2023. június 30., 12:48

Ötmilliomodik látogatóját fogadta a kassai állatkert

Fennállása óta ötmillió látogató kereste fel a kassai állatkertet. Az ötmilliomodik látogató csaknem napra pontosan 37 évvel a létesítmény megnyitása után érkezett.

Kassa, állatkert, kassai állatkert, 5 millió, látogató
Fotó: zookosice.sk

A kassai állatkert 1986. július 2-án nyitotta meg a kapuit. Éves látogatottsága az utóbbi időben meghaladja a 200 ezret. Az állatkert igazgatója, Erich Kočner szerint ez biztos alapot ad a további fejlődésre. A látogatók nemcsak Szlovákia minden tájáról, hanem külföldről is érkeznek, ami azt mutatja, hogy az állatkert már nem csak regionális turisztikai célpont.

A megnövekedett érdeklődéshez hozzájárult a DinóPark 2013-as megnyitása is. 2019-ben a látogatók száma első alkalommal meghaladta a 250 ezret, ezt a bravúrt tavaly is sikerült megismételni.

A jubileumi, ötmilliomodik látogató 2023. június 29-én, csaknem napra pontosan 37 évvel a nyitás után, látogatott el az állatkertbe. A kassai Simona két barátnőjével érkezett. A bejáratnál az intézmény igazgatója és Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere köszöntötte őket, tortával és ajándékokkal. „Kirándulást terveztünk, és mivel már rég nem voltunk a kassai állatkertben, úgy döntöttünk, hogy eljövünk, megnézzük az állatokat, a DinoParkot, sétálunk egyet” – mondta Simona.

Kassa, állatkert, kassai állatkert, 5 millió, látogató
Fotó:  zookosice.sk
Erich Kočner igazgató a tervezett fejlesztésekről beszélt. Elmondta, hogy a nyár folyamán terveznek megnyitni egy dél-amerikai pavilont, valamint egy további pavilont az oncillák, azaz tigrismacskák számára. „Egy új térséget is megnyitunk a látogatók előtt, az úgynevezett hucul rétet, ahol a hucul lovak élnek” – mondta hozzátéve, eredetileg a huculok voltak a kassai állatkert első lakói.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere örömtelinek nevezte az ötmilliós mérföldkő elérését, ugyanakkor rámutatott arra, hogy állami támogatás nélkül milyen nehéz a városi állatkertek fenntartása, amelyek egyébként nemcsak a város, hanem az egész régió lakóit a szolgálják. „Nincs rendszerszintű támogatási séma a városok által létrehozott állatkertek számára” – emelte ki.

Kassa városa az idén 1,2 millió eurót különített el a költségvetéséből az állatkert üzemeltetésére, illetve további 300 ezer eurót az említett fejlesztések, beruházások befejezésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.