2021. július 26., 19:10

Már folyamatos reumatológiai rendelés és endokrinológushiány a komáromi kórházban

A nyugdíjba vonuló vagy elhalálozott szakorvosokat gyakran nagyon nehéz fiatal utódokkal pótolni. A hiányuk felettébb égető a hazai magyarlakta járásokban, ahol kevesebb szlovák szakember akar rendelni, mint tőlünk északabbra.

Tájékoztató tábla a komáromi kórház bejárata felett
Tájékoztató tábla a komáromi kórház bejárata felett
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Komáromi járásban sokáig nem lelték két olyan elismert szaktekintély utódját, akik a nyugdíj-korhatáruk elérése után is még évekig kezelték a betegeiket. Bastrnák Mária endokrinológus váratlan halála és Mária Líšková reumatológus nyugdíjazása után a volt pácienseik átmeneti ideig kénytelenk voltak más járásokba utazgatni kivizsgálásokra és ellenőrzésekre.

Örültek a betegek a jó hírnek, hogy az egyetlen járásbeli reumatológus nyugdíjazása után három évvel, 2018 novemberében, hiánypótló céllal reumatológiai rendelő nyílt. Larysa Ratynska doktornő azonban rövid ideig tartó rendelés után gyermekgondozási szabadságra ment, további jelentkező pedig nem akadt a helyére.

Majd az újabb kényszerszünet után alig folytatódott az ambuláns szakrendelés, idén február 1-tól több hónapon át egyáltalán nem tudta fogadni a betegeket, akik az újabb kivizsgálásuk időpontjáról legkorábban június közepén érdeklődhettek. Akkor minderről a kórház fenntartójától, az Agel Slovakia Rt-től tudakolództunk, s annak marketing-igazgatójától és szóvivőjétől, Martina Pavlíkovától kaptunk választ.

„Ahhoz, hogy a komáromi Agel-kórház egészségügyi szolgáltatásokat nyújthasson a reumatológiai rendelőjében, az ott dolgozó orvos mellé ún. szakmai kezest is biztosítania kell, aki az adott szakterületen kiegészítő szakképesítéssel rendelkezik. Miután az eddigi szakmai kezesünk váratlanul elhunyt, az utódja bebiztosításáig e szolgáltatások oly´módon nem nyújthatók, hogy azok árát átfizessék az egészségbiztosítók“ – állt a válaszlevélben.

Mivel a reumatológiára már előzőleg berendeltek olyan pácienseket, akiknek a pandémiás helyzet miatt a korábban megszokottnál hosszabb ideig kellett várakozniuk, további bizonytalan időre nem halasztották el az ellátásukat.

Ahelyett azt januárban úgy tették lehetővé, hogy velük fizettették meg a kivizsgálásuk 10 eurós alapdíját, az ezen összeg többszörösére rúgó további költségeket pedig a kórház maga térítette meg. E gesztusa azonban csak 2021 január végéig szólt, februártól pedig szakmai kezes hiányában szüneteltetni kényszerültek a reumatológiai rendelő működését.

Jelenleg csak a reumatológia működik, az endokrinológia azonban szünetel a komáromi kórházban
Jelenleg csak a reumatológia működik, az endokrinológia azonban szünetel a komáromi kórházban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Pavlíková szóvivő újabb, július végi leveléből megtudtuk, hogy Larysa Ratynska ukrán doktornő időközben Szlovákiában is honosította az orvosi diplomáját, s miután azt érvényesként elismerték, idén májusban a hatályos uniós normákkal összhangban a kiegészítő reumatológiai szakképesítését is megszerezhette.

A továbbiakban tehát már nincs szüksége szakmai kezesre, s bármelyik uniós országban nyithatna reumatológiai rendelőt. Fellélegezhetnek a Komáromi járásbeli páciensei, mert ennek köszönhetően már folyamatosan rendel a komáromi kórházban. Időpontot a 035/7909 478-as közvetlen telefonszámon vagy a 035/7909 111-es kórházi portai számon át lehet foglalni.

Sajnos, Bastrnák Mária doktornő hajdani páciensei számára még nem tudunk hasonló jó hírrel szolgálni. Igaz, hogy a komáromi kórház felújított belgyógyászati pavilonjában 2019 júniusában endokrinológiai szakrendelő is nyílt, de ott utoljára idén májusban fogadhatta betegeit a Selye János Gimnázium egykori diákja, Plauter Katalin, aki akkor meghatározatlan időre gyermekgondozási szabadságra távozott.

„Plauter doktornő helyére minden eddigi erőfeszítésünk ellenére sem sikerült új endokrinológust találnunk. A helyzetünket nehezíti, hogy Szlovákia jelenleg akút szakorvos-hiánnyal küszködik. Az eddig Komáromban kezelt páciensek ez ügyben további eligazításért a megyei tiszti főorvoshoz vagy az egészségbiztosítójukhoz fordulhatnak. A rendszeres orvosi megfigyelésre és ellátásra szoruló pajzsmirigy-betegek valamelyik belgyógyász segítségét is kérhetik“ – tanácsolta az Agel Rt. szóvivője.

Az endokrinológia a belgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – a pajzsmirigyen kívül a mellékpajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvese, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy működése terén felmerülő problémákkal, illetve azok betegségeivel foglalkozik. Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének hormonok segítségével történő biztosítása. Az időben elvégzendő endokrinológiai vizsgálattal megelőzhetők a súlyosabb betegségek, a műtétek, és biztosítottá válhat a mielőbbi hormonpótlás. Ezért is kívánatos a Komáromi járás sok lakosát érintő endokrinológushiány mielőbbi orvoslása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.