2023. május 9., 09:05

Őzbak flangált Kassa belvárosában! – VIDEÓ

Nem mindennapi látványban volt részük azoknak, akik figyelmesen sétáltak a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság épülete előtt.

őz őzbak
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Kassa Óvárosában, a belváros szívében, szó szerint csak pár utcányira a Szent Erzsébet-dómtól egy fiatal őzbak sétált a rendőrségi parkolóban.

Az állatok városiasodásának a zoológiában komoly szakirodalma van. A jelenség több tényezővel is összefüggésbe hozható, részben a könnyebben megszerezhető táplálék, részben az ember terjeszkedése miatt a természetes élőhelyekről való kiszorulás áll a háttérben.

A kukákban és a kertekben rejlő lehetőséget eddig leginkább a kisragadozók és a mindenevők fedezték fel. A szlovák főváros Károlyfalu városrészében rendszeresek a vaddisznók látogatásai, de láttak már vaddisznót a Szlovák Nemzeti Színház új épületénél is, ahol közel-távol nincs erdő.

A félénk, növényevő őz azonban eddig nem nagyon élt az urbanizáció lehetőségeivel. Egyelőre nem tudni, hogy került a városközpontba.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.