2024. május 21., 10:10

Park vagy bevásárlóközpont? Ez a kérdés Ógyallán

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen megnyitották Ógyalla területrendezési tervét. Egy beruházó bevásárlóközpontot építene, csak egy a bökkenő: a park területére. A lakosok petícióban tiltakoznak.

Az ógyallai park
Az ógyallai park
Fotó: Bagin Árpád

Ógyallát a söre miatt az is ismeri, aki soha nem tette be a lábát a komáromi járásbeli, hét és félezres lakosságú kisvárosba. Bár kezdhetnénk úgy az előző mondatot, hogy egykor európai hírű csillagvizsgálója és Feszty Árpád miatt..., de hát a sörnek mindig több pártolója lesz, mint a tudománynak és a művészetnek.

A szocialista iparosítás a településen a már korábban is meglevő sörgyár bővítésében manifesztálódott, szerencsére túl nagy lakótelepek nem épültek ki, így a városka megtartotta vidékies, családi házas övezetek dominálta jellegét. Az Ógyalla és Bagota egyesítéséből létrejött városnak a már említett két nagyobb községen kívül további további kisebb településrészei is vannak, a térség mezőgazdasági jellegéből adódóan.

Az ógyallai park
Az ógyallai park
Fotó:  Bagin Árpád

Ógyalla városrészben a legnagyobb közösségi zöldterület a közpark. A településen egy beruházó több üzletnek is helyet adó bevásárlóközpontot szeretne építeni. A legutóbbi, április 25-ei képviselő-testületi ülésen a 2007-ben elfogadott területrendezési terv megnyitását és módosítását javasolták. Peter Závodský polgármester az ülésen hangsúlyozta,

a terv módosítására nem a potenciális beruházás lehetősége miatt kerül sor, hanem azért, mert több megkeresés is érkezett az önkormányzathoz helyi lakosoktól és vállalkozóktól, akik szeretnének bizonyos területeket megvásárolni.

Közülük ketten meg is jelentek az ülésen. Az egyikük a szakmunkásképző egykori kollégiumát szeretné bérlakásokká átépíteni saját tőkéből, másikuk pedig egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet képzési központját szeretné kialakítani.

Az ógyallai park
Az ógyallai park
Fotó:  Bagin Árpád

Ugyanakkor Štefan Pupák képviselő annak a meggyőződésének adott hangot,

hogy 100%-ig meg van győződve arról, a területrendezési terv megnyitására soha nem került volna sor, ha nem érkezik megkeresés a beruházó részéről a bevásárlóközpont felépítésére."

Neki ilyen kérvény benyújtásáról képviselőként nem volt tudomása. Pupák öt további területet ajánl a beruházó figyelmébe, amelyek alkalmasak lehetnek az építkezésre.

A helytörténettel is foglalkozó Bagin Árpád, a petíciós bizottság tagja, a Parabola című helyi lap szerkesztője lapunknak elmondta, a park területén korábban mocsár volt. Később illegális szemétlerakat alakult itt ki, a helyiek szemetet és építkezési törmeléket hordtak ki ide, csak ez ellen a gyakorlat ellen abban az időben nem léptek fel a helyi hatóságok olyan erélyesen, mint most. A parkosításra a múlt század hetvenes éveiben került sor. Kérdéses lehet tehát, hogy az egykor mocsaras altalaj alkalmas-e ilyen masszív építkezésre.

Az ógyallai park
Az ógyallai park
Fotó:  Bagin Árpád

Természetesen a beruházásnak vannak lelkes támogatói is. Seifert Norbert független képviselő, a regionális és fejlesztési bizottság elnöke közösségi oldalán ezt írta:

A közelmúltban súlyos kritikák érték az említett bevásárlóközpont projektjét, igazságtalanságokon alapuló vádak, hazugságok, hamis információk terjednek. Az Ógyallai Városi Hivatalhoz beruházási kérelem érkezett, ahol a befektető telekvásárlási szándékát nyilvánította ki egy adott terület iránt, ami Ógyalla város területén a Kertekalja utca melletti réten található.

Az elképzelésük szerint szeretnének felépíteni egy sokrétű bevásárló centrumot, ahol az élelmiszerüzlet mellett további négy bolt ill. kereskedés volna pl. cipőbolt, ruhaüzlet, háztartási cikkek, gyógyszertár stb. Hangsúlyoznám, hogy egyenlőre ez egy "befektetési szándék", alapvetően a beruházó cég érdeklődésének kinyilvánítása. A kérvényt egy előzetes látványtervvel egészítették ki, amelyben két kisebb zöldövezet kialakítását is tervezik, amelyek tulajdonképpen parkká is alakíthatók. A befektetés kapcsán a városi költségvetés várható bevétele több mint 400 ezer euró is lehet, míg a képviselők az árverésre szánt telek árát elképzelésük szerint alakíthatják. Az említett pénzeszközöket a poliklinika felújítására lehetne fordítani, ahol a tervek szerint kb. 5-6 orvosi ill. szakorvosi rendelőt lehetne kialakítani.

