2023. április 24., 09:01

Lénár Károly pápai káplán emlékezete Tardoskedden

Krisztus bátor hitvallója, aki megingathatatlan hitével, a kommunista hatalom elleni hősies kiállásával sokak példaképe lett. A tardoskeddiek vallják, lelke még mindig köztük munkálkodik.

1-lenar-bokor.jpg
Fotó: Bokor Klára

A megemlékezés szervezője a Tardoskeddi Ifjúsági Közösség. Balogh Zoltán, a közösség vezetője elmondja, ő mindvégig Lénár atya ministránsa volt, de a sofőrje is. A jó humorú atya tudott bánni a fiatalokkal, s olyan jól összehozta az ifjúsági közösséget is, hogy a mai napig tart a kötelék. Hálásak hitéért, példamutatásáért.

Lénár megemlékezés
Fotó:  Bokor Klára

A Szent István király katolikus templomban irgalmasság imaórával vette kezdetét a Lénár atyára való emlékezés, majd Dr. Farkas Zsolt a Jó Pásztor Alapítvány elnöke, a rendezvény fővédnöke idézte életútját. Kitért gyermekéveire, teológiai tanulmányaira, papi pályájának döcögős indulására, Érsekújvárott kezdődő kálváriájára. Nem volt hajlandó együttműködni a titkosszolgálattal, nem értett egyet a békepapok mozgalmával, segítő kezet nyújtott két paptársának, akik megpróbáltak Rómába szökni, hogy beszámoljanak a Csehszlovákiában történő igazságtalanságokról, de elfogták őket és féléves válogatott kínzás után az ő neve is elhangzott.

Lénár megemlékezés
Fotó:  Bokor Klára

Ezt követően hajtóvadászat indult a közben Lukanényére helyezett Lénár atya ellen, de a hívek heteken át élőlánccal védték a parókiát. Végül csellel mégiscsak sikerült elfogniuk és koholt vádak alapján kimondták, meg akarta dönteni a szocialista rendszert. 17 évre ítélték, a legkeményebb börtönökben sínylődött, Lipótváron még Esterházy János gróffal is találkozott, ahol titokban mutattak be szentmisét. 12 év fogság után szabadult, 45 kilóra fogyva, de hét évig még üvegcsiszolóként kellett dolgoznia, és csak ezután helyezték vissza papi hivatásába. Farkas Zsolt kiemelte, Lénár atya emberi nagyságát bizonyítja, hogy megbocsájtott minden kínzójának és soha nem táplált haragot senki iránt. A későbbiek során minden jelentősebb keresztény magyar rendezvényen részt vett, szervezte az egyházi életet, lelkigyakorlatokat tartott, szónokolt, odafigyelt a magyar ügyekre, elnöke volt a Jópásztor Alapítványnak, szervezője a Komáromi Imanapoknak.

Lénár megemlékezés
Farkas Zsolt a Jópásztor Alapítvány elnöke, Kiss Róbert, nagyszombati általános helynök, Viliam Michalovič, Tardoskedd plébánosa
Fotó:  Bokor Klára

Az érte felajánlott ünnepi szentmise főcelebránsa Kiss Róbert kanonok, nagyszombati általános helynök volt hét oltártestvérével egyetemben. Orosch János nagyszombati érsek betegség miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen.

Lénár megemlékezés
Fotó:  Bokor Klára

A templom melletti emléktáblánál Csáky Pál író, politikus és Tardoskedd díszpolgára mondott beszédet. Kiemelte, három kép él benne Lénár atyáról: egy nyíltszívű, humorral átitatott ember, egy meggyőződéses hívő és egy karakán magyar pap képe. Végezetül a jelenlévők koszorúkat helyeztek el emléktáblájánál, énekelt a Tardoskeddi Férfikórus.

Lénár megemlékezés
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.