2023. június 9., 19:00

Nyit az Andrássy-kúria és a Mandevilla kávézó

Mérföldkőhöz érkezett a gombaszögi és szilvásváradi műemlékek felújításának közös projektje. A határon átnyúló együttműködés keretében Gombaszögön megújult az Andrássy-kúria, amely múzeum lesz, illetve az intézőlak, amelyben kávézó működik majd.

Gombaszög
Fotó: Fábián Gergely

Az Interreg-pályázat partnerei a Sine Metu polgári társulás, Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet. Szilvásváradon felújították a palóc kultúra használati tárgyait, eszközeit bemutató múzeu-mot és a két, ahhoz kapcsolódó kisebb épületet, valamit újjáépítettek egy csűrt, modernebb formában, hogy rendezvényeknek adhasson otthont.

Gombaszög
Fotó:  Fábián Gergely

Gombaszögön megújult az Andrássy-kúria, amelyben egyesületi múzeumot nyit a Sine Metu, illetve az intézőlak, amelyben kávézót üzemeltet majd a Hamelli kertészet.

Mint kiderült, a kúria nem a 18. századból származik, hanem jóval korábbról, a főhomlokzat bal oldali szárnyában egy, az 1500-as évekből származó épületrészt azonosítottak

– mondta Orosz Örs, a Sine Metu elnöke.

Tekintettel arra, hogy milyen állapotban vannak Szlovákiában a műemlékek, (s hogy a rendszerváltás óta több mint hétezer objektumot soroltak ki a műemlékek jegyzékéből, így 25 ezerről 17 ezerre csökkent a számuk) jelentős dolog a két műemléképület megújulása.

Orosz Örs
Fotó:  Fábián Gergely
Amellett, hogy ezek megmenekültek, a gombaszögi völgyben új funkciókat kapnak. Az ide látogató turisták megismerhetik Gombaszög, illetve ennek az ékszerdoboznak, az Andrássy-kúriának a történetét

– tette hozzá Orosz Örs. 

Az épületben egy állandó tárlat kap helyet, illetve már megépült a pálos kolostor ásatása során fellelt cserépkályha másolata is. Az ennek otthont adó földszinti helyiséget korabeli bútorokkal rendezik be, felidézve, milyen lehetett egykor.

A padlástérben mutatják majd be a pálos kolostor hétszáz éves történetét, az épület pusztulását és utóéletét.

Külön helyiségben ismertetik a gombaszögi vasgyártás több évszázadot felölelő történetét, mégpedig mozgó, interaktív, vízzel hajtott makettek segítségével. A látogatók megismerhetik a faszénégetést, illetve egy hámor, kovácsmalom, érczúzó vagy magasolvasztó működését.

A régészeti, műemlékmentő szakmában fájó pont, hogy a tárgyakat, amiket egy egyesület fáradtságos munkával feltár, majd a törvény értelmében felújít, az állam elkobozza és bizonyos esetekben soha nem teszik őket közszemlére. Örülök, hogy az itt előkerült tárgyak nemcsak napvilágot látnak, hanem helyben lesznek kiállítva

– fogalmazott Orosz. 

Az egykori intézőlak, a 19. században virágzó Andrássy-gazdaság intézőjének szolgálati lakása ezután kávézónak ad otthont. Hamelli Zsuzsanna elmondta, a helyhez kötődő emberi sorsok által igyekeznek életet lehelni a műemlékbe. 

A névválasztás kapcsán megjegyezte, azt szerették volna, hogy a név kötődjön a kertészetükhöz, az általuk végzett munkához, így elsősorban virágnevek merültek fel. A család végül, az elvégzett közvélemény-kutatás eredményeire támaszkodva úgy döntött, a kávézó neve Mandevilla lesz, azaz tölcsérjázmin.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.