2023. július 14., 18:54

Megalakult a Felvidéki Magyar Fesztivál Szövetség

Hivatalosan is megalakult a Felvidéki Magyar Fesztivál Szövetség (FeMaFeSzt), amely elnökének Cziprusz Zoltánt a rimaszombati JúniusFeszt főszervezőjét választották meg.

femafeszt-alakuloules
Fotó: Cziprusz Zoltán Facebook-oldala

A szervezet alakulóülésére és első sajtótájékoztatójára Gombaszögi Nyári Tábor csütörtöki napján került sor a felújított Andrássy kúriában.

Cziprusz Zoltán a szervezet első megválasztott elnöke felidézte, hogy egy évvel ezelőtt éppen Gombaszögön jelentették be, hogy indul egy ilyen kezdeményezés.

Az alapítók közé hat fesztiválszervezéssel foglalkozó polgári társulás (a Sine Metu, a Magna Festum, a Iuvenis Neogradiensis, a Forzare, az I.R.D.I. és az Authentica – Kultúra Határok Nélkül PT) tartozik. Céljuk, hogy összehangolják és erősítsék a magyar fesztiválokat a Felvidéken,

ugyanis az indoklásuk szerint az elmúlt évtizedben ezen rendezvények erősödtek legjobban, továbbá a magyarság megtartása szempontjából is fontos szerepet töltenek be - mutatott rá Cziprusz.

Želinský József, a királyhelmeci I.R.D.I. Polgári Társulás elnöke elmondta, hogy további polgári társulások jelentkezését is várják.

femafeszt-alakuloules-sajto
Fotó:  Cziprusz Zoltán Facebook-oldala

A szervezet alelnöke és a külkapcsolatokért felelős megbízottja Szvorák Dávid, a füleki VárLak főszervezője lett, aki szintén jó kezdeményezésnek tartja a szervezet megalakulását, mert így akár a pályázatírásban is segíthetnek egymásnak és még több rendezvényt tudnak szervezni. Hangsúlyozta, hogy azért is fontos összefogni és közös érdekképviseletet kialakítani a magyar fesztiválok megsegítésére, mert azokat mostohán kezeli a szlovákiai támogatói rendszer.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor korábbi főszervezője örömét fejezte ki, hogy éppen a Gombaszögi-völgyben indult útjára ez a fajta együttműködés, amely a magyar rendezvények szervezése érdekében fejthet ki erősebb lobbitevékenységet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.