2023. június 1., 12:43

Lezárult a kassai és a nagybörzsönyi kisvasút közös fejlesztése

Határon átnyúló szlovák-magyar együttműködés keretén belül épültek és szépültek történelmi keskenynyomtávú erdei vasutak Kassán és Nagybörzsönyben. A több mint két éven át tartó közös pályázat a napokban zárult.

kisvasút, Kassai Gyermekvasút, keskenynyomtávú erdei vasút, fejlesztés
Fotó: facebook.com/detskazeleznica

A „Kisvasutak, mint egyedülálló kapuk a természetbe és a kulturális örökségünkhöz - NatGate“ elnevezésű projekt a határon átnyúlva Kassát és Nagybörzsönyt kötötte össze. A két partner, a Kassai Gyermekvasút polgári társulás és Nagybörzsöny község önkormányzata keskeny nyomtávú vasutat üzemeltet, s legfőbb célkitűzésük járműveik állagának felújítása és megőrzése volt az utókor számára.

„Az eszmei értékeken és az ide látogatók szemeinek csillogásán túl kézzelfogható beruházásokról is büszkélkedhetünk a Nyugati Kapunál a Szent István Templom díszkivilágításával, a Vásártéri Szabadtéri Színház felújításával és bővítésével. A Keleti Kapunál – a Nagybörzsönyi Erdei Vasút – gépparkjának legrégebbi személyszállítója (Ba 554) született újjá és generáljavításra került dieselmotoros „Kassa“ nevű mozdony (C-50)“ – emelte ki Paulik Oszkár, Nagybörzsöny polgármestere.

kisvasút, Kassai Gyermekvasút, keskenynyomtávú erdei vasút, fejlesztés
Fotó:  NatGate

Nagybörzsönyben nagy hangsúlyt fektettek a látogatók tájékoztatására, illetve odacsalogatására. Készült egyebek mellett egy háromnyelvű ismeretterjesztő animációs film, révbe ért egy 24 táblából álló útjelzőtábla-rendszer, gömbpanorámás fotókkal gazdagították a honlapjuk virtuális túráját, térhatású hegységrendszeren ábrázolták a legfőbb turistaútvonalakat a környéken. A polgármester büszkén vázolta fel a csúcsfordítós irányváltós kisvasút egyedülálló műszaki megoldását is, amely ma az Ipari örökség része, s kötelességüknek nevezte ennek megőrzését és átadását a következő generációknak.

A közös projekt összköltségvetése 525 ezer euró volt.

Maga a kivitelezés és az összes cél sikeres elérése nem kevés kihívással járt. Az ütemtervet nem egyszer zavarta meg vagy szakította félbe a járványidőszak rendeleteinek sokasága, avagy az újkori áruhiány, az áremelkedés és e napvilágon páratlan árfolyamingadozások által kialakult helyzet”

– mutatott rá Reiter Flóra, a projekt nagybörzsönyi projektmenedzsere.

kisvasút, Kassai Gyermekvasút, keskenynyomtávú erdei vasút, fejlesztés
Fotó:  NatGate

A Kassai Gyermekvasút legfőbb célkitűzése a pályafelújítás és a kulturális örökség konzerválása volt.

A legnépszerűbb és legrégibb, Katka nevű gőzösünk halaszthatatlan és nagyon igényes javítását folytattuk le. Csehországi szakemberek méretre szabott kazánházat és kemencét gyártottak a mozdonynak, melynek köszönhetően további évtizedekig pöföghet tovább látogatóink legnagyobb örömére“

– mondta Ľubomír Lehotský, a Kassai Gyermekvasút PT elnöke.

A további beruházások és fejlesztések közé tartozik két vasúti híd, valamint a vasúti pálya egy részének felújítása, illetve két korhű, megnövelt kapacitású személyszállító kocsi beszerzése. Ezen kívül megújult egy Krokodil nevű százéves svájci villanymozdony, az egyedüli az országban, amely most a Cseremely-völgyben, a gyermekvasút végállomásán van kiállítva – fejtette ki Igor Holéczy, a kassaiak műszaki vezetője. Hozzátette, egy régi nagy álmuk, az on-line jegyértékesítés is beindulhatott a határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően.

A keskenynyomtávú vasutak Közép-Európa kulturális, illetve ipari örökségének gyöngyszemei. Ennek ellenére a 20. század 90-es éveiben közülük sokat a bezárás, a pusztulás fenyegette, de szerencsére megváltozott a helyzet. A rajongóik áldozatos munkájának köszönhetően egyre népszerűbbé válnak. Mára mind a kassai, mind a nagybörzsönyi fontos turisztikai célponttá nőtte ki magát. A kassai kisvasút évente több mint 50 ezer látogatót fogad.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.