Mi lesz a füleki Cebrián-kúria sorsa?

2021. február 23., 14:51
Szvorák Emese

A spanyol eredetű Cebrián család a XIX. század elején szerzett birtokot Füleken. A kisméretű, földszintes klasszicista építészeti jegyeket viselő kúriát Cebrián Ferenc gróf építette 1847-ben. Az épület az elmúlt években hányatott sorsa jutott, épületegyüttese megrongálódott és egymást váltották a tulajdonosai. A tavalyi évben egy füleki vállalkozó vásárolta meg az épületet.

Fülek városa kulturális és történelmi műemlékekben egyaránt bővelkedik. A források szerint 1770-ben gróf Berchtold Antal, báró Révay László, báró Mednyánszky Teréz és Török József voltak a földesurai, a XIX. század első felében pedig herceg Coburg, gróf Berchtold és a gróf Cebrián családok. A város két gyönyörű kúriája közül az egyiket gróf Koháry István építtette a XVIII. század első felében, a másikat gróf Cebrián Ferencz 1847-ben. Az emeletes kastélyt pedig gróf Berchtold Antal emeltette 1830-ban. A három impozáns épület közül a kastély máig a Füleki Gimnáziumnak ad otthont. A Koháry kúriában a cserkészek vertek tanyát, a Cebrián kastély viszont évek óta üresen áll.

Cebrián kastély
Fotó: Szvorák Emese

Az eredetileg rendezett parkkal körülvett egy szintes klasszicista stílusú épületet két melléképület egészíti ki. A ma már romos állapotba került kastély egyik utolsó tulajdonosa Cebrián Mária halála után (1931) évtizedekig kórházként működött, később a helyi rendelőintézetnek, majd egészségügyi központnak adott helyet. 2005-ben a fenntartó Besztercebányai Megyei Önkormányzat versenytárgyalás nélkül eladta az épületet.

A Cebrián-kastélyban működő egészségügyi szolgáltatások külön épületekbe költöztek, úgy mint a gyorsmentő szolgálat, a sebészeti ambulancia és néhány szakrendelő.

Akkor az épületet a HELP Kft. vásárolta meg közel tízmillió koronáért. A cég bentlakásos egészségügyi és szociális intézményt akart benne létrehozni, ahol nehéz szociális helyzetben lévő fiatalokkal foglalkoztak volna. A füleki önkormányzati képviselők azonban ezt az ötletet egyértelműen elutasították. Azóta a tulajdonosok jöttek-mentek, az épülettel viszont semmit sem kezdtek.

Cebrián kastély
Fotó: Szvorák Emese

A tavaly a kúria felkerült egy ingatlan eladással foglalkozó honlapra, ahol 100 000 euróért árulták. Egy füleki vállalkozó kapott a lehetőségen és megvásárolta azt. Azóta zajlanak a felújítási munkálatok.

A két melléképületen lecserélték a nyílászárókat és elkezdődött a külső szigetelés. A főépülethez, ami műemlékjellegű épület, egyelőre nem nyúltak.

Ľubomír Krpeľan, az épület tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy nyugdíjas otthont szeretett volna létrehozni, de a benyújtott pályázat sajnos nem járt sikerrel, ezért egyelőre nem tudja mi lesz a sorsa. A felújítást azonban tovább folytatják, és ha lesz olyan kiírás, ami megfelelőnek bizonyul, ismételten pályázni fog.

Kövesse facebook oldalunkat is!