2022. március 2., 15:16

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban

Magánszemélyek, önkormányzatok, cégek, egyházi és civil szervezetek egyre összehangoltabban igyekeznek adományokkal és szálláslehetőségekkel segíteni az ukrajnai háborús borzalmak elől menekülőknek. A Komáromi járás négy városában érdeklődtünk a segítségnyújtás folyamatáról és módjairól.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
A Komáromi járás valamennyi városában folyik az adománygyűjtés
Fotó: Naszvadi Városi Hivatal

Komáromban az adományokat a városi rendőrség épületében minden nap 24 órán át le lehet adni. Főképp nem romlandó, tartós élelmiszerekre, így pástétomokra, félkész ételekre, instant levesekre, kekszekre és tisztálkodási szerekre van szükség. A felajánlásokat az info@komarno.sk e-mail címen lehet jelezni.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
A segítségnyújtás módjairól a Komáromi Városi Hivatalban is folynak az egyeztetések
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Eddig a Bella étteremben a civilek által gyűjtött adományok jutottak el Ukrajnába. Mivel a városi gyűjtés kapcsán a helyi nyomda felajánlott egy teherautót, utánfutóval együtt, ezért mi a kisebb furgonok helyett inkább majd abban szállítjuk el a lakossági adományokat oda, ahol arra éppen a legnagyobb szükség lesz. Továbbá már készen van az arról szóló adatbázisunk, hogy igény esetén hol mindenütt tudnánk elszállásolni menekülteket. Magánszemélyek, panziótuladonosok, kollégium-üzemeltetők, így a Selye János Egyetem és a tornatermeiket e célra felajánló iskolák is jelentkeztek. Egyelőre úgy tűnik, hogy jóval több menekült veszi az irányt Magyar- vagy Lengyelország felé, mint tájainkra. Ez ügyben már a helyi kórházban dolgozó ukrán orvosokkal is egyeztettünk, több szálon intézkedünk, és természetesen, minden tőlünk telhető módon segítünk a rászorulóknak“

– tudtuk meg Keszegh Bélától, Komárom polgármesterétől.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
Gúta látképe
Fotó:  cestovnyinformator.sk

Gútán Pikáli Róbert magánvállalkozó és társai kezdeményezésére, már a szombati mezővárosi termelői piacon, a város vezetőségével együtt tartottak adománygyűjtést. Majd a városban áttértek a Gúta Város által biztosított központi koordinációra. Március 1-től a helyi szövetkezet nagytermében naponta 8-16 óra között működtetnek központi gyűjtőhelyet, amely a Híd utcáról közelíthető meg. Az átvett adományokat szétválogatják, becsomagolják és listázzák. Minden szállítmány csak pontos szlovák és ukrán nyelvű leírással együtt juthat át a szlovák-ukrán határon, majd a kárpátaljai Nagydobronyba érkezik.

Gútáról már kétszer jutottak el adományok a baráti Nagydobronyba, ahol pár évvel ezelőtt a városvezetésünk is vendégeskedett. A nagydobronyi kistérségben összesen 12 ezer ember él, s jelenleg menekülők százai haladnak át a településen, ahol közülük többnek szállást és kosztot is biztosítanak. Az első gútai szállítmányt Pikáli Róbert magánvállalkozó a fuvarral együtt biztosította, s az villanyáram-fejlesztésre használatos aggregátort is tartalmazott. A második csomagba pedig a városén kívül két további vállalkozó adományai is bekerültek, s hamarosan összeállítjuk a harmadik szállítmányt. Ha pedig igény mutatkozik a menekültek gútai elszállásolására, azt például a helyi halász- és vadászházban, valamint a sportszállónkban tudjuk majd biztosítani“

– árulta el Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
A ruházat, takarók, párnák iránt is igény mutatkozik
Fotó:  Naszvadi Városi Hivatal

Hozzátette: a nagydobronyi polgármesterrel folyamatosan telefonon tartják a kapcsolatot, s a kérése alapján most számukra a legfontosabb a tartós élelmiszer (konzervek, cukor, tésztafélék, levesporok, szárazsütemény, csokoládé), valamint a fertőtlenítő és tisztálkodási szerek (sampon, szappan, toalettpapír, pelenka, nedves kéztörlő). A város www.kolarovo.sk honlapján, a GútaTV oldalán és Facebookon rendszeresen tájékoztatják a polgárokat a gyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a segítségnyújtás aktuális lehetőségeiről.

