2021. augusztus 26., 19:19

,,Kultúrbár" - határon átívelő együttműködések a Csallóközben

Projektzáró sajtótájékoztatót tartottak Felbáron, amelyen az Arrabona EGTC képviselői, Felbár község polgármestere és az Interreg projektekben részt vett Dunaszerdahely járás településeinek polgármesterei is részt vettek. 

Felbár-interreg-projekt

Szlovákiában a magyarlakta települések lakói igyekeznek közösségüket megtartani, ezért a magyar falvakra, mint a hagyományok utolsó hiteles őrzőire különösen nagy felelősség hárul e téren. Az önkormányzat nehéz helyzetén segítve a magyarországi Arrabona EGTC az Európai Regionális Fejlesztési Alapból felvállalta, hogy a ,,Kultúrbár" rendezvény keretén belül segítséget nyújt Felbár községnek egy színvonalas színpad megépítésére. A projekt záróakkordjaként a szervezetek képviselői és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is felszólalt az eseményen. 

Felbár-interreg-projekt
Fotó:  Reczai Lilla
Bodó István polgármester

Bodó István, Felbár polgármestere beszédében elmondta, hogy ez a nap az összefogásról és az együvé tartozásról szól, valamint elmondta, hogy a jövőben számos kulturális rendezvényt szerveznek majd az új színpadra, amellyel Felbárra csalogatják a vendégeket. 

Berényi József kifejtette a további sikeres határon átnyúló együttműködések eredményeit is, amelyek az Európai Unió Szlovákia és Magyarország közti támogatásokat hivatott biztosítani. Két csomagban érkezett a pályázatok támogatása: voltak nagy és kis pályázatok.

,,A kis pályázati csomagból mintegy kilencszáz ezer eurót sikerült a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban megvalósítani, a nagy csomagból pedig mintegy négymillió eurót sikerült a már említett két járásba hozni. Természetesen egész Nagyszombat megye települései pályázhatnak, de a nyelvi azonosság miatt ezek a pályázatok a két járásra összpontosultak. A kis- és nagy pályázatoknál van egy úgynevezett monitoring bizottság, amely ellenőrzi a pályázatokat és dönt is róluk" – hangoztatta Berényi. A Rába–Duna–Vág EGTC bizottság vált a kis pályázati projektek döntőbírójává. 

Felbár-interreg-projekt
Fotó:  Reczai Lilla

Győr Város országgyűlési képviselője a Magyar Parlamentben, Simon Róbert Balázs is felszólalt a rendezvényen, aki elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a magyar-magyar pályázási lehetőségeket és kapcsolatokat, határon innen és túl. 

Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC szervezet vezetője kifejtette, hogy számos sikeres rendezvény és átadó valósult meg az Interreg pályázatok segítségével, így a jövőben foglalkozhatnak a partnerek további igényeivel is.

A következőkben négy fő fejlesztési perspektívát jelöltek ki, amellyel érdemes foglalkozni: 1. a középületek fejlesztése (pl. idős otthonok), 2. településüzemeltetése (villany-víz, újrahasznosítás, illetve hulladékkezelés), 3. turizmus és a 4. a közlekedésfejlesztés. Valamint nem utolsó sorban a közösségi terekre (piacterek megújítása) is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni. A szervezet a jövőben továbbra is kész előremozdítani a határon túli pályázatok sikerességét. 

A sajtótájékoztatót Németh Imre előadóművész méltóképpen megkoronázta gitárjátékával. 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.