2023. február 8., 13:43

Letették az új gyártócsarnok alapkövét Füleken

Február 7-én ünnepélyes keretek között helyezték el Füleken az új gyártócsarnok alapkövét. Ezzel kezdetét vette a néhai Kovosmalt területének részleges revitalizációja. Az alapkőbe időkapszula is került, mely történelmi fotókat, a projekt látványtervét és egy rövid levelet tartalmaz.

Alapkő letétel
Fotó: Fülek város

A füleki ipari övezet részleges revitalizációja új szakaszba érkezett. Agócs Attila polgármester, Ondrej Lunter a besztercebányai megyei önkormányzat elnöke és Varga Béla, a Nógrád Megyei Területfejlesztési Bizottság elnöke kedden tette le az alapkövet az új ipari csarnok építési helyszínén.

Az Interreg projekt keretében 1000 négyzetméteres gyártócsarnokot építünk azon a területen, amely a füleki ipari övezet legrégebbi része. Létrejön egy adminisztratív épület, saját szennyvíztisztító állomása, trafóállomása, és külön bejárata lesz a Sávolyi út felől”

– nyilatkozta Agócs Attila, polgármester, aki legalább 30 új munkahely létrehozásával számol.

„Amennyiben a befektetőnek lesz rá pénze és akarata, akkor rögtön egy következő 1000 négyzetméteres csarnokkal tudja majd bővíteni ezt a létesítményt, ami következő több tíz munkahely létrehozását jelentheti a jövőre nézve” – tette hozzá.

Alapkő letétel
Fotó:  Fülek város

Elmondta azt is, hogy a múltban csaknem kétezren dolgoztak az ipari övezetben, de az utóbbi években ez a szám csökkent. Most valahol ezer körül lehet a foglalkoztatottak száma, rengeteg munkahely veszett el.

Ez egy szimbolikus újraindulás lehet őseink nyomán, amikor 1903-ban a városi képviselők még a zöld mezőre kerestek befektetőt. Ha olyan sikerrel járunk, mint ők, akkor a projekt végén mindannyian elégedettek lehetünk"

– emelte ki.

A projektet több forrásból finanszírozzák. Az INTERREG határon átnyúló együttműködésből több mint 2,1 millió eurót kapott a város, illetve több mint 1,1 millió euró hosszú lejáratú beruházási hitelt vett fel, a megye pedig társbefektetőként 400 ezer euróval járult a fejlesztéshez, így befektetőként részesedést szerzett az adminisztratív épületben. 

A megye abban a pillanatban lépett közbe, amikor a polgármester arról döntött, hogy befejezi-e ezt a projektet vagy sem. Akkoriban drasztikusan emelkedett az építőanyagok ára, és a Beruházási, Területfejlesztési és Informatizálási Minisztériumtól is azt a választ kapta, hogy az állam nem tud segíteni. Meggyőződésem, hogy egy ilyen ipari csarnok jelenti a régió jövőjét. Ezért nem haboztam és meggyőztem a képviselőket, hogy 400 000 euróval járuljunk hozzá a beruházáshoz, amit ezúton is szeretnék megköszönni”

– mondta Ondrej Lunter Besztercebánya megye elnöke.

Az épületet szeptember 30-ig kell felépíteni. A kivitelező a Metrostav cég. A város a SARIO ügynökséggel közösen keresi a befektetőt a csarnokba, mely a könnyűipar számára készül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.