2023. augusztus 16., 19:10

Már négylábú gyógyítók is segítenek a komáromi kórházban

Az AGEL Slovakia – hálózatba tartozó komáromi kórházban igyekeznek egyre jobb feltételeket biztosítani a páciensek gyógyulásához. E szándék keretében időnként olyan újdonságokat is bevezetnek, mint az animoterápia, vagyis az állatok segítségével történő kezelés. A tartósan betegek osztályán új keletű módszer a kutyaterápia, annak főszereplője pedig a Blue névre hallgató, 10 hónapos golden retriever, amely a nagyapjától, Rovertől örökölte az emberek iránti nagy empátiát és szeretetet.  

 Már négylábú gyógyítók is segítenek a komáromi kórházban
Galéria
+3 kép a galériában
Az említett kórházi osztály gyógyító csapata
Fotó: Agel SK Rt.

A canis- vagy kutyaterápia olyan gyógymód, amely alapját az emberek és a kiképzett kutyák közti kölcsönhatás képezi. Fő célja az, hogy négylábú barátaink segítségével megőrizzék és fejlesszék a páciensek kommunikációs és összpontosítási készségét, valamint javítsanak a mentális közérzetükön, s kivonják őket a kórházi lét mindennapi rutinjából.  

Több tudományos tanulmány is bizonyította, hogy a kutya és az ember viszonyában sokrétű gyógyító erő rejlik.

A különféle ingerek, így az érintések, simogatások kedvezően hatnak az idegrendszerünkre. A kutyaterápia sok egyébnél jóval hatékonyabban csökkenti a páciensek szorongását, mivel e házi kedvencek jelenlétében, a vérben emelkedik a boldogsághormonnak nevezett oxitocin szintje, s eközben a finom- és nagymotorikát is pozitív hatások érik.

A komáromi kórházban munkálkodó Blue kutyus a saját gazdájával, Silvia Hanovával együtt közvetlenül a betegágynál gyógyít. Az említett osztály főnővére, PhDr. Anna Rybková elárulta: az ottani betegek nagyon lelkesen fogadták az új gyógymódot. 

Közülük sokan már nagyon várják a kutyus következő látogatását, mert szeretnék őt ismét megsimogatni és megjutalmazni. Elmondhatom, hogy Blue nemcsak a páciensek szívébe lopta be magát gyorsan, hanem az osztály személyzetéébe is. Ez a gyógymód megszínesíti a munkánkat“

– nyilatkozta a főnővér. „A páciensek pozitív visszajelzéseiből tudjuk, hogy a továbbiakban is igénylik ezt a terápiát, ezért annak folytatását tervezzük. Annak a lehetőségnek is nagyon örülünk, hogy majd több kutyust is fogadhatunk az osztályunkon“  - egészítette ki az elmondottakat.

A canisterápiát elsősorban kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazzák olyan esetekben, amelyeknél más módszerek nem bizonyulnak hatékonynak vagy nem alkalmazhatók. Az animoterápia ezen formája főleg a pszichológiai, érzelmi és szociális-integrációs problémák megoldásában segíthet. A testi egészség esetében pedig motiváló tényezőnek számít a rehabilitáció és az immunrendszer  serkentése terén.

E gyógymódot a gyakorlatban kutyaterápiás csoportok végzik.  E csoportok mindegyikében helyet kap egy kiképzett kutya és a canisterápiás, valamint pszichológiai ismeretekkel is rendelkező vezetője. Tudvalevő, hogy odahaza is érdemes kutyát tartani, amely a gyerekeket felelősségtudatra neveli, megfontoltabbá teszi, s a jelenléte a hiperaktív lurkókat megnyugtatja.

 Már négylábú gyógyítók is segítenek a komáromi kórházban
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.