2024. február 21., 20:00

Közösségépítés a zene erejével

A marosvásárhelyi Fábián Zoltán Petőfi-programosként tevékenykedik Gömörpéterfalán. Tavaly októbertől a Felföldi Dalia Szövetség, a Felföldi Dalia Iskola, a Dalia Népfőiskola, illetve a Magyar Turán Felvidék működését rendezvények szervezésével segíti.

Fábián Zoltán
Fotó: Fábián Zoltán archívuma

Fábián Zoltán segédedzőként is tevékenykedik a Felföldi Dalia Iskolában. Mentora, Kopecsni Gábor több szervezetet működtet, ezért az ösztöndíjas fiatalember rengeteg terhet levesz a válláról. A többi között a népfőiskolák íjásznapján és a turán szakmai napon segítette a szervezést. Emellett rendszeresen tart dalia edzéseket, és gitároktatást is indított. 

Zolival már régebbi a kapcsolat, hiszen volt már közös munkánk a Petőfi Program előtt is. Jelenleg a rendezvényszervezés terén számítok rá, de sok egyéb kulturális és hagyományőrző tevékenység megvalósításában is, hiszen tapasztalatom szerint tökéletes munkatárs"

– emelte ki Kopecsni Gábor. 

Zoltán négy éve járja a Kárpát-medencét az Őrzöm a lángot programsorozattal, amelynek az a kiemelt célja, hogy megszólítsa a fiatalokat a nemzeti identitás kérdésében.

Fábián Zoltán
Fábián Zoltán koncert közben
Fotó:  Fábián Zoltán archívuma

– Szeretnék maradandót alkotni a magyarság számára. Ezért indítottam egy kezdeményezést, amelynek célja, hogy a felvidéki és azon belül a gömöri szülők írassák magyar iskolába a gyermekeiket. Ez egy fontos és elérhető cél. Az iskolákat járva nagyon pozitívak a visszajelzések a tematikus irodalmi órákon, ahol a diákokkal közösen énekeljük el a magyar nyelvről szóló dalomat – mondta Zoltán. 

Az ösztöndíjas Marosvásárhelyen született, az általános iskolát is ott végezte. Középiskolai tanulmányait Budapesten folytatta automatizálás szakon, civil foglalkozása szerint számítástechnikai szoftverüzemeltető. A többség azonban zenészként és dalszerzőként ismerheti a nevét. Több mint húsz éve járja a Kárpát-medencét és a zene erejével szolgálja a magyar közösségeket. 

A lengyel–magyar barátság erősítése érdekében három lengyel nyelvű lemezt énekeltem fel, és beutaztam velük egész Lengyelországot. 2021 óta Thököly Vajk szilágysági költővel zenés-verses irodalmi előadássorozatot szervezünk iskolák, templomok és művelődési házak számára, jelenleg az első önálló lemezemen dolgozom. 2022-ben megkaptam a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex-Libris díját és a Budapesti Lengyel Intézet Barátja elismeréseket."

2022-ben a fogadó szervezetével közösen első alkalommal szervezték meg, felvidéki és székely összefogással, a nagy népszerűségnek örvendő Barkósági Parasztolimpiát, amelyhez csatlakozott az Őrzöm a lángot programsorozat is. De fellépett különböző családi napokon és önálló eseményeken is. 

– Kopecsni Gábornál, a népi harci testkultúra terén végzett gyűjtései során, megannyi feldolgozatlan videó és képanyag halmozódott fel. Ezeket digitalizálni, rendszerezni és vágni kell, illetve további gyűjtésekben is fogok segíteni. Nem titkolt célom, segíteni a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házat, hogy a Kárpát-medence erős bástyája maradjon, ahol az anyaországi és a határon túli magyarság összekapcsolódik. Ezt a kezdeményezést is szeretném elősegíteni – emelte ki.

Megjelent a Magyar7 2024/7.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.