2023. december 12., 15:55

Nyitra megye kiegyenlített költségvetést hagyott jóvá 2024-re

Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 8. képviselő-testületi ülése. A megyei tetületben jóváhagytuk a megye 2024. évi költségvetésének javaslatát, amelyet a megyi hivatal nyújtott be jóváhagyásra. Eszerint a megye 2024-ben kiegyenlített költségvetéssel fog gazdálkodni, a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 273 millió € szerepel.

Nyitra megyei ülés
A Szövetség frakciója Nyitra megyében

Hogy mire lesz ez elég? Mivel 2024-ben vélhetően csökkenni fog a megye SZJA-adóbevétele (az önkormányzatok legfőbb bevételi forrása), a beruházások, tőke jellegű kiadások fognak jövőre lecsökkenni. Azonban a dologi kiadásoknál nem fogja a megye összehúzni a nadrágszíjat.

Megvan a megyei hivatal és a megye által fenntartott intézmények – középiskolák, szociális, kulturális és egészségügyi intézmények üzemeltetési költségeinek fedezete, köztük az energiaforrások megtérítésére szánt források.

Ami a mai körülmények közepette az intézményvezetők és az általuk nyújtott szolgáltatások felhasználói számára különösen jó hír. Nem kell tehát szűkíteni a megszokott szolgáltatások körét.

A megyei testületben a pályázati bizottság javaslatára megválasztottuk a komáromi Duna Menti Múzeum új igazgatóját, Mgr. Paterka Pál személyében. 2024. március 1-vel fogja átvenni a komáromi kulturális intézmény igazgatását.

A megyei alelnök, Csenger Tibor javaslatára a megyei testület elfogadta az Interreg Szlovákia-Magyarország Program Kisprojekt Alapját, a nyugati országhatár-szakaszon üzemeltető intézmény, a Rába-Duna-Vág ETT javára Nyitra megye társfinanszírozását. Azzal a céllal, hogy zökkenőmentesen tudja az ETT igazgatni a Kisprojekt Alap támogatását és a benyújtott pályázatok értékelését. A megyei testületben jóváhagytuk a Pontibus ETT (Nyitra megye és Pest megye közös európai területi társulása) Felügyelő Bizottságának tagjait Nyitra megye részéről, akik Csenger Tibor és Oros Örs lettek.

A megyei testület elfogadta a megye 2/2023 sz. általános érvényű rendeletét a megye által fenntartott szociális intézmények által nyújtott szolgáltatások köréről és áráról.

A szolgáltatások ára némileg megnövekszik, reagálva az általános árnövekedésre, inflációra. Egy ellátottra számítva, a havi költségek összességben átlagosan 45 – 59 euróval lesznek magasabbak havonta, 2024 kezdetétől.

Ezzel együtt a szolgáltatások ára a megye által fenntartott intézményekben mélyen a magánkézben levő nonprofit intézmények által megszabott árak alatt maradnak.

(A szerző Nyitra megyei képviselő, a Magyar Szövetség frakcióvezetője.)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.