2023. január 16., 14:19

Nagymácsédi gyepüőrök – újraalakult a Csemadok a mátyusföldi faluban

Közel két évtizedes szunnyadás után újraalakult a Csemadok nagymácsédi alapszervezete. Az új vezetőség célja feléleszteni a falu kulturális életét, és bevonni a fiatalságot a közösségi élet körforgásába.

Nagymácséd Csemadok
Médialapozó
újraalakult a nagymácsédi Csemadok
Fotó: Szomolai Andrea, Tóth Tünde

Nagyon sokan érkeztek a helyiek közül a nagymácsédi Csemadok újraalakuló ülésére a kultúrházba. A rendezvény során ki lehetett tölteni a belépési nyilatkozatokat, és megválasztották az új elnököt is, Putyera Krisztina személyében.

Az ülés után a pozsonyvezekényi Görbe Tükör színjátszócsoport adta elő a Delirium Falsus – Hamis mámor című darabját, valamint esztrádműsorral is kedveskedtek a nagymácsédi közönségnek.

Nagymácséd Csemadok
A színjátszók
Fotó:  Szomolai Andrea, Tóth Tünde

Az újraalakult szervezet frissen megválasztott elnöke, Putyera Krisztina elmondta, szeretnék elérni a falu közösségi-kulturális életének a fellendítését, szórakoztató műsorokat szervezni, valamint megszólítani a fiatalokat is a Csemadok ügyeivel kapcsolatban.

December elején ültek össze, és elhatározták, hogy újraalakítják a szervezetet, toborzást végeznek. Valamikor ez úgy működött Nagymácsédon, hogy a végzős kilencedikesek is megkapták a tagságot. A nagymácsédi Csemadok bízik a szoros együttműködésben a falu önkormányzatával valamint a többi szervezetével.

Hrbácsek Noszek Magdaléna, kultúraszervező, egyetemi tanár nagy ünnepként említi a nagymácsédi Csemadok újraindítását.

Majd két évvel ezelőtt Mézes Rudolf meghívott a Csemadok országos konferenciájára azon a jogcímen, hogy Nagymácsédot valaki képviselje. Bevallom, egy picit szégyelltem is magamat akkor ott a konferencián. Felálltam, és megígértem, hogy Nagymácsédon újraindítjuk a Csemadokot. Az ősz folyamán harcostársammal, Balogh Rózsa Magdikával ültünk és beszélgettünk, arra jutottunk, hogy eljött az idő, újra kell indulnia a Csemadoknak ”

– mesélt Hrbácsek Noszek Magdaléna a régi-új kezdeményezésről. Lelkes fiatalokkal ültek össze ötletelni és újraélesztették halott poraiból a nagymácsédi Csemadokot. Mácsédon ez a dátum, január 13-a lett a Magyar Kultúra Napja – mert innen indultak újra.

Nagymácséd Csemadok
Sokan eljöttek
Fotó:  Szomolai Andrea, Tóth Tünde

A kilencvenes években is megpróbálták újraindítani a Csemadokot, amikor is elindult a Nagymácsédi Közlöny című lap is. Ekkor a kezdeményezés rövid ideig működött, aztán elhalt.

A Csemadok országos vezetőségét az újraalakuló ülésen Mézes Rudolf, a szervezet nyugat-szlovákiai regionális alelnöke képviselte. Elmondta, mindig öröm számára Nagymácsédra érkezni és pozitív kezdeményezéseket hallani, érzékelni a mácsédiak részéről, hiszen egy dolgos, kultúrára szomjazó és a tenni akaró közösségről van szó, amelyet segíteni kell.

Örülök annak, amikor a kezdeményezés az újraalakuláshoz helyből jön, amikor baráti társaság, jó közösség felkeres azzal, hogy szeretnének tenni, közösen együtt dolgozni. Nagymácsédon már sokszor láttuk bizonyítékát a közös akaratnak, amelyet sajnos sokszor megtörtek az ellenhúzó erők. Bízom abban, hogy most kikel, szárba szökik a mag, és hosszú ideig működni fog a Csemadok a gyepün, a nyelvhatáron”

– fejtette ki Mézes Rudolf

 

Nagymácséd Csemadok
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.