2022. július 1., 15:59

Lendületben a nagyfödémesi Csemadok. Zajlik a XVI. Mátyusföldi Fesztivál

Varázslatos szakrális környezeteben, a nagyfödémesi Kálvárián koncertezett A három királyok együttes a Mátyusföldi Fesztivál második napján. A rendezvényt tizenhatodik alkalommal szervezi meg a nagyfödémesi Csemadok, bizonyítván, hogy a Mátyusföld szélén még mindig jó magyarnak lenni.

Mátyusföldi fesztivál
Galéria
+4 kép a galériában
Három királyok koncert a Kálvárián
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A magyar kulturális, zenei és kézműves hagyományok jegyében zajlik a tizenhatodik Mátyusföldi Fesztivál Nagyfödémesen. A faluban rendkívül aktív a Csemadok helyi szervezete. Mindig szívesen szerveznek könyvbemutatókat, előnyben részesítik a helyi, illetve régióbeli énekes- és tánccsoportokat, fellépőket. Száraz Erzsébet, a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezetének elnöke már a kezdetektől jelen van a fesztivál megszervezésében, örömmel újságolja, nagyon sokan voltak az idén is a könyvbemutatón, a képtárlat megnyitásán, A három királyok együttes koncertjén pedig színültig megtelt magyar érzelmű nézőkkel a csodálatos nagyfödémesi Kálvária.

Mátyusföldi fesztivál
Három királyok koncert a Kálvárián. Száraz Erzsébet
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Vadkerti Imre, Kovács Koppány és Derzsi György előadásán együtt dobbant a sok-sok magyar szív, a hallgatóság szinte együtt élt az énekesekkel a kellemes, langyos nyári éjszakán, megtelve azzal az érzéssel, hogy a Mátyusföldön jó volt, jó és jó lesz magyarnak lenni.

Száraz Erzsike elárulta, továbbra is folytatják a fesztivál megszervezését, nagy lendület és erő van a Csemadokban, tanítgatják már a fiatalokat is arra, hogy átvegyék a stafétát.

A tizenhatodik Mátyusföldi Fesztivál kiállítások megnyitójával kezdődött június 29-én. A hetvenes éveiben járó Kaprinay László festményei az életerőt árasztják magukból, lenyűgöző portréfestészetnek, elkapott pillanatok varázsának lehetnek tanúi a tárlat megtekintői. A Hölgyeink ügyes keze kiállítást a helyi kulturális központ mellett működő kézműves kör tagjai állították össze. A nagyfödémesi írót, Száraz Pált a jókai Fellinger Károly méltatta a Holdfényben című kiadvány ősbemutatója kapcsán.

A fesztivál július első napján a főtéren, a szabadtéri színpad környékén folytatódik kézműveskedéssel és folklórcsoportok előadásával.

Mátyusföldi fesztivál
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.