További előnyként kiemelném, hogy a fent említett üzletek miatt a környező városokba utazó ógyallaiaknak már lehetne egy saját Family parkja, tehát időt és pénzt spórolnának, és nem utolsósorban új munkahelyek is létesülnének a boltokban. A látványterv alapján a lehetőség szerinti legtöbb fát szeretnék megőrizni, továbbá a közelmúltban ültetett fák áthelyezése az újonnan létesített park részbe modern technológiával szintén megoldható. Természetesen elfogadom a petíciót támogató személyek véleményét - még ha az adott időben nem is volt meg minden információjuk a beruházásról, de teljes mértékben elfogadom állásfoglalásukat. Az adott beruházással kapcsolatban a helyi vállalkozókra gyakorolt potencionális hatást is szükséges lesz még elemezni."

Az ógyallai park
Az ógyallai park
Fotó:  Bagin Árpád

Mivel azonban a parkot családi házak veszik körül, az ott élők életminőségét a beruházás alapvetően változtatná meg. A park kivágása miatt megváltozna a helyi mikroklíma. Ezt követően az építkezéssel járó zajt és port kellene elviselniük, majd pedig az áruszállítás és a vevők által generált forgalmat, mely szintén zajjal is jár. Ez a terület a város egyik legrégebbi lakott területe, vannak, akik már generációk óta élnek itt.

Ondrusek Péter helyi képviselő (Magyar Szövetség) elsősorban a környékbeli lakosok igényeire odafigyelve döntött úgy, hogy petíciót indít a park megőrzése érdekében.

A környéken sok olyan idős ember él, akinek már a nagy- és dédszülei is itt éltek, ezekben a házakban. Ők most kétségbe vannak esve, hogy előbb munkagépek, aztán pedig kamionok fognak közlekedni az ingatlanjaik mellett. Magam is a kereskedelemben dolgozom, jól tudom, hogy mivel jár az áruszállítás, még egy kisebb egység esetében is, nem még egy több boltból álló komplexum esetében. A kisember pedig sokszor tehetetlennek érzi magát a politikum döntéseivel szemben"

– mondta Ondrusek Péter.

A papíralapon és online is kitölthető petícióban a tiltakozók a következő szöveget láthatják el kézjegyükkel: "kijelentem, hogy teljes mértékben elutasítom a területrendezési terv megváltoztatását, hogy az Ógyallai kataszter 730/3-as parcellája beépítésre kerüljön. Az eddig életben lévő területrendezési terv nem engedélyez nagyszabású üzleti funkciót. Évszázadokon keresztül a területet nem építették be, a 20. században is aktívan megvédték a környéken élők, hogy ne kerüljön beépítésre. Egyre jobban értékelem ezt a zöld területet. Ez az utolsó nagy zöldterület az ógyallai városrészben, amely nyilvánosan hozzáférhető. Történelmi fák és az utolsó nagyobb rét található itt. A város néhány éve mintegy 40 fa ültetését valósította meg az adott területen (a vasútállomás melletti jelentős mennyiségű fa kivágása után). Ógyalla vidéki kisváros, a lakossága folyamatosan csökken, az üzletházak száma pedig növekszik. A zöldterület további beépítését elutasítom. Aláírásommal pedig megvédem a parki funkciót."

Ondursek portálunknak elmondta, nem a város fejlesztését ellenzi, hanem az történelmi zöldterület beépítését. Elmondta, a városban már több multinacionális üzletlánc helyi egysége is sikerrel kezdett működni, ők azonban magántelkeket vásároltak fel.

Véleménye szerint Ógyallán több olyan, jelenleg kihasználatlan terület is van, amelyet fel lehetne használni egy ilyen típusú beruházáshoz. Az alternatív megoldásként a vasútállomás környékét vagy a Szentpéterre vezető út melletti területeket említette.

A park megőrzése melletti petíciót eddig mintegy ezren írták alá, ami a város lakosságához mérten komoly eredménynek tekinthető. Ondrusek Péter felhívta rá a figyelmet, nemcsak a környéken lakók, hanem más városrészekben élők is aláírták a petíciót, ebből látni, hogy a park sorsa nem közömbös a lakosság számára.

A bevásárlóközponttal kapcsolatban ma este közmeghallgatást tartanak a városban.

A parkok és zöldterületek fontosságát napjainkban talán már felesleges is hangsúlyozni, ezek létfontosságúak a városok élhetőségének növeléséhez. Ezek a terek, amellett, hogy lehetőséget biztosítanak a lakosoknak a kikapcsolódásra és a pihenésre, javítják a városi levegő minőségét, és csökkentik a szennyezőanyagok mennyiségét. Elősegítik a helyi biodiverzitást, otthont adva különböző növény- és állatfajoknak, emellett hozzájárulnak a közösségi élet erősödéséhez, találkozási pontként szolgálnak. Lehetőséget biztosítanak a sportolásra és a szabadtéri tevékenységekre. Egy-egy ilyen terület mellett elhelyezkedő ingatlannak az értéke is magasabb. A terület beépítésével ellenkező előjelű folyamatok indulnának meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.