2021. június 25., 17:00

Közösen a fiatalokért - folytatódik Vajka és Dunasziget együttműködése

A Duna Pozsony alatti ágrendszerében található, különleges történelmi kapcsolatban álló testvérfaluk, a csallóközi Vajka és a szigetközi Dunasziget az idén nyáron közös rendezvényekkel mélyítik el kapcsolatukat.

 

reczai lilla
Fotó: Reczai Lilla

Vajka lakosai már a múltban is művelték a Duna ágrendszerében található földjeiket, erdőiket és legelőiket. Ennek részeként a folyó jobb partján, a Szigetközben nyári szállást is kialakítottak. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után a szigetközi rész Cikolasziget néven önálló magyarországi településként létezett tovább, napjainkban pedig Dunasziget községének a része. Az évszázados kapcsolat tovább él, a folyó két partján található községeket szoros rokoni és baráti kapcsolatok fűzik egymáshoz.

A két falu vezetése igyekszik a testvértelepülési státuszt tartalommal megtölteni. Fontosnak tartják a közös hagyományok továbbörökítését a fiataloknak, illetve szeretnék biztosítani egymás megismerésének a lehetőségét. Ennek fényében született meg sikeres pályázatuk az Interreg V–A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjánál, amelynek célja a kölcsönös együttműködés. Álló Donát, Vajka polgármestere és Cseh Benjámin Csaba, Dunasziget polgármestere között teljes az egyetértés.

"Ezzel a projekttel egy rég dédelgetett álmunk válik valóra." – mondja Álló Donát. – "Amit a történelem szétválasztott, azt mi igyekszünk újból összefűzni. Az emberi kapcsolatok összetartását különösen fontosnak érezzük, a régieket felelevenítjük, a fiatal generációnak pedig elmeséljük, hol vannak a gyökereik, illetve hová, merre tartunk."

A vízlépcső kérdése jogilag a mai napig nem zárult le, ám a kérdés továbbra is adott: hogyan kellene összekötni az öreg medret az ágvizekkel? Az öreg Dunaágat újabb gátakkal lehetne tagolni, vagyis ki kellene nyitni a fontosabb mellékágakat, így a vízi közlekedés újra megéledhetne. A bősi vízlépcső esetében az ágrendszer kérdésével megoldható lenne a jelenlegi probléma, de a nagymarosi vízlépcsőnél eddig nem találtak kompromisszumos megoldást. A bősi ágrendszer kialakításával ökológiai szinten élhetőbbé lehetne varázsolni a Csallóköznek ezt a térségét, de ezt a problémát még nem sikerült megoldani.

Tuba Lajos projektmenedzser a Dunai testvérfaluk nevű projekt konkrét programtervéről is tájékoztatott, amelynek lényege egymás településének a feltérképezése. Vajka lakossága július 6-án várja Dunasziget fiataljait.

A községet és a Csallóköz értékeit akarják megmutatni a vendégeknek, míg Dunasziget július 13-ára hívja Vajka község lakóit. A vajkai helyi fesztivált augusztus 14-ére szervezik, a dunaszigeti eseményt július 31-re. A két testvérközség a saját kulturális csoportjainak és regionális művészeknek a fellépését biztosítja a rendezvényeken.

Vajka község mint programvezető a projektből 35 ezer euró támogatáshoz jut, ami éppen elég arra, hogy színvonalas programmal álljon elő testvértelepülése és annak lakói számára. A vajkai polgármester bízik a további sikeres pályázatokban, hiszen még számos kiaknázatlan lehetőség rejlik a két település életében. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/25-ös számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.