2023. február 14., 13:07

Leállt a tömegközlekedés Kassán

A Kassai Közlekedési Vállalatnál működő szakszervezet által keddre meghirdetett, korlátlan idejű sztrájkba a vállalat minden alkalmazottja bekapcsolódott, kivételt csupán négy buszsofőr jelent, akik a kórházakhoz tartó járatokat vezetik. A szakszervezet jelezte, a munkabeszüntetés valószínűleg szerdán is folytatódik.

Kassa, tömegközlekedés, sztrájk, DPMK
Galéria
+16 kép a galériában
Fotó: TASR

„A villamosok vezetőinek száz százaléka bekapcsolódott a sztrájkba, s az autóbuszsofőrök között is csaknem ugyanilyen az arány, csak négy sofőr vezet a kórházakhoz járó H járatokon” – tájékoztatott Andrea Vindišová, a szakszervezet képviselője hozzátéve, a sofőrök mellett a Kassai Közlekedési Vállalat (DPMK) más alkalmazottjai, a műszaki és a gazdasági részleg munkatársai sem dolgoznak. „100 százalékos részvételről beszélhetünk” – közölte.

Kassa, tömegközlekedés, sztrájk, DPMK
Fotó:  TASR

Arról, hogy a munkabeszüntetés szerdán is folytatódik-e, a szakszervezet, a közlekedési vállalat és a város vezetésének mai tárgyalását követően döntenek. Amennyiben teljesítik az alkalmazottak követeléseit, a sztrájk véget ér.

Ezt Vindišová nem tartja valószínűnek, már csak azért sem, mert Jaroslav Polaček főpolgármester nem vesz részt a találkozón.

Ezt Kassa városának szóvivője, Dušan Tokarčík is megerősítette, aki szerint Polaček egy régóta tervezett szolgálati úton van Pozsonyban.

Tegnap kaptuk meg a hivatalos meghívót a tárgyalásra. Elvileg azt sem tudjuk, mik a követelések”

– mondta hozzátéve, bízik benne, hogy konstruktív párbeszéddel sikerül megoldani a helyzetet. Ismételten rámutatott, hogy a város hozzájárulása a DPMK működéséhez az elmúlt öt évben 40 százalékkal emelkedett. „2018-ban ez az összeg 19 millió euró volt, jelenleg 31 millió eurónál tartunk” – pontosított. Hozzátette, gondot jelent, hogy csökken a tömegközlekedéssel utazók száma, s a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetik meg maguknak, hogy félig üres buszok és villamosok járjanak a városban.

Kassa, tömegközlekedés, sztrájk, DPMK
Fotó:  TASR

A DPMK vezérigazgatója, Vladimír Padyšák arról tájékoztatott, a mai tárgyaláson azt akarják elérni, hogy a tömegközlekedés az idén legalább olyan szinten maradjon, mint tavaly volt. „Erre a célra 36 millió eurót kértünk, a város 26 milliót különített el” – magyarázta.

Kassa, tömegközlekedés, sztrájk, DPMK
Fotó:  TASR

A szakszervezet a sztrájkkal arra akar rámutatni, hogy az elégtelen finanszírozás a fő részvényes, vagyis a város részéről nemcsak az alkalmazottak bérezését veszélyezteti, hanem munkahelyeiket is.

Kassa, tömegközlekedés, sztrájk, DPMK
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.