2020. november 27., 13:30

Megújult az almágyi kultúrház

Sikeres európai uniós projektnek köszönhetően megújult és energiatakarékosabbá vált az almágyi kultúrház és a községi hivatal épülete. A felújításra a környezetvédelmi minisztériumhoz pályázott a község, melynek célja az energetikai fejlesztés volt.

Fotó: Agócs Gyula

Agócs Gyula, polgármester portálunknak elmondta: a közel negyven éve épült községháza és kultúrház már nem felelt meg a mai kor igényeinek. Az épület elhasználódott, a tetőszerkezete beázott. Így szükségessé vált a felújítása, melyre 431 ezer eurót kaptak. A községnek a szokásos 5%-os önrészt kellett biztosítania.

almagyi kulturhaz
Fotó:  Agócs Gyula

„A fűtési energiaigény csökkentése céljából megvalósult az épület külső szigetelése, a nyílászárók cseréje, tetőcsere, a gázkazánok cseréje, szellőző- és klímaberendezést szereltek be, illetve energiatakarékos led lámpákra cserélték az elavult világítótesteket” – közölte a polgármester, hozzátéve: a rekonstrukciótól az épület hőveszteségének csökkentését, valamint a gáz-és elektromos áram megtakarítását várják.

Az épület belső festését és a padlófelújítást a község önerőből valósította meg, illetve hamarosan lecserélik a régi székeket, asztalokat és függönyöket is.

almagyi kulturhaz
Fotó:  Agócs Gyula

A rekonstrukció idején az épületben lévő kultúrház több mint egy évig nem üzemelt. A kulturális eseményeket ez idő alatt a szabadtéren, illetve az alapiskola étkezdéjében tartották. Viszont a járvány miatt a tervezett rendezvények egyébként is elmaradtak.

A községháza és a kultúrház felújításával a község központja még vonzóbbá vált.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.