük – ideiglenesen nem hosszabbítják meg a munkaviszonyát, de amint megnyit a fürdő, ismét munkába állnak és megkötik a szerződésüket. ,,Ezt az egyezséget Križan nem fogadta el Machalától, ezért a következő napon Križan Tibor az 5-6 alkalmazottal megkötötte a szerződést. Hasonló nézeteltérések voltak már köztük. Elbocsátva azonban nem volt senki és nem is tervezünk ilyen lépéseket“ – szögezte le Holényi.

Lukáš Machala feladata, hogy teljes mértékben átláttassa a Termál kft. szerződéseit, továbbá ott tudjon a fürdő spórolni, ahol kell. Azt is szeretné majd elérni, hogy a nagymegyeri fürdőben minden egyes tétel egy közbeszerzésen keresztül folyjon. Azok a szerződések is kerüljenek fel a Termál kft. honlapjára, amelyek eddig még nem, s minden transzparensen, jól látható és elérhető legyen.

Ha esetleg a fürdőn belül a helyiségek bérbe adására kerülne sor a jövőben, azt is előzze meg egy transzparens versenykiírás, s ne 20–30 évre kössék le – ahogy jelen pillanatban a fürdő helyiségeinek 90%-a bérbe van adva –, hanem ötévente legyen meghirdetve a verseny rá, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson“

– tájékoztatott Holényi Gergő.

Az önkormányzat is tanácstalan

Pongrácz Kálmán, MKP-s városi képviselő szerint a fürdő már sokszor bizonyította rátermettségét az előző vezetéssel, legyen szó nehezebb anyagi időszakokról, de a mostani helyzet előtt a képviselők is tanácstalanul állnak. Ők sem tudják, hogy milyen célzattal nevezte ki a polgármester Machalát a fürdő ügyvezetői székébe.

Nem tudjuk, hogy mi van az egésznek a hátterében, csak találgatni tudunk. Vagy gazdasági és politikai ügyek mozognak a kulisszák mögött, vagy nem tudom“

– nyilatkozta a képviselő.

Azt is megtudtuk Pongrácztól, hogy a polgármester a Covid-19 járvány alatt megtagadta a városi kölcsönt a nehéz helyzetben lévő cégektől – a termálfürdőtől is.

Nagymegyer- tiltakozás fürdő ügyben
Fotó: Nagymegyer facebook

Varga Albin független önkormányzati képviselő és a szállásoltatók szövetségének vezetőségi tagja úgy fogalmazott, hogy Holényi nem hallgatja meg a képviselők véleményét, önkényesen nevez ki személyeket különféle cégek élére.

A várost nem csupán a polgármester alkotja, hanem a lakók és a képviselő-testület is szerves része annak. A képviselő-testület is hoz döntéseket, kiket nevezzen ki a polgármester különféle cégek élére, s ez már hónapok óta nem így történik“

– jelentette ki Varga.

Kövesse facebook oldalunkat is!