Ógyallán is folyik az adománygyűjtés, miközben készülnek az ukrajnai menekültek fogadására.

Folyamatban van egy jegyzék összeállítása, amelyen azok a polgárok szerepelnek, akik szükség esetén akár huzamosabb ideig is szállással vagy bárminemű adományokkal tudnak hozzájárulni a menekültek ellátásához. A bejelentéseket naponta 8.00 és 15.30 között a 0917-741-512-es telefonszámon vagy a kultura@hurbanovo.sk címen várjuk. Jól együttműködünk az evangélikus egyházzal, amely 10 ukrajnai menekültnek tudna szállást adni a saját ingatlanjaiban. Ehhez azonban 10 ágyra és öt ruhásszekrényre van szüksége, amelyeket szintén folyamatosan fogad. A tartós élelmiszerekre és ruházatra vonatkozó felajánlások szintén bejelenthetők a megadott elérhetőségeinken. Azokat Zuzana Kozmová koordinátor irányításával továbbítjuk a segítséget kérő karitatív szervezeteknek és önkormányzatoknak“

– mondta el portálunknak Darázs Szilvia, a kultúrház vezetője.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
Ógyalla látképe
Fotó:  Naše Hurbanovo - A mi Ógyallánk

A pénzadományokat állami vagy karitatív szervezetek transzparens számlájára lehet átutalni. Például a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) ezen számlájára: SK25 0900 0000 0051 8801 0894.

Azt is megtudtuk, hogy kedden találkoztak egymással a városi önkormányzat, a Vöröskereszt Ógyallai Helyi Szervezete, az ADOS gondozószolgálat és a Prosocia Polgári Társulás, valamint a városban működő egyházak képviselői azért, hogy egyeztessék az ukrajnai menekültek megsegítését célzó lépéseiket, s felkészüljenek a városba való esetleges érkezésükre. Már több magánszemély is jelezte, hogy szívesen nyújtana szállást a rászorulóknak.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
Legnagyobb szükség tartós élelmiszerfélékre, ásványvízre és tisztálkodási szerekre van
Fotó:  Naszvadi Városi Hivatal

Naszvadon is javában folyik az adománygyűjtés. Munkanapokon 9-17 óra között takarókat, párnákat, mobil ágyakat, ágyneműt, tartós élelmiszerféléket, valamint higiéniai és egészségügyi szereket, illetve pelenkákat, továbbá női és gyermekruházatot várnak a helyi nyugdíjasklubban, amellyel együtt szervezi a gyűjtést a városi önkormányzat.

„A hétvége óta folytatódik a helyi adománygyűjtés. Azonkívül magánszemélyek a saját otthonaikban már több ukrajnai menekültet szállásoltak el, Naszvad város pedig további 15 személy részére alakított ki szálláslehetőségeket a városi sportcsarnokban, s eddig két menekült család élt ezzel a lehetőséggel. Megkérdeztük őket arról, hogy leginkább mi mindenre van szükségük, s azokat részben az összegyűjtött adományokból, részben pedig más úton-módon biztosítjuk nekik. A feleslegessé váló adományokat pedig majd továbbítjuk Ukrajnába“

– nyilatkozta a Ma7-nek Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere.

Összefogással az ukrajnai háborús menekültekért a Komáromi járásban
Molnár Zoltán: "Naszvadra már érkeztek ukrajnai háborús menekültek..."
Fotó:  Naszvadi Városi Hivatal
Fontos, hogy az adakozók ne maguk, hanem a központi gyűjtőpontokon keresztül juttassák el az adományaikat Ukrajnába.

A szükséges dokumentumok hiányában ugyanis előfordulhat, hogy a humanitárius szállítmányokat a határátkelőhelyeken lefoglalják, s azokat a civil lakosság helyett a harcoló csapatoknak továbbítják. A cél ugyanis nem az adományozók egymás közti versengése, hanem a koordinált, lehető leghatékonyabb segítségnyújtás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.