2022. szeptember 29., 12:16

Látogatóban Farkas Beáta doktornő szemészeti rendelőjében

Beszerzi a számára elérhető legmodernebb szemészeti eszközöket, mert vallja, a szemészeti panaszok esetén nincs idő sokat várni a diagnózis felállítására. A személyre szabott orvoslás híve, amely a hagyományos és a legmodernebb gyógyszerek, illetve gyógymódok egyénekre felállított kombinációját jelenti. A váróterem általában tele van, és mindig jön még egy utolsó páciens. Délután háromra azonban elfogynak a betegek és le tudunk ülni a doktornővel egy kis beszélgetésre. 

Farkas Beáta és munkatársai
Fotó: Bokor Klára
Farkas Beáta és munkatársai.

Kezdjük talán a legelején. Hogyan választotta ezt a hivatást? 

Gimnazista koromban szerettem bele a biológiába, főleg az embertanba Fullajtár Péter tanár úrnak köszönhetően. Ekkor kezdtem az orvosi pálya felé orientálódni. Mivel a prágai Károly Egyetemen szerettem volna folytatni, elkezdtem cseh könyvekből tanulni a biológiát. Ez nem volt nagy kihívás, mert hobbim a nyelvek tanulása. Minden gond nélkül felvettek. Egyetemi éveim egy különösen mozgalmas időszakra estek, átéltük a rendszerváltás történéseit, az Ady Endre Klub krónikása lettem, ott ismertem meg későbbi férjemet, Ivánt is. 

Merre tovább az egyetem után...?

1991-ben végeztem, és úgy terveztem, belgyógyász leszek. Az érsekújvári kórházba jelentkeztem erre az osztályra, de csak egy évre tudtak szerződést adni. Elgondolkodtam, milyen szakterületen folytassam, s rájöttem, a szemészet is tetszik. Török főorvos úrhoz irányítottak, aki akkoriban az érsekújvári kórház szemészeti osztályának főorvosa volt. Beszélgetésünk alapján felvett, így lett belőlem szemorvos. Az ott töltött hat év sok tapasztalatot adott, főleg abban, hogy valamelyest az orvoslás minden szakterületéhez kell érteni, és a kollégákkal rendszeres kapcsolatban kell lenni. 

Amikor 1995-ben egy második szemészetet is nyitottak a párkányi rendelőintézetben, váltottam. Eleinte kétnaponta rendeltem, ám egyre több lett a páciens, ezért két évre rá magánrendelést nyitottam, miközben a második atesztációs vizsgát is letettem. 

Közben konferenciákra, továbbképzésekre jár…

Jót tesz az embernek, ha tanul. Most, hogy nyitottak az Európai Unióban a lehetőségek, kiváltképpen. Tudományos munkáimmal kétszer is nyertem grantot az Európai Szemészeti Társaság kongresszusára, így a berlini és a stockholmi kongresszuson is prezentálhattam a munkámat. Állandó résztvevője vagyok a „Vitatható kérdések a szemészetben” című nemzetközi szemináriumnak. Ilyenkor két tábor konfrontálja a véleményét, különböző nézőpontokból vizsgálnak egy adott betegséget, hogy aztán konszenzusra jussanak. Praxisom során több ismeretterjesztő cikkem jelent meg magyar napi- és hetilapokban.

Első külföldiként és első szemészként tagja lettem a Magyar Személyre Szabott Medicina Társaságnak is.

Ők az egészségügyben a legkorszerűbb trendet követik. A társaság tagjai kutatóorvosok, genetikusok, egyetemi tanárok és gyakorló orvosok az egészségügy egyes szakterületeiről. A társaság alapvetően a genetika oldaláról közelíti meg a gyógyítás lehetőségeit, hiszen minden ember egyedi, így egyedi orvoslást igényel. Tanulságosak az előadások, de az utánuk következő diskurzusokból is rengeteget lehet tanulni, amikor megbeszéljük egymással az eseteket. Nem mellékesen a konferenciák arra is alkalmasak, hogy az orvos kapcsolatokat építsen, és szükség esetén el tudja betegeit küldeni olyan külföldi klinikákra, ahol segíteni tudnak a baján. Most például egy nagyon speciális, látóideg-regeneráló terápiára Magdeburgba irányítottam az egyik betegemet. 

Csupa modern, diagnosztikát segítő eszközökkel felszerelt rendelőben beszélgetünk, ami megkönnyíti az orvos munkáját.

Azt kell mondjam, örülök, hogy most praktizálok. Az egészségügyi technika rohamosan fejlődik, sok új műszer megjelent. Szeretek utánanézni, melyek azok a modern eszközök, amelyek számunkra elérhetőek. Igyekeztem az elsők között felszerelni a rendelőmet modern eszközökkel, ami precízebbé tette a diagnózis felállítását, van a CT-hez hasonló berendezésem, ami nagyon pontos képet ad a szem egyes rétegeiről. Ezzel a műszerrel időben fel lehet fedezni a vakságot okozó szembetegségeket. Arra is súlyt helyezek, hogy a műszerek kompatibilisek legyenek a szemészeti klinikák műszereivel, mert így sokkal hatékonyabb a gyógyító munka. 

Hogy látja, egyre több a szemészeti probléma? 

Sajnos, igen. A televízió, a személyi számítógép és egyéb elektromos „kütyük” kék fénye nem tesz jót a látásunknak, de egyre nagyobb a civilizációs betegségekben szenvedők aránya is, és ezek a betegségek is hatással vannak szemünk, látásunk állapotára. Végül hadd jegyezzem meg, hogy a balesetek száma sem elhanyagolható.

Mit jelent pontosan az a gyakran hallott kifejezés, hogy személyre szabott kezelés?

A rutint mindenképpen meg kell változtatni. Minden hozzánk fordulóra egyénileg kell figyelni, és szerintem ez nem lehet idő kérdése. Addig van a beteg a rendelőben, amíg meg nem határozom a kezelés tervét, és komoly esetekben azt, melyik klinikán tudják őt a legjobban kezelni. Többször kiderült ugyanis, hogy a szemproblémák csak tünetek, és valami súlyosabb betegség áll a háttérben. 

A személyre szabott orvoslás új szemléletet hozott a gyógyításba és a gyógyszerfejlesztésbe, amely a technika és az informatika fejlődésével jöhetett csak létre.

A Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság előadásán is elhangzott, hogy folyik az adatgyűjtés és feldolgozás az egyes betegségekről, és az információk alapján lehet majd a gyógyszereket személyre szabottan fejleszteni. A génállomány vizsgálata már egyre hozzáférhetőbb, megfizethető, igaz, a szemészetben eddig még csak egyetlen génterápiás gyógyszer létezik kisgyermekek számára. Megjegyzem, az ára csillagászati, és egy örökletes, felnőtt korban vakságot okozó degeneráció kezelésére fejlesztették ki. Zobor Ditta doktornő, aki Németországban örökletes szembetegségekkel foglalkozott, de ma már visszatért Magyarországra, arról biztosított, hogy szükség esetén fogadná az ilyen degenerációval küzdő betegeinket Budapesten. Napjainkban a szemészetben kutatások folynak a neuroprotekció, a génterápia, az őssejtterápia és az optogenetika terén, ami a jövőben az eddig még gyógyíthatatlan betegségek kezelését segítheti elő. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.