2021. május 1., 13:11

Nyitva vannak a mátyusföldi vízimalmok

A héten kinyitottak a mátyusföldi múzeumok, vízimalmok és tájházak is. A kirándulóhelyek és kedvelt turistaközpontok május elsején és május nyolcadikán is várják a látogatókat.

Mátyusföldi vízimalmok, Tallós, Jóka
Illusztrációs felvétel a felújított jókai vízimalom átadásáról
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Május elsején és május nyolcadikán is nyitott kapukkal várják a  látogatókat a legszebb mátyusföldi turistaközpontok, mint például a tallósi és a jókai vízimalom.

Mindkét történelmi látványosság fenntartójaként a galántai Honismereti Múzeum szerepel. Takács Mihály igazgató a múzeumban is szívesen fogadja már a látogatókat, hiszen az intézmény kapui is megnyílhattak a széles nyilvánosság előtt a héten.

A tallósi vízimalom

1982-től vált a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, mint a népi molnár mesterség egyedülálló műszaki emléke, Tallós község határában fekszik.

A vízimalomnál a Malom csárda is várja a látogatókat.

A malmot és környékét mindenképpen érdemes még most meglátogatni, hiszen a közeljövőben kezdődő felújítási munkálatok miatt egy ideig nem lehet majd élvezni a malom szépségét. A malmot magát és az azt tartó cölöprendszert is renoválni kell, a malom mellé pedig információs látogatóközpontot építenek.

Mátyusföldi vízimalmok, Tallós, Jóka
Illusztrációs felvétel a tallósi vízimalomról
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A jókai vízimalom

Jóka község határában fekszik. A malmot és a mellette található szkanzen épületét 2019-ben újították fel és adták át a nagy nyilvánosság előtt.

A malom környékén kiváló ételeket és italokat kínáló csárdák, büfék működnek, a Kis-Dunán pedig különböző vízi sportok űzésére nyílik lehetőség.

A jókai cölöpös vízimalom és a mellette álló szabadtéri múzeum elődeink életéről, munkás hétköznapjaikról tanúskodik.

A Galántai Honismereti Múzeum

Épületében május elsején tekinthető meg utoljára a "Harmadik út - A Hanza hagyatéka" című ideiglenes tárlat. Május 15-én a múzeum új tárlatot nyit, A fém arcai címmel. A múzeum igazgatósága alá tartozó taksonyi tájházba is szívesen várják a látogatókat

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.