2022. július 15., 12:00

Magyar nemzeti harcművészet játékosan

A Felföldi Dalia Iskola tizenegyedik alkalommal szervezett gyermektábort. Az öt nap során a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a magyar nemzeti harcművészet elemeit.

dalia tábor
Fotó: Felföldi Dalia Iskola

Életem legyen egyenes, mint a kard vasa, tiszta, mint a csiszolt penge – a táborozók a napot ezzel az áldással indítják, amely egyfajta üzenetként is szolgál számukra. Majd egy rövid bemelegítő után jöhetnek a játékok és a foglalkozások. A szervezők célja ugyanis, hogy a gyerekek játékos formában sajátítsák el a magyar nemzeti harcművészet elemeit. Belekóstoljanak az íjászatba, ostorozásba, birkózásba, vívásba, így a játékok is a foglalkozásokra épülnek. 

– Olyan csapatjátékokat játszunk velük, amelyek részben népi, részben harci játékok. Például a kidobóban fejlesztjük a dobást és a labda elől való kitérést is, tehát játékos formában gyakoroljuk a harci elemeket – avatott be Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője. 

A gyerekek pedig szemmel láthatóan élvezik a „katonásdit”. Az ajnácskői Kovács Regina még csak kilencéves, és már megtanult vívni, ostorozni és íjászkodni is. Az almágyi Kovács Botond rutinos táborozónak számít, de mint mondja, az iskolai dalia edzésekre is rendszeresen járt. 

– A járvány miatt sajnos leálltak az edzések, de mihelyt újra indulnak, mindenképp szeretném folytatni. A vívást szeretem a legjobban – mondta a tizenhárom éves Botond. 

dalia tábor
Fotó:  Felföldi Dalia Iskola

A programban természetesen helyett kapott a szórakozás is. 

– Tizenegy éve folyamatosan tartunk gyerektábort és felnőtt edzőtábort is. Rájöttünk, hogy a kettőt nem jó ötvözni, a gyerekekkel ugyanis játékos formában kell megszerettetni a harcművészetet. A táborba főként azok a gyerekek jönnek, akik egyébként is járnak edzésekre, hozzájuk toborozzuk a többieket – mondta Kopecsni Gábor hozzátéve, előfordult olyan, hogy valaki a tábor után vált csapattaggá. Ennek különösen örülnek, hiszen a legfőbb céljuk, hogy a Felföldi Dalia Iskola tagsága bővüljön. 

Azelőtt mindig a focipályán szerveztük a tábort, idén azonban már a magyar közösségi házat próbáljuk belakni, miközben a felújítását is folytatjuk. Úgy igazítjuk a programokat, hogy jól megférjen a kettő egymás mellett. Jelenleg a pajtát alakítjuk át, az lesz majd az edzőterem. A családi és alkotótáborban pedig a fafaragás kapja a főszerepet, mivel áttört faragású ablakpárkányokat fogunk készíteni. 
dalia tábor
Fotó:  Felföldi Dalia Iskola

Augusztus elején a hagyományos ifjúsági és felnőtt edzőtábort rendezik meg, de további érdekes programokért érdemes felkeresni a Felföldi Dalia Iskola közösségi oldalát.

Megjelent a Magyar7 2022/28.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.