Felvidék-szerte bevonták az EU-s lobogót, Bős város az Európai Bizottság székhelyére küldi vissza a sajátját

Frissítve: 09:46
2021. január 22., 13:45
ma7

A magyar kultúra napjára meghirdetett tiltakozáshoz több tucat önkormányzat csatlakozott a Felvidéken. Hrubík Béla, a kezdeményezés egyik főszervezője közösségi oldalán azt írta, folyamatosan érkeznek hozzájuk a felvételek a lekerült EU-s zászlókról. 

Fotó: Facebook

A teljesség igénye nélkül Bős, Ipolybalog, Izsa, Martos, Ipolyság, Kaposkelecsény, Muzsla és Dunaszerdahely is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság múlt heti, a Minority SafePacket tulajdonképpen elkaszáló döntése indított el.

2021. január 20., 12:01

Vincze Loránt a Minority SafePackről: Az Európai Bizottság döntése nem a mi vereségünk, hanem Európáé!

A döntés hátteréről, az okozott károkról és a folytatás lehetőségéről Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-képviselőjét és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét kérdeztük.

A főszervezők, Méry János, Papp Sándor és Hrubík Béla által kiadott nyílt levélhez és az ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtéshez jelen állás szerint közel ötszázan csatlakoztak, több tucat önkormányzat jelezte, bevonják a mai nap folyamán az Unió zászlaját. A Komáromi járásban többek között Martos, Izsa és Szentpéter község is így járt el, de információink szerint Felvidék-szerte, Somorjától Kaposkelecsényig támogatták az akciót. 

Az Európai Bizottság elutasította az európai polgárok kezdeményezését az őshonos kisebbségek megmaradását megcélzó...

Posted by Dr. Hájos Zoltán on Friday, January 22, 2021

Felvidék legnagyobb magyar városa, Dunaszerdahely önkormányzata is részt vesz az akcióban. Hájos Zoltán közösségi oldalán jelentette be, 

hogy az EB döntésére válaszul a dunaszerdahelyi városháza épülete előtt található rúdról is lekerül a zászló. 

2021. január 22., 12:06

A Minority SafePack és az ipolysági uniós zászló

Lekerült az uniós zászló az önkormányzati hivatal homlokzatáról.

A csatlakozás egy percig nem volt kérdés

Az, hogy támogatják ezt a kezdeményezést, Bős polgármestere, Fenes Iván számára

olyan természetes volt, minthogy felkel a nap. (...) Saját kezűleg akartam levenni, mindjárt reggel nyolckor, de nem könnyű az a zászlórúd. A kollégák segítettek, több emberes munka volt. Jól szórakoztunk közben.

Fenes nevetve mesélte, munkatársaival azon mosolyogtak, mi lett volna, ha a szocializmus idején a szovjet zászlót veszik le ugyanígy. "Nem röhögtünk volna ennyire!" - mondta a polgármester, aki kiemelte, az EU-s zászló, lévén egyébként sincs már túl jó állapotban, nem kerül vissza az önkormányzat épületének homlokzatára. 

Ursula von der Leyennek, a Bizottság elnökének címezve és becsomagolva küldik Brüsszelbe.

Egy új, tisztább uniós zászló hétfőn jelenik meg legközelebb a városházán. "Hétvégén tesztelünk" - reagált Fenes arra a kérdésre, miért nem holnap teszik vissza, ahogy az eredetileg tervezve volt. 

Csalódottság és düh

"Bíztunk a MinoritySafePackben, elhittük, hogy meghallják a hangunk, sokat dolgoztunk is érte a régióban" - nyilatkozta portálunknak, Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere, hozzátéve, tulajdonképpen a döntésfelett érzett csalódottság és düh motiválta őket arra, hogy bevonják az EU-zászlót. 

A polgármester közösségi oldalán korábban azt írta,

Szeretem Európát, sokkal jobban, mint egyes brüsszeli bürokraták. Ezért ma, több felvidéki településhez hasonlóan, nálunk is lekerült az uniós zászló a községi hivatal homlokzatáról.

Arra a kérdésünkre, mikor tervezik visszatenni, Varga elmondta, a hétvégén még biztosan nem, sőt az is szóba került,

egészen addig kivárnak, amíg az Unió jelét nem adja annak, meghallották a tiltakozók hangját.

A sokszínűség számukra üres szó 

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnökeként a Minority SafePack polgári kezdeményezés egyik koordinátora a hét elején adott nagyobb lélegzetvételű interjút médiacsaládunknak (az interjú a Magyar7 hetilap következő számában jelenik majd meg). Ebben kifejtette, hogy a Bizottság

hiteltelenné teszi ezt az egyébként fontos és jól hangzó gondolatot (a sokszínű Európáét - a szerk. megj.), hiszen látszik, számukra a sokszínűség üres szó csupán, nincs mögötte tartalom. 

Vincze arról is beszélt, nem csak a magyarlakta területeken járt nagy felháborodással a döntés. Fríz, dél-tiroli és szorb közösségek képviselői is megkeresték. A továbbiakkal kapcsolatban annyit mondott, jogászaik fontolgatják, hogy semmiségi eljárást indítanak a Bizottság döntésével szemben, amellyel újra visszakerülhet az ügy az Európai Bizottság elé. Ezzel csak az a probléma, az újabb 2-3 év késlekedést jelentene - közölte az EP-képviselő.

Hozzászólások