2022. július 29., 19:45

Küszöbön a Komárom-Gúta útszakasz felújítása

A Nyitra Megyei Önkormányzat 3,8 millió eurós uniós támogatásból és 600 ezer eurós saját pénzből finanszírozza a Komárom és Gúta közti útszakasz várva várt felújítását, ami a Komáromi Városi Hivatal tájékoztatása szerint már augusztus 8. után elkezdődhet.

Küszöbön a Komárom-Gúta útszakasz felújítása
Az útfelújítás tervrajza
Fotó: Komáromi Városi Hivatal

A fontos projektben érintett három polgármester: Horváth Árpád (Gúta), Pataky Dezső (Keszegfalva) és Keszegh Béla ez ügyben személyesen egyeztetett a kivitelező Metrostav DS vállalat illetékesével, Richard Franek úrral, akitől értesültek a részletekről.

Megtudták, hogy a felújítási munkálatok Gúta határánál kezdődnek és Komárom felé haladva, szakaszonként folytatódnak.

A dunaszerdahelyi kivitelező cég kilométeres szakaszokban, félpályás útlezárásokkal tervezi a munkavégzést. A 22,8 kilométeres útszakasznak mintegy 20 kilométeres részét érinti a felületi felújítás, ami legkésőbb 2023 júliusáig, de akár már korábban befejeződik. A munkálatokat idén november végéig tervezik, majd azokat a téli időszak után jövőre folytatnák. Bizonyos útrészeken azért mellőzik az útfelületi felújítást, mert azokat nemrég javították. Záróakkordként megvalósul Gúta város belső útszakaszainak felújítása, egészen a Kis-Dunán átívelő vashídig.

E koszerűsítés keretében az utat sehol sem szélesítik, ám az aszfaltréteget cserélik, két réteggel vonják be. Bizonyos helyeken pedig a védőkorlátokat is felújítják, ekképp fokozva a közlekedésbiztonságot.

A járási székhelyet a gútai letérőtől érinti a projekt, de a Komárom-Gadóc-i vasúti átjáróig csupán táblákat és biztonsági elemeket helyeznek ki. A vasúti átkelőtől Gadóc irányába vélhetően majd 2023 tavaszán újítják fel az útfelületet.

A polgármesterek az említett találkozón a Metrostav DS vezetőit arra kérték: a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) illetékeseivel egyeztessenek a komáromi Vág-híd felújításával párosuló félpályás útlezárásról, illetve az átfedések kiküszöböléséről, nehogy a két egyidejű lezárás halmozott fennakadásokat okozzon.

Egy héttel ezelőtt Martin Guzi, az SSC kommunikációs vezetője a Vág-híd felújításával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Jelenleg folyamatban van az építkezési eljárás, s az illetékesek előreláthatólag 2022 szeptemberében adják ki az érvényes építkezési engedélyt. Majd a közbeszerzés lefolytatása és a szerződés aláírása után, legkésőbb 2023 elején elkezdődhet az építkezés, amely a tervek szerint 12 hónapig tart. Ezen munkálatok elvégzésével majd félpályás útlezárás párosul.“

Nos, a türelem remélhetőleg jó minőségű utat és teherbíró Vág-hidat terem, s talán az érintett felek sikeres megállapodása után majd az idegesítő-késleltető forgalmi dugókat is sikerül megúszni...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.