2020. július 9., 16:31

Lemondott a Barsi Múzeum nemrég megválasztott igazgatója!

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Nyitra megyei képviselők a 2020. május 11-i testületi ülésen hozták meg azt a döntést, mely szerint Roman Hradecký kerül a lévai Barsi Múzeum igazgatói székébe. Ő lett volna annak a Ján Danonak az utódja, aki a Komenský Egyetemen folytatott néprajzi tanulmányainak befejezése után, 1982-től a Barsi Múzeumban dolgozott, s aki évtizedekig vezette az intézményt.

Fotó: Moje Tekovské múzeum

A lévai Barsi Múzeum igazgatói tisztjét érintő álláspályázatra, aminek körülményeivel és annak eredményével nem mindenki volt elégedett, ketten jelentkeztek; Ján Dano mellett az a Roman Hradecký, aki korábban a Közép-Szlovákiai Múzeumot irányította, s akinek vezetése alatt a besztercebányai intézmény három alkalommal nyerte el Az év múzeuma címet. Hradecký akkori, 2018 nyarára datálható, pozíciójából történő visszahívásáról Besztercebánya megye elnöke, Ján Lunter úgy nyilatkozott, hogy az általános kötelező érvényű jogszabályok és a belső előírások ismételt, súlyos megszegése miatt hozták meg a döntést.

A pályázatelbíráló bizottság februári tanácskozását követően lett ismert az eredmény, az igazgatói posztra Hradeckýt találták a legalkalmasabbnak.

Ján Dano – a Barsi Múzeum munkatársaival egyetemben – megkérdőjelezte a bizottság szakmai voltát, utalva arra, hogy annak nem volt tagja sem a Szlovákiai Múzeumok Szövetségének, sem pedig a Szlovák Nemzeti Múzeumnak egyetlen képviselője sem. A pályázatelbíráló bizottságot három koalíciós képviselő alkotta, kiegészülve a megye kultúráért és sportért felelős osztályának vezetőjével, valamint egy külsősként jelen levő szakmabelivel, aki Dano szerint nem a múzeumok, inkább a színházak világában jártas.

Az intézmény tizenöt alkalmazottja levélben fordult a nyitrai megyeelnökhöz, Milan Belicához; választ nem kaptak. Hradecký hivatalba lépése ellen egy elektronikus petíciót is indítottak, amit aránylag rövid idő alatt ezernél is többen írtak alá.

Amint arról közösségi oldalán a város polgármestere, Ján Krtík tájékoztatta a közvéleményt, Roman Hradecký 2020. július 8-án bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint új álláspályázatot írnak majd ki; így továbbra is kérdéses, hogy ki foglalhatja majd el a Barsi Múzeum igazgatói székét.

Megosztás
Címkék