2022. március 1., 10:42

Közúti korlátozások a kálnai Garam-hídnál

Noha a közelmúltban – a mintegy húsz hónapig tartó rekonstrukciós munkák után – végre átadták a forgalomnak a lévai felüljárót, a régió autósai mégsem lélegezhetnek fel teljesen, ugyanis a forgalmas kálnai Garam-híd felújítása miatt hamarosan újabb közúti korlátozásokra számíthatnak.

kálnai híd
a kálnai híd
Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ország közforgalom által használt felüljáróit, illetve hídjait műszaki állapotuk szerint hét kategóriába sorolják.

Az 1961-ben épült kálnai híd a veszélyességi skála utolsó előtti kategóriájába tartozik, tehát még nem balesetveszélyes, de – amint azt az átfogó építéstechnikai vizsgálat kimondta – nagyon rossz állapotban van.

A vasbeton átjáró egyre megviseltebb konstrukcióján egész megléte alatt csupán apróbb javításokat végeztek el. 2012 nyarán felújítottak egy közel 5,5 kilométeres útszakaszt Léva és Kálna között, és az I/51-es számú első osztályú állami út részét képező hídra is új aszfaltréteg került. A burkolat azonban – különösképpen a téli hónapokban – folyamatosan sérült, és időről időre a híd ütött-kopott vaskonstrukciója is láthatóvá vált néhány helyen. A szakemberek szerint ennek minden bizonnyal a híd dilatációja az oka. Ez nem más, mint az építményben, a mérnöki szerkezetben bekövetkező hosszirányú módosulás, amely hőmérsékletváltozás vagy zsugorodás hatására jön létre.

Érdemi megoldásnak semmiképp sem volt nevezhető, hogy 2015 tavaszán az út mentén olyan útjelző táblákat helyeztek el, amelyek az úttest felületének egyenetlenségére figyelmeztetik a közlekedőket.

Az úttest állapotát jól ismerő sofőrök nem ritkán úgy kerülnek ki egy-egy méretesebb kátyút, hogy áthajtanak a menetiránnyal szembeni sávba.

Mivel Kálnán fut össze az 51-es és a 76-os számú első osztályú állami út, a településen aránylag sűrű a forgalom; számos tehergépkocsi is ezt az útszakaszt veszi igénybe, hogy folytassa útját az Ipolyság–Parassapuszta közti szlovák–magyar határátkelő felé. Éppen a tehergépkocsikra fog vonatkozni a hamarosan életbe lépő korlátozás; döntést hoznak ugyanis a 10,8 tonnánál nehezebb tehergépjárművek hídról való kitiltásáról.

A tervezett elkerülőút mintegy 22 kilométer hosszú. Az érintett járművek sofőrjei ennek értelmében Nyitra felől érkezve Újbars, Kiskoszmály és Garamtolmács érintésével tudnak eljutni Lévába.

A Kálna irányából a járási székhely felé tartó tehergépkocsik vezetői az eddigi 8-9 perc helyett mintegy 20 percet lesznek kénytelenek vezetni. A vélhetően napokon belül életbe lépő rendelet nem fog vonatkozni az autóbuszokra és a tűzoltóautókra.

Egyelőre nem tudni, hogy az uniós és az állami forrásból finanszírozott felújítási munkálatok miatt teljes egészében lezárják-e a hidat, az azonban bizonyos, hogy amennyiben ez megtörténik, a mohi atomerőműben dolgozó lévaiak a legjobb esetben is kerülőúton, Tolmácson át tudnak majd eljutni a munkahelyükre.

Amint azt a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) szóvivőjétől, Lucia Karelovától megtudtuk, a 2023 elején kezdődő rekonstrukció várhatóan valamivel több mint 1,7 millió euróból valósul meg. A tervek szerint a híd rekonstrukciója 2024-ben érhet véget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.