2022. szeptember 21., 15:53

Energiaválság, drága építőanyag, brüsszeli szívózás, Erzsébet királyné emlékfái – megjelent a Magyar7 38. száma

A szokásos gazdag tartalommal megjelent a Magyar7 legfrissebb száma.

címlap
Fotó: ma7

„Radikalizálódunk? Ugyan már! Nem szokásunk. Sem azelőtt, sem most. Fogy az erőnk, az elszántság helyett taktikázunk, dekázgatunk, toldozunk-foldozunk. Pedig a felvidéki magyarság stabil és megbízható politikai erőt tudna képviselni. Ha akarna, ha merne” – írja legfrissebb számunkban lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly.

Közélet rovatunkban arról ír Kocur László, hogy 7,5 milliárd eurót venne el Magyarországtól Brüsszel. A európai parlamenti vitát, illetve a magyar megoldási lehetőségeket is összefoglaljuk.

magyar7
Fotó:  ma7

Bandaháborúk, gyilkosságok, utcai erőszak, no-go zónák, ez (is) ma Svédország, nem úgy, mint még pár évvel ezelőtt is, amikor az anyagi jólét és biztonság, a prosperitás, a Volvo ugrott be elsőre az embernek, ha meghallotta, hogy Svédország. A svédországi választások eredményével foglalkozik külpolitikai kommentárjában Haják Szabó Mária, címe: Egy választás margójára.

Előrehozott választás, vagy kisebbségi kormányzás? Mi szolgálja jobban Szlovákia és a felvidéki magyarság érdekeit: ha a kisebbségi kormány folytatja a munkáját, vagy ha minél előbb előrehozott választásra kerül sor? Grendel Gábor, az OĽaNO képviselője, a szlovák parlament alelnöke és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke volt a közéleti vitaműsorunk, a Ring vendége. Az elhangzottak szerkesztett változatát olvashatják interjú rovatunkban Kolek Zsolt tollából.
magyar7
Fotó:  ma7

Egy héttel ezelőtt mutattuk be a 10 évnél öregebb családi házak tulajdonosai számára kiírt pályázat részleteit. Ezúttal a címben szereplő kérdésre keressük a választ, mert sok más mellett az építőanyagok ára is az inflációt meghaladó mértékben emelkedett. Magas árak mellett is érdemes felújítani? A kérdésre Rajkovics Péter válaszol.

A szlovák MiG–29-esek furcsa búcsújával foglalkozik Pomichal Krisztián. Habár az ünnepélyes búcsúra néhány héttel korábban, a szliácsi repülőnapokon sor került, hivatalosan alig néhány nappal ezelőtt, szeptember 9-én köszöntek le a szlovák légierő alaptípusának, lassan húsz éve az egyetlen szlovák harci repülőnek számító MiG–29-esek.

Harmadik évébe lépett a nagycétényi Manócska óvoda és bölcsőde. Az induláskori alig több mint tucatnyi gyermek száma immár megháromszorozódott, ezért a Manócskát működtető Zoboralja Polgári Társulás kezdeményezte a bővítést, ám falba ütközött. Hogy ennek mi az oka és milyen megoldás mutatkozik, Somogyi Szilárd járt utána.
magyar7
Fotó:  ma7

Jöhet a gázszünet? Pillanatnyilag csak az biztos, hogy semmi sem biztos. Nem tudjuk, lesz-e gáz, azt sem, hogy mennyiért és végképp nem tudjuk, milyen lesz a tél. Egy biztos, az iskolák, a diákok és a szülő nagyon nem akarnak távoktatást, írja B. Vida Júlia. A témát, az energiaválságot, illetve a megoldási lehetőségeket vázolja Száraz Dénes az „Éhenfagyunk”? című jegyzetében.

A „szerencsés” irodalomtudós Beöthy Zsolt (1848–1922) professzor a főszereplője a Leporolt históriák legújabb fejezetének. Idegbetegsége következtében a professzor mindig rázta a fejét, és amiatt gyakran került kínos és megmosolyogtató helyzetekbe.

1848 késő nyarára az agg Radetzky tábornagy itáliai győzelmei révén Bécs megerősödött, így a báni tisztségből felfüggesztett báró Josip Jelačić altábornagy és horvát mozgalmának támogatása révén, fegyveres úton akarta rendezni a magyar kérdést s visszavonni az alkotmányosság fundamentumát képező áprilisi törvényeket. Magyarhon kénytelen volt fegyvert fogni, elkezdődött az önvédelmi háború, írja Babucs Zoltán hadtörténész „Uraim! A haza veszélyben van” című írásában.

tájaink
Fotó:  ma7
Nem elég, hogy már a koronavírus-járvány és annak következményei is jelentős mértékű árváltozást idéztek elő az építőiparban, az orosz–ukrán háború és az azt követő energiaár-emelkedés is újabb drágulást von maga után. Kaszmán Zoltán több helyen is körülnézett és tapasztalatait lejegyezte Tájaink rovatunk vezető cikkében.

