2020. május 12., 20:40

Agresszív őzbak Kiskárnán

Hétvégén a homonnai járás Kiskárna nevű településén egy agresszív őzbak megtámadott két fiatal lányt.  A vadászok arra készülnek, hogy az állatot lelövik.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: pixabay.com

A két lány hétvégi kiruccanása túlságosan is emlékezetesre sikerült.  Még a falujuk közelében lévő mezei úton rájuk támadt egy őzbak, szúrt sebeket okozva a combjukon és a lábszárukon. Az egyik leány édesapja sietett a segítségükre, aki kövekkel dobálta meg az állatot. A barátnők végül kórházba kerültek, ahol bevarrták sebeiket.

A vadászok szerint az állatot eddig fogságban tarthatták, most viszont valaki szabadon engedhette, ezért lett közveszélyes.

Miután kiszabadult, ivarérett állatként kezdett viselkedni, és védte saját területét. Ezentúl  már  nem barátként, hanem ellenfélként fogja fogadja az ember közeledését. Nem mutat félelmet, és gyakran támad. Ugyanakkor  a természetben nevelkedő példányok ilyen esetekben elfutnak az ember elől – magyarázta Jaroslav Dutko, a járási vadászattársulat elnöke.

Úgy tudni, hogy ez az őzbak korábban egy nyugdíjas asszonyt is megtámadott már.

"Ha ismétlődő támadásról van szó, az állatot ki kell lőni" – folytatta Dutko.

Jozef Šimurda vadgazdálkodó a Korzár érdeklődésére elmondta, egyelőre megfigyelik a támadás helyét, járőröznek. Amint  az őzbak feltűnik, azonnal ártalmatlanítják. Megjegyezte  még, hogy az ügyben konzultáltak az erdészeti hivatallal valamint a regionális közigazgatás állatorvosaival, és május 16-ig megkapták az engedélyt az állat kilövésére. Arról, hogy az őz veszett lenne, nincs tudomásuk.

Ha valaki talál egy őzet, hazaviszi és megeteti, akkor az állat már nem fél az embertől, ugyanakkor játék közben is képes megtámadni. 

Májusban és júniusban, amikor az őzek világra hozzák utódaikat, hangsúlyozottan tilos az állatokat zavarni, fogdosni, netán hazavinni. Őzeket csak állatkertek vagy állatfarmok tarthatnak. Amennyiben egy állat megsérül, akkor a gyógyulás idejére elzárható, de azután vissza kell őt engedni a természetbe.

A szakemberek azt tanácsolják, a természetbe tett sétáink során mindig legyünk nagyon körültekintőek, és vigyünk magunkkal egy botot, amelyet támadás esetén használhatunk. Ilyenkor elsősorban belső combunkat és ágyékunkat védjük, ahol több artéria is található. A támadó őzbaknak igyekezzünk oldalunkat mutatni.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.