2021. július 3., 19:17

Nagyfödémes, a hűség és kiállás faluja

Az idén nyolcszáz éves Nagyfödémes a Mátyusföld egyik legnagyobb települése. A gazdag múlttal rendelkező faluban lendületes gazdasági és kulturális élet zajlik. A nagyfödémesiek nevükhöz híven szeretik, ha mindenben nagyságrendileg mutathatják meg magukat, ennek érdekében mindig képesek a közösségi összefogásra.

nagyfödémes
A toronyként őrködő nagyfödémesi községháza
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Nagyfödémes a közigazgatási besorolás alapján a Galántai járáshoz tartozik. A település Szenc és Pozsony vonzáskörzetében, Galántától tizenöt kilométerre délnyugatra terül el, az Alsó-Vág mikrorégióban. A község első írásos emléke 1221-ből származik, ekkor a falut még Fudemus néven említették a középkori krónikák. A 2021-ben nyolcszáz éves település nyolcnapos kulturális programmal, rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának jubileumát.

Az „évezredes” polgármester

A június végén kezdődő nagyszabású programra az önkormányzat és a falu apraja-nagyja nagy lendülettel készült, tudjuk meg a település polgármesterétől, Gőgh Ferenctől,

aki mosolyogva ezredéves faluvezetőként jelöli meg magát, hiszen polgármesteri tevékenységét még a múlt évezredben, a kilencvenes évek végén kezdte. Azóta látja el a nagyközség vezetőjének a feladatait, fogja össze a helyi ügyes-bajos dolgokat, feladatokat. Elárulja, a jó vezetés elve, hogy mindenre legyen egy megfelelő, megbízható ember, aki nem teszi le a tollat délután fél négykor, és igaz szívvel tud dolgozni. Nagyfödémes lakossága pedig éppen ilyen.

Mindent lendülettel!

A nagyfödémesiek mindig is aktív, energikus, vállalkozó szellemű, dolgos emberek voltak, és ma sem jellemzi más a falu közösségét.

A közel négyezer-ötszáz lelket számláló községben hihetetlenül magas a kis- és nagyvállalkozók aránya. A polgármester úgy saccolja, nagyjából négyszáz-ötszáz vállalkozó élhet a faluban. Ennek is köszönhető, hogy Nagyfödémesen igen alacsony a munkanélküliség.

Munkát ad a helyieknek a konzervgyár és a mezőgazdasági terület, de az önkormányzat is fenntart egy kisüzemet, amely a karbantartóknak, falumunkásoknak ad megélhetést.

A faluban működő magyar és szlovák iskolák, valamint óvodák mind saját jogalanyisággal rendelkeznek, ezekben az intézményekben is közel százan dolgoznak. Így van mit csinálni a fizetések körül is, magyarázza Gőgh Ferenc.

Nagyfödémesen mindig is jól meg tudták szervezni a mindennapi életet és beosztani a munkaidőt.

A kilencvenes években is az volt a jellemző, hogy az emberek rohantak haza a munkából, hiszen kezdődött a második műszak a fóliában, a kertben, az állatok körül. Volt is jól működő tejüzem, mezőgazdasági szektor és nagybani termesztés. Napjainkra ennek a külföldről importált termékek, a felvevőpiac hiánya miatt befellegzett, mondja a falu vezetője.

Nagyfödémes azonban most is kiváló infrastruktúrával rendelkezik, a nagyközségnek van orvosi hálózata, üzletei, nem hiányzik a gyógyszertár, az étterem, a szórakoztatóipar sem.

Sőt, saját fürdője is van, amelyet Kék Gyöngy néven üzemeltet egy vállalkozó, akinek a falu szimbolikus összegért adta át a fürdő fenntartásának a jogát. Gőgh Ferenc örül annak, hogy az elmúlt években sikerült új életet lehelni a fürdőbe. Ez egy kiváló, zárt térségű, védett hely, ahová a szülők a nyári hónapokban nyugodtan elengedhetik a gyermekeiket, hiszen tudják, hogy biztonságos helyen vannak a fiatalok, és a belépő összege is igazán csak szimbolikus.

gőgh
Gőgh Ferenc polgármester
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Fenyegető asszimiláció

Nagyfödémes igencsak vonzó, jól élhető település. Persze mindez és Pozsony, illetve Szenc közelsége jócskán megmutatkozik az ingatlanárakon is.

Gőgh Ferenc elárulja, jelenleg akár hetven eurót is elkérnek egy négyzetméternyi építkezési telekért a faluban. A lakosság nagy része, közel hatvan százaléka még mindig őrzi a magyar identitását, ám nagyon erős a főváros és az elszlovákosodott Szenc hatása, így a faluban is egyre fenyegetőbb jelenség az asszimiláció.

Nem is az a jellemző, hogy teljesen idegen szlovák családok költöznének Nagyfödémesre, inkább a beházasodás gyakori.

Ez az évek során azt eredményezte, hogy egyre több a vegyes házasság, egyre keresettebb a szlovák iskola.

A falunak jól működő magyar és szlovák óvodája van, de általános jelenség, hogy már a magyar óvodába is sok szlovák gyereket íratnak be. Mindkét óvoda emelt kapacitással működik. Ez a jelenség azt eredményezi, hogy a magyar óvodából ballagó gyerekek egy része bizony később a szlovák iskola padjait koptatja.

Hűség és kiállás

A nagyfödémesi magyar alapiskola pár évvel ezelőtt vette fel a valamikori nagyfödémesi plébános, Borsos Mihály nevét.

A plébánosról örökségének gondozója, Szabó László könyveket is írt, amelyek a Lanz Roland történész által vezetett Pannonia Polgári Társulás jóvoltából kerülhettek kiadásra és bemutatásra a nyolcszáz éves évforduló alkalmával. Akárcsak a Hűség és kiállás című helyi eseményeket feldolgozó kötet is. Ez utóbbihoz Nagyfödémes tiszteletbeli polgára, Csáky Pál írt ajánlást.

A politikus azt nyilatkozta, Nagyfödémes olyan község, amelynek a lakosai a huszadik század magyarságot próbáló időszakában, de a mečiari diktatúra idején is ki tudtak állni a magyar érdekekért.

Gőgh Ferenc hálás a helyi magyar alapiskolának, hogy annak tanári kara beoltja a gyerekekbe a falu iránti hűséget, Borsos nevének ismeretét, s hogy a nyolcszáz éves évfordulóra egy emlékszobát is létre tudtak hozni a helyi kultúrát és a néprajzot előtérbe helyezve.

A lehetőségek tárháza

A polgármester úgy mutatja be faluja népét, hogy Nagyfödémesen szeretnek minden lehetőséget kihasználni. Minden jó ötletre, rendezvényre nyitottak, szívesen kezdeményeznek. Az önkormányzat is erre van beállítva, minden hétfőn összeülnek a nagyfödémesi intézményvezetők a hivatallal, és értékelik az elmúlt hetet, elosztják a következő időszak feladatait.

A polgármester elmondja, ha Födémesen valaki valamit elvállal, az biztos, hogy el is végzi.

Szereti falujában a kezdeményezéseket, örül annak is, hogy a település bekapcsolódott az őstermelői piacozók sorába, kihasználva a helyi lóversenypálya által nyújtott lehetőséget. Az is elképzelhető, hogy a közeljövőben nemzetközi, illetve világméretű kutyatenyésztői találkozók lehetnek a lóversenypályán.

A falu vezetője és az önkormányzat nagy erőkkel szervezte a nyolcszáz éves jubileumot, Gőgh Ferenc pedig illendően, emlékérmekkel köszöni meg a helyi szervezeteknek, képviselőknek, hogy a faluban mindig vállvetve, gördülékenyen folyik a munka. 

Megjelent a Magyar7 2021/26. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.