2021. augusztus 29., 15:16

Magyarok kenyere ünnepség és szüreti vigadalom Muzslán

Az idén Muzsla rendezte a Magyarok kenyere felvidéki ünnepségét, ahol a csallóközi, mátyusföldi, bodrogközi, gömöri, Komárom környéki és természetesen a muzslai gazdák jelképesen összeöntötték búzájukat. A Pozsonyeperjesen sütött Új kenyereket a helyi lelkiatya Borka Iván megáldotta és szétosztották a jelenlévők között.

új kenyér
Galéria
+7 kép a galériában
Forró Krisztián, az MKP elnöke, Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Farkas Iván, Muzsla polgármestere.
Fotó: Dobsony Róbert

Az ünnepség nyitásaként a szabadtéri színpadon fellépetek az óvodások, az Endrődy János Alapiskola újonnan alakult tánccsoportja, a Papp Katalin zeneiskola diákjai, a Gyöngyvirág éneklő csoport, valamint a Dallos hagyományőrző csoport.

Új kenyér
A helyi Dallos hagyományőrző csoport
Fotó:  Bokor Klára

Üdvözlő beszédében Farkas Iván Muzsla polgármester örömét fejezte ki afelett, hogy a Magyarok Kenyerének ünnepére és az Új kenyér megáldására Muzslán kerülhetett sor.

A Magyarok kenyere mozgalomban résztvevő gazdákat Balogh Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke képviselte az ünnepségen. „A Pécs városából indult kezdeményezés az évek során hatalmasra duzzadt. Évente ezer tonna búza gyűlik össze. Nagy örömmel tölt el, hogy itt a Felvidéken is mozgalom lett a búza gyűjtéséből” – emelte ki beszédében az elnök.

Új kenyér
Fotó:  Dobsony Róbert

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke is. 

Nagyanyámnál sokszor olvastam a falvédőn: Bort, búzát, békességet! Bort, búzát Istennek hála, bőven ad a Felvidék földje. A 15 millió búzaszem nemzetünk összetartozását jelképezi. Elszakítottak egymástól és nekünk, felvidékieknek a szülőföldünkön kell helyt állnunk. Történelmi lehetőség előtt állunk, hogy ismét egyesítsük erőinket. Ismét erőt képviseljünk és tényezővé válhassunk. Ha ez sikerül, akkor az utolsó szó is beteljesül az pedig a békesség”

– hangsúlyozta az MKP elnöke.

Új kenyér
Varga Péter a Gazda polgári társulás elnöke és Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke
Fotó:  Bokor Klára

Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke kifejtette, a gazdáknak szükségük van arra, hogy anyanyelven jussanak hozzá közös agrárpolitika elveihez, valamint azokhoz az anyagokhoz, amelyek biztosítják fejlődésük lehetőségeit. „A magyar kormány az MKP javaslatára jóváhagyta, hogy 15 falugazdászt alkalmazzunk a magyar ajkú gazdák segítésére. Az idén átlag feletti volt a terméshozam, a gazdák szívesen adakoznak. Amikor a búza lisztté lesz őrölve azt iskoláknak, szociális intézményeknek, rászoruló családoknak ajándékozzuk” – mondta el az elnökasszony.

Új kenyér
A búza összeöntése
Fotó:  Bokor Klára

A Gazda polgári társulás a magyar felvidéki gazdák érdekképviseletét végzi. Elnöke, Varga Péter felkérte a jelenlévő gazdákat, jelképesen öntsék össze a búzát. „Legyen ez példa a felvidéki politikum számára is, hiszen Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – idézte Varga Péter Wass Albertet.

Új kenyér
Fotó:  Bokor Klára

A borverseny ünnepélyes eredményhirdetése

Petrík Tamás, a Kertbarátkör Muzsla elnöke portálunknak kifejtette, a 32. Muzslai Helyi Borversenyre főként a muzslai szőlőhegyen termett borral neveznek be a gazdák. „Muzsla számosnemzetközi és országos versenyen bizonyította, helye van az élmezőnyben. Ennek egyik összetevője, hogy a termőhely egyike a legjobbaknak az országban – a sok napsütés, a meszes-löszös talaj biztosítja azokat az ásványi anyagokat, amelyek a bornak megadják a gerincét. A másik, hogy a borászok is egyre tapasztaltabbak és kitűnő minőségű zamatanyagban gazdag, meghatározó jelleggel bíró nedűket készítenek. A legfőbb díjat, a Polgármester serlegét az idén Becse József vehette át 2018-as Merlot vörösborával” – tájékoztatott Petrík.

uj-kenyer-6-copy
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.