Képeslapok útján idézi fel Rozsnyó egykori arcát az idén 120 éves Rozsnyói Bányászati Múzeum. Az Üdvözlet Rozsnyóról című 498 darabos képeslap-kiállítás november közepéig tekinthető meg, írja Fábián Gergely.

A hűség keresztútját övező dombság tarkállik a hívektől. Közös imára érkezett a Kárpát-medence magyarsága Alsóbodokra, a felvidéki „Csíksomlyóra”.

A családokért, a békéért, a nemzetek közti megbékélésért mondott szentmisét Márton Zsolt, váci megyéspüspök az Esterházy János zarándoknapon. Szomolai Andrea riportjának címe: Zarándoklat Esterházy János lélektükrében.

Szencen már tíz százalék az ukrán menekültek aránya. A magukat első helyen magyarnak vallókat számítva számbelileg ugyan nem olyan jelentős mértékű a magyarok számának (2287) csökkenése, arányaiban azonban már jelentősebb a különbség: 2021-ben ugyanis már csak 11,37% volt az itt élő magyarok aránya. Ha beszámítjuk a magukat második helyen magyarnak vallókat, az arány akkor is csak 12,91%, azaz jócskán a 15 százalékos nyelvhasználati küszöb alatt van a város – immár másodszor. S újabban a mintegy 2000 ukrán menekült további kihívások elő állítják a várost és a közösséget, írja Dunajszky Éva.

Életében legalább egyszer minden magyarnak illene elzarándokolni az anyanyelvünket megújító nagyság egykori kúriája helyén felépített Emlékcsarnokba. Kazinczy nyomába eredve Széphalomba látogatott Monár Gabriella, tapasztalatait a „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok…” című írásában foglalta össze.

A losonci Kármán József Alapiskolában utoljára 16 évvel ezelőtt volt ennyi magyar elsős, mint idén.

Szeptemberben 16 kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait, így az intézményben a korábbi 136-ról 143-ra nőtt a tanulók száma, olvasható Agócs Szvorák Emese beszámolójában.

Lelki feltöltődés a Zsapka Attilával a VersZeneMűhelyben. A gitáros, dalszerző szeptember 12-től újabb közreműködőkkel, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán folytatja a májusban beindított VersZeneMűhely című sorozatát. A klubest felvételeiből összeállított  podcast a YouTube-videómegosztón is követhető, tudjuk meg Nagy-Miskó Ildikó tudósításából.

Bokor Klára ellátogatott Farkas Beáta szemorvos rendelőjébe, ahol amellett, hogy a legmodernebb eszközökkel folyik a vizsgálat, a doktornő soha nem nézi az óráját, türelmes. Ezért is van mindig tele a váróterem.

A mintegy három hónapon át tartó munka után befejeződött a rimaszombati római katolikus templom tornyának és homlokzatának külső felújítása és állagmegóvása. A Rimaszombat egyik dominánsabb épületének számító Keresztelő Szent János-templom tatarozását tulajdonképpen a magyar kormány által meghirdetett templomfelújítási program tette lehetővé, írja Virsinszky Tamás.

Tízéves a Sikabony Polgári Társulás, amely a régió egyik legaktívabban működő közössége. A Sikabonyi Közösségi Ház megalakulásáról és az elmúlt tíz évről olvashatnak Reczai Lilla Sikabony a sikabonyiaké című írásában.

A 49. oldalon folytatjuk a középiskolásoknak szóló vetélkedőnket, majd a penicillin születésnapjáról olvashatnak.

A Barangolóból megtudhatják, hol élnek Erzsébet királyné emlékfái. Sisi halálakor országos akció indult, több millió emlékfát ültettek ki eleink azután, hogy 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolták a magyarok szeretett királynéját, akinek a temetésére egy hét múlva, szeptember 17-én került sor.   

Ajánlónkban arról olvashatnak, hogy mit tartalmaz a Carissimi 2022/3. száma, az Íz-lelőben Szabó B. Csilla töltött gombafejeket kínál diós mártással, illetve közli a lusta asszony sütijének a receptjét. Vas Gyula tesztelte a Ford Grand Tourneo Connect 2.0 TDCi EcoBlue autót.

lapajánló
Fotó:  ma7

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György Ki játszik majd a döntőben? című írásában a magyar válogatott előtti kihívásokról ír. Németországgal és Olaszországgal játssza két utolsó mérkőzését Magyarország a Nemzetek Ligájában.

Ondík Gábor azt írja, hogy a hétvégén elrajtolt a szlovák jégkorong bajnokság (Tipos Extraliga) új idénye; ennek kapcsán készült interjú a érsekújváriak vezetőedzőjével, Majoross Gergellyel.

Rajkovics György írásának címe: BL-rajt a férfiaknál és a nőknél is. Ki tudja legyőzni a Barcelonát és a Kristiansandot? Az európai kézilabda csúcsáról ez a két klub néz le két éve a többiekre, és várja a kihívókat. A férfiaknál akár a Veszprém és a Szeged is feljuthat a legmagasabb pontra, a nőknél természetesen a Győr, a Ferencváros esélyei azonban jóval kisebbek.

Lapunkban természetesen megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, a hátlapon Nagy Lajos király szakolcai szobrát találják